Als de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters en haarföhns. Alle apparaten zijn veiliger als u ze schoonhoudt. Maar pas op, water kan kortsluiting veroorzaken.
Vul een kom met een half kopje water en voeg daar twee eetlepels natuurazijn aan toe. Zet de kom 5 minuten in de combimagnetron op de hoogste stand. Laat de stoom vervolgens een kwartier intrekken met de deur dicht. Neem vervolgens de magnetron en de draai-schaal af met een doekje.
Bij magnetrongebruik ontstaan vonken doordat er tussen geleidende materialen energieverschil ontstaat. Daarom mogen er in de magnetron geen of zeer beperkte metalen delen worden gebruikt. De delen die geschikt zijn voor magnetrongebruik, hebben een speciale behandeling ondergaan.
Vul een magnetronbestendige kom met water en een paar scheutjes schoonmaakazijn of citroensap. Plaats de kom in de magnetron en verwarm deze 5 tot 10 minuten op maximaal vermogen. Laat de kom eventjes afkoelen voordat je aan de slag gaat. Terwijl het vuil losweekt, maak je een sopje klaar.
Blijf weg van de magnetron of microgolfoven. Strijk de broodjes in met een heel dun laagje water en stop ze enkele minuten in een voorverwarmde oven van 160 tot 180°C. Kijk wel uit dat ze niet verbranden.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.
De truc is om het brood even 'op te piepen in de oven'. Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Let wel: wanneer je dit eenmaal hebt gedaan zul je ze dezelfde dag nog op moeten eten.
Verwarm de oven tot 200 graden Celsius en plaats een hittebestendig bakje met heet water en schoonmaakazijn. Schakel het ovenprogramma uit en sluit de ovendeur. Als je na een paar uur de ovendeur weer opent, dan kan je de aangekoekte etensresten gemakkelijk verwijderen met een stukje keukenpapier.
Vul een klein bakje met water en een beetje ammonia en plaats dit in het midden van de magnetron. Laat de magnetron vervolgens 10 minuten draaien op 800 watt. Vervolgens kunt u de magnetron met een doek schoonvegen.
Het is belangrijk dat je je oven regelmatig schoonmaakt. Een vieze oven kan immers allerlei smerige luchtjes in je huis brengen. Bovendien kunnen aangekoekte etensresten allerlei ongedierte naar je keuken lokken. En ten slotte kan een vieze oven zelfs van invloed zijn op de smaak van je eten.
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan.
Metalen ovenroosters zijn geen probleem
Hoe zit het dan met metalen ovenroosters en bakplaten bij combi magnetrons? Deze voorwerpen bevatten een soort coating, die ervoor gemaakt is om heet te worden. Hierdoor verwarmt je eten zonder dat er vonken ontstaan en je magnetron in brand vliegt.
Bij combimagnetrons krijg je vaak een metalen bakplaat en ovenrooster. Kun je deze wel veilig in je magnetron gebruiken? Ja, dit is geen enkel probleem. Deze bakplaten zijn namelijk voorzien van een speciale coating.
Brandlucht verwijderen op verschillende manieren
Je kunt bijvoorbeeld een pannetje met azijn op het vuur zetten en dit zachtjes laten koken. Let er wel op dat je ook dit niet laat aanbranden. Een andere oplossing is het tegenover elkaar openzetten van deuren en ramen, dit duurt wel wat langer op deze manier.
Je kan een microgolfoven reinigen door een schaaltje met azijn of citroenwater een paar minuten erin te laten stomen. Zo verwijder je meteen ook vieze luchtjes. Veeg vervolgens met keukenpapier condens en vuil weg. Een combinatieoven kan praktisch zijn, tenminste als je hem na elk gebruik goed schoonmaakt!
Visgeur gaat nu eenmaal niet goed samen met die van chocoladecake. Daarom stellen wij voor om een ovenschotel te vullen met een ruime bodem water en een tweetal theelepeltjes citroensap. Plaats de schotel een uurtje in je oven op een lage temperatuur.
Het gaat om een product dat niet geclassificeerd is als gevaarlijk door inademing; in geval van symptomen van vergiftiging wordt echter aanbevolen de betrokken persoon weg te halen uit de zone van blootstelling, hem/haar verse lucht toe te dienen en te laten rusten. Medische hulp inroepen indien de symptomen aanhouden.
Volgens Good Housekeeping zou je het apparaat elke maand goed schoon moeten maken, maar kan er een keer per week ook echt wel even snel een doekje doorheen. Want, ja hoe cliché dan ook, hoe langer je wacht, hoe erger het wordt om de oven nog schoon te krijgen.
Gebruik Dasty voor een aangekoekte oven. Spray aangekoekte etensresten en donkerbruin verbrand vet royaal in met Dasty. Verwarm de oven voor op 60 graden en laat het middel 5 minuten inwerken zodra de oven de temperatuur van 60 graden bereikt heeft. Hierna poetsen.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Bewaaradvies. Zachte broodjes behouden een dag of drie, mits goed verpakt in plastic, hun versheid. Wil je de broodjes langer bewaren, dan adviseren we om ze in te vriezen. Ze zijn dan circa 2 weken houdbaar.
Ook broodjes met een krokante korst (pistolets, piccolo's, ...) kunnen in de diepvriezer. Ontdooi ze 6 tot 9 minuten in de oven op maximaal 150°C. Let wel: eenmaal ontdooid, mag je brood niet opnieuw ingevroren worden.