Buikpijn bij kinderen kan komen door veel verschillende dingen. Bijvoorbeeld door bepaald eten, door een ontsteking, door verstopping, door allergie, door spanningen of angst. Vaak is er geen ziekte of kwaal aan te wijzen. Maar de darmen kunnen bijvoorbeeld reageren als uw kind wat spannends meemaakt.
Wanneer de buikpijn bij je kind vaak terugkomt en langer dan 2 maanden aanhoudt dan heeft je kind chronische buikpijn. De buikpijn kan verschillen in intensiteit, soms is het hevig en soms zeurt het langdurig. De oorzaak van deze buikpijn kan lichamelijk zijn. Bijvoorbeeld bij een voedsel intolerantie.
Buikgriep, verstopping of bijvoorbeeld blaasontsteking. Soms is de oorzaak niet duidelijk. Bij ruim de helft van de kinderen blijkt na onderzoek dat er geen duidelijke reden is voor buikpijn. Soms krijgt je kind buikpijn omdat het last heeft van spanning of stress.
Buikpijn komt vaak door te vet eten, een virus (buikgriep), verstopping in de buik, stress of ongesteld zijn. Meestal gaat buikpijn vanzelf over binnen een paar dagen. Dit kan helpen: Eet gezond, met veel vezels (fruit, groente, volkorenbrood)
Bel de huisarts bij erger wordende of heftige buikpijn, bij sufheid, pijn rechts in de onderbuik, als uw kind niet kan drinken of niets binnen houdt, bij bloed in de ontlasting en bij pijn bij het plassen. Vaak kan de huisarts geen ziekte of afwijking vinden bij kinderen met buikpijn. Bespreek dit met uw kind.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Chronische buikpijn is pijn onder in de buik die langer dan drie maanden aanhoudt en de dagelijkse bezigheden meestal nadelig beïnvloedt.
Klachten en alarmsignalen darm
Klachten en alarmsignalen die kunnen wijzen op een aandoening van de darm zijn: Bloed en/of slijm bij de ontlasting; Een blijvende verandering in het ontlastingspatroon in regelmaat of soort ontlasting. Ieder mens heeft een bepaald ontlastingspatroon.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Wanneer de pijn langer dan twee weken aanhoudt, als de pijn acuut en hevig is, als de pijn gepaard gaat met koorts of wanneer je bloedverlies bij de ontlasting hebt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Die kan vaststellen of het om een lichamelijk probleem gaat.
Het meest kenmerkende symptoom van prikkelbare darm syndroom is zeurende, krampende of stekende pijn in de buik. Deze kan zeer hevig zijn. Een deel van de patiënten heeft vooral 's avonds en 's nachts buikpijn, al dan niet gepaard gaande met aandrang.
De pijn bij een blindedarmontsteking begint bij kinderen vaak rond de navel. Later zit de pijn vaak rechtsonder in de buik. De pijn wordt steeds erger. Uw kind voelt zich ziek en heeft meestal geen zin in eten.
Bij een blindedarmontsteking heeft uw kind geen zin in eten, voelt zich misselijk en moet soms overgeven. Als uw kind ook een buikvliesontsteking krijgt, kan de hele buik pijn doen.
Hoe kun je buikpijn behandelen? De meest voorkomende oorzaken van buikpijn zijn: Menstruatiepijn, tijdens of rond de periode van de maandstonden. Deze pijn is vaak goed onder controle te krijgen met analgetica zoals paracetamol, of als dat niet volstaat, met ontstekingsremmers zoals ibuprofen en met antispasmodica.
De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...
Kunnen spijsverteringsklachten symptomen zijn van een besmetting met het coronavirus? Spijsverteringsklachten kunnen optreden bij een infectie met het coronavirus. De meest voorkomende spijsverteringsklachten zijn diarree, misselijkheid, overgeven en verminderde eetlust.
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
Pijn in de onderbuik is een veel voorkomende klacht. Meestal wordt die veroorzaakt door een darmprobleem. Maar bij vrouwen kan de pijn ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen (vagina, baarmoeder, eierstokken).
Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Naar schatting komt het bij ruim 10% van de Nederlanders voor.
Een opgezette buik kan gepaard gaan met buikpijn of andere maag- of darmklachten. Kenmerkend aan een opgezette buik is hetgeen waar dit symptoom zijn naam aan ontleent: je voelt en ziet daadwerkelijk dat je buik is opgezet. Hij is boller en staat strakker dan normaal. Bewegen, aanraken of zitten kan ongemakkelijk zijn.