Bedieningsgeld is meestal bij de restaurant- of hotelrekening inbegrepen. Indien dat niet het geval is dan is een fooi van 10-15% gebruikelijk. Voor een goede dienstverlening kun je het bedrag afronden of het kleine wisselgeld laten liggen. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden of een fooi geven van 10%.
Of je een fooi wilt geven, beslis je altijd zelf. Met een fooi druk je uit dat je tevreden bent over de bediening en dienstverlening. Taxichauffeurs krijgen gewoonlijk een fooi gelijk aan 10% van de prijs van de rit, kruiers ANG 1 per koffer en obers kunnen 5% tot 10% van je rekening als fooi ontvangen.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
Hotels: Als de koffers naar je kamer worden gebracht, geef je een euro fooi; als iemand een taxi voor je bestelt, geef je 50 cent. De schoonmaakster geef je een euro per dag of 5 euro per week.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Je mag zelf bepalen hoeveel fooi je geeft in tapasbars en kleine restaurants. Maar een bedrag rond 5% – 10% van de rekening wordt zeer gewaardeerd.
Sommige restaurants brengen 10% servicekosten in rekening, in dit geval is het geven van fooi niet verplicht. In geval van uitzonderlijke service geeft men soms 20% fooi. Het is het beste om fooi cash te geven aan de ober of serveerster. In bars is het gebruikelijk om 10-20 peso's per drankje fooi te geven.
In Nederland is de vuistregel inderdaad om zo'n 5 tot 10 procent te fooien na een etentje. Toch is het belangrijk om te weten dat je niets verplicht bent. Hoewel de horeca niet echt een goed betaalde sector is, zou het personeel in theorie gewoon kunnen rondkomen van hun salaris.
Fooi is een extraatje voor horecapersoneel. Als een gast de service waardeert in een horecazaak kan hij een extra geldbedrag geven bij het afrekenen. Fooien zijn vaak bedoeld voor het bedienend personeel, maar kunnen ook gegeven worden als een compliment voor de koks in de keuken.
Is de klant niet tevreden, dan is het normaal om geen fooi te geven. Een fooi geeft men uitsluitend aan het personeel. Een werkgever ontvangt geen fooi, hoewel deze in sommige gevallen wel aanspraak maakt op de fooien en soms werknemers verplicht deze af te dragen.
Als vuistregel kun je aanhouden dat je close family en beste vrienden een bedrag tussen € 50 en € 150 geeft. Over het algemeen geef je wat je op een bruiloft kost. Overige vrienden en familie kun je tussen € 30 en € 60 geven. Voor collega's en kennissen kun je uitgaan van een bedrag tussen € 20 en € 40.
Ruim 30% wil tussen de €15- €25 uitgeven aan verjaardag, een bijna even grote groep houdt het onder de €15. We kunnen dus wel zeggen dat de meeste mensen gemiddeld niet meer dan 25 euro willen uitgeven aan een verjaardagscadeau.
Veel ouders financieren een gedeelte van de bruiloft of de huwelijksreis en dan is het budget voor nog meer cadeautjes wel iets kleiner. Als je een mooi sieraad wil uitzoeken, denk dan aan honderd euro. Je kunt het natuurlijk net zo duur maken als je zelf wilt. Het kan ook een voorwerp zijn uit de jeugd van de bruid.
Een creditcard is op Curacao een algemeen geaccepteerd betaalmiddel. Met een creditcard kun je prima betalen op Curacao; met b.v. een Mastercard of Visa kun je zeker vrijwel overal terecht. Uiteraard in de toeristische winkels en de horeca, maar ook bij een supermarkt.
Je kan een vakantie zo duur maken als je wilt, maar reken op minimaal €100,- per persoon per dag. Daarnaast maakt het flink uit of je in het hoog- of laagseizoen gaat. Het laag seizoen is van april tot en met juni en van september tot en met november en het hoogseizoen is van juli tot augustus.
Kosten per dag
Wat je per dag kwijt bent aan eten en drinken is lastig in te schatten. Wij spendeerden ongeveer €350 p.p. in 10 dagen. Dat is €35 p.p. per dag.
Fooi is geen loon. Je betaalt als werkgever ten minste het loon wat voor de functie staat. Dat is het loon volgens de loontabel van de horeca-cao of het wettelijk minimumloon. Je moet in ieder geval het netto-wettelijke minimumloon via de bank overmaken naar de rekening van de medewerker.
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.
Het geven van fooi wordt dan ook gezien als een blijk van waardering, omdat je tevreden bent over de bediening, het eten en/of het drinken. De fooi in Nederland die doorgaans gegeven wordt ligt tussen de 5% – 10%.
Wat ook van invloed blijkt te zijn is gehurkt naast de tafel te zitten tijdens het opnemen van de bestelling. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een hogere fooi met 20% tot 25% stijgt wanneer je dit doet. Door naast de gast gehurkt de bestelling op te nemen praat je als het ware op ''hetzelfde niveau".
De prijzen van zesgangenmenu's variëren van €69 bij Sinne, tot €138 bij 212. De gemiddelde prijs is €97. Het duurste diner wordt geserveerd bij tweesterrenrestaurant Ciel Bleu. Voor twee personen betaal je 660 euro.
Fooi geven wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor 'extra service'. Oftewel als aanmoediging voor horecapersoneel om hun best voor je te doen.
Restaurant Basiliek in Harderwijk is zijn Michelinster kwijtgeraakt. Alle andere toprestaurants in Oost-Nederland behouden hun ster(ren). Dat bleek tijdens de jaarlijkse uitreiking in het DeLaMar Theater in Amsterdam. 't Nieuwe Diekhuus in Terwolde won een zogeheten 'Bib Gourmand'.
Coperto is geen fooi
Het is een soort van bedieningsgeld dat extra bij de gasten in rekening wordt gebracht. Coperto is ook niet voor de bediener, maar voor het restaurant. Het staat ook gewoon op de rekening die je aan het eind krijgt.