Op z'n vroegst kun je de ondertrouw een jaar voor het huwelijk aangeven en uiterlijk twee weken voor de bruiloft moet de ondertrouw voltrokken zijn. Zit er meer dan een jaar tussen de ondertrouw en de bruiloft? Dan zullen jullie opnieuw in ondertrouw moeten gaan.
Wanneer je in ondertrouw gaat, kan je dit het beste doen bij de gemeente waar je wilt trouwen. Dit is met name uit praktisch oogpunt. Zo hoeven niet alle stukken verhuisd te worden van de ene gemeente naar de andere. In Nederland mag je trouwen in een andere gemeente dan de gemeente waarin je woont.
De huwelijksaangifte blijft een jaar geldig. U moet ten minste 2 weken voor de datum van uw huwelijk of partnerschap aangifte doen. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of het partnerschap wilt sluiten.
Let op: het blijft net als vroeger wel verplicht om minimaal 2 weken (en bij sommige gemeenten 6 weken) voor de huwelijksdatum deze plannen officieel te melden. Good to know: de huwelijksaangifte blijft een jaar geldig!
Sinds 2015 hoef je niet meer naar het gemeentehuis om in ondertrouw te gaan, het kan namelijk gewoon online. Dat scheelt tijd en daarmee ook wel stress. Let wel op, ook online moet je je voorgenomen huwelijk tijdig melden. Vroeger was in ondertrouw gaan nog echt een feestje.
Je mag twee keer trouwen met dezelfde persoon.
Ja, zoals eerder genoemd kijk in het burgerlijk wetboek familierecht, deel I, bezwaar maken kan schriftelijk bij degene die het huwelijk gaat voltrekken: de ambtenaar van de burgerlijke stand en deze oordeelt ook over het bezwaar, daarna staat er eventueel beroepsprocedure open bij de rechtbank.
Je mag overigens zelf kiezen waar je in ondertrouw gaat, maar het moet wel dezelfde plaats zijn als waar getrouwd gaat worden. Eenmaal in ondertrouw worden de gegevens openbaar gemaakt en mag iedereen er bezwaar tegen maken.
Tijdens je verloving vindt de verplichte ondertrouw plaats. 'In ondertrouw gaan' is in Nederland verplicht om te kunnen trouwen en wordt gedaan bij een Ambtenaar van de burgerlijke stand. De verloving is oorspronkelijk bedoeld om publiekelijk kenbaar te maken dat je van plan bent om te gaan trouwen.
Als je in ondertrouw gaat, meld je officieel aan de gemeente dat jullie gaan trouwen. Dat doe je bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Je geeft dan ook door op welke voorwaarden jullie trouwen, welke naam jullie aannemen en wanneer en hoe de ringenuitwisseling plaatsvindt.
Huwelijk: Als een werknemer zelf gaat trouwen heeft hij/zij recht op twee tot vier vrije dagen. Huwelijk 1e en 2e graad familielid: Wanneer een kind, broer, zuster, ouder, schoonouder, zwager of schoonzuster gaan trouwen heeft een werknemer recht op één vrije dag.
Nee, je kan niet trouwen zonder getuigen. Je hebt altijd minimaal 2 getuigen nodig om officieel te trouwen. Als je zelf iemand hebt (bijvoorbeeld omdat je op het laatste moment of in het geheim wil trouwen, is het soms mogelijk om de gemeente 2 getuigen te laten verzorgen.
Gemiddeld betaal je de gemeente op een doordeweekse dag een stuk minder dan in het weekend. Vrijdag is meestal al iets duurder dan andere werkdagen. Zaterdag en zondag vallen vaak buiten de reguliere werktijd van ambtenaren en zijn daardoor een stuk duurder.
Ondertrouw cadeautjes geven
Sommige cadeaus zijn gewoon mooi, zoals horloges, mooie ringen en andere sieraden of lekker parfum. Anderen zijn sexy: lingerie, een nachtje weg… En andere cadeaus zijn gewoon heel gezellig!
Wanneer moet je je getuigen vragen? Uiterlijk twee weken voor de huwelijksdatum moeten jullie getuigen bekend zijn bij de gemeente waarin jullie trouwen. Genoeg tijd dus om deze keuze te maken!
Toestemming nodig van de officier van justitie
Een rechtsgeldig spoedhuwelijk kan binnen 24 uur geregeld worden, met toestemming van de officier van justitie. Als het moet, kan het zelfs nog iets sneller.
Als je zoekt voor de juiste persoon tussen je 18de en 40ste, zou je het meeste kans hebben op een goed huwelijk vanaf je 26ste (37% van de 22 jaar). Trouw je ervoor, dan heb je een grote kans om 'betere' partners mis te lopen, maar daarna zijn veel goede opties al bezet, wat de kans op een goede match vermindert.
Mocht je gaan voor een aanzoek zonder ring, kijk dan of je wel iets symbolisch kunt doen. Denk aan een armbandje of een mooie (edel)steen die iets voor jullie betekent. Het lijkt op dit moment misschien onbelangrijk, maar het wordt echt waardevoller!
Een verloving eindigt op de dag van voltrekken van het huwelijk. Er zijn geen wettelijke voorschriften over hoe lang de periode tussen het huwelijksaanzoek en het huwelijk mag zijn.
U hebt minimaal 2 getuigen nodig om te kunnen trouwen. Het maximum aantal getuigen is 4. Deze aantallen gelden per huwelijk. U mag zelf bepalen hoe u de getuigen onderling verdeelt.
U zoekt in het huwelijksgoederenregister via de website Rechtspraak.nl. De gegevens zijn gratis te bekijken.
Op officiële documenten, zoals uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs, blijft uw eigen achternaam staan. U kunt wel bij de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart aan uw gemeente vragen ook de achternaam van uw partner in uw paspoort of op uw identiteitskaart te vermelden.
Wil je partner niet meewerken aan een scheiding? Dan kan je een eenzijdig verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechter. Dit dien je niet zelf in, maar een advocaat. Er wordt een document opgesteld waarin je aangeeft dat het huwelijk duurzaam is ontwricht en dat dat de reden is waarom je een scheiding wenst.
Als jouw partner niet wil meewerken aan een scheiding, kun je een advocaat inschakelen die een eenzijdig verzoekschrift tot echtscheiding kan indienen bij de rechter. Er wordt een document opgesteld waarin je aangeeft dat het huwelijk duurzaam ontwricht is en dat je om die reden een scheiding wenst.
In Nederland is uithuwelijken niet verboden, maar het wordt niet bepaald geaccepteerd door onze cultuur. In sommige culturen is uithuwelijken normaler. Als je het in deze culturen niet eens bent met de partnerkeuze, kan je verstoten worden uit de familie of zelfs samenleving.