U vraagt het mantelzorgcompliment aan bij de gemeente. Gemeenten beslissen zelf over de vorm van het mantelzorgcompliment. Het mantelzorgcompliment wordt ook wel mantelzorgwaardering of mantelzorgvergoeding genoemd.
Het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden is er voor wie lange tijd niet voor zichzelf kan zorgen. Het geld kan ook worden gebruikt om de kosten voor mantelzorgers te vergoeden. Op dit moment bedraagt de vergoeding 130 euro per maand.
Je kunt via de WMO afdeling van de gemeente van degene waar je voor zorgt navragen wat er voor jou als mantelzorger geregeld is. Verder kun je je eventueel inschrijven bij één van de regionale steunpunten die mantelzorgondersteuning bieden. Overal in het land zijn er lokale en regionale Steunpunten Mantelzorg.
Een officieel bewijs dat je mantelzorger bent bestaat niet. Toch vragen steeds meer organisaties erom. Bijvoorbeeld als mantelzorgers medehuurderschap of een urgentieverklaring voor een sociale huurwoning willen krijgen, of vanwege vrijstelling van sollicitatieplicht. Of wanneer er een mantelzorgwoning geplaatst wordt.
Je bent een mantelzorger wanneer je: zorg biedt aan iemand die omwille van ziekte, handicap, ouderdom een psychische kwetsbaarheid of verslavingsproblematiek ondersteuning nodig heeft. een affectieve band hebt met de persoon voor wie je zorgt. Je moet dus geen familie zijn om mantelzorger te zijn.
Wordt je aanvraag aanvaard, dan stuurt het ziekenfonds je uiterlijk binnen de twaalf weken een attest op. Je bent dan erkend als mantelzorger vanaf de datum van ondertekening van de verklaring op erewoord.
De basisverzekering vergoedt geen kosten voor mantelzorgers. Wel is het mogelijk om via een aanvullende verzekering vergoedingen te krijgen voor mantelzorg. Zo heb je via sommige aanvullende verzekeringen recht op vervangende mantelzorg, waardoor je even op adem kunt komen.
Verzorg je een familielid of vriend die tijdelijk of permanent hulpbehoevend is, bijvoorbeeld door een fysieke of verstandelijke beperking of door een psychische aandoening? Dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht op een financiële tegemoetkoming. Misschien heb je ook recht op (tijdelijk) verlof.
Bij meerderjarige (ouder dan 21 jaar) zorgvragers moet je ten minste 12 punten op de graad van zelfredzaamheid voor de integratietegemoetkoming scoren. Die vaststelling kan gebeuren door de FOD Sociale Zekerheid, Medex of de adviserend arts van het ziekenfonds.
Iemand is mantelzorger als de zorg al minimaal 3 maanden duurt, of zorg biedt voor minimaal 8 uur per week. CBS hanteert een definitie waarbij de mantelzorger zorg verleent aan iemand die langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is.
Wanneer iemand het heeft over 'betaalde mantelzorg', dan betekent dit vaak dat er iemand langskomt die in dienst is bij een zorggroep of zorginstelling. De beste benaming voor betaalde mantelzorg is 'ondersteuner van individuele zorg'.
Er bestaat geen algemene vergoeding voor mantelzorg. Toch kunt u sommige kosten vergoed krijgen. Zo geven sommige zorgverzekeraars in hun aanvullende verzekering een vergoeding voor vervangende zorg voor mantelzorgers. En kunt u bijvoorbeeld reiskosten of parkeerkosten vergoed krijgen.
De voorwaarden om een premie te krijgen, verschillen van gemeente tot gemeente. De gemeentelijke mantelzorgpremie wordt toegekend aan de zorgbehoevende of aan de mantelzorger. Het is het gemeentebestuur dat kiest aan wie welk bedrag wordt gegeven en wanneer dit gebeurt.
Ga naar de dienst maatschappelijk werk van je ziekenfonds of naar het OCMW of de maatschappelijk werker van je gemeente om een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood aan te vragen, tenzij je in Brussel woont. De naam van je huisarts of de arts die je handicap opvolgt. Je identiteitskaart en je pincode.
Er zijn geen wetten en regels voor mantelzorg
Niet elke zorgmedewerker mag zomaar een spuit of medicijnen geven aan een patiënt. Je kijkt er misschien raar van op, maar deze regels gelden niet voor mantelzorgers. Je mag als mantelzorger dus gewoon medische handelingen doen zolang je naaste hiervoor toestemming geeft.
Jazeker, want mantelzorg is niet verplicht. Maar let op: ben je een gezonde huisgenoot (dus inwonend) van iemand die zorg nodig heeft - bijvoorbeeld je echtgenoot of echtgenote - dan wordt wél verwacht dat je de huishoudelijke taken op je neemt. Schoonmaken, ramen lappen, boodschappen doen en dergelijke.
Wanneer wordt het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden uitbetaald? Het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bedraagt 130 euro per maand. CM-Zorgkas geeft de betalingsopdracht door op de 24ste van de maand. Je recht op dit zorgbudget begint in de vierde maand na de aanvraag.
Bepaalde mensen hebben recht op een verhoogde belastingvrije som. Bijvoorbeeld mensen die kinderen ten laste hebben. Maar ook sommige mantelzorgers. De regering verhoogde de som van 3.270 euro vanaf 1 januari 2020 voor mantelzorgers naar 4.900 euro.
Thuiszorg is hulp aan huis door professionele zorgverleners. Die krijgen hier ook voor betaald. Mantelzorg is hulp die u krijgt van een familielid, vriend, kennis of buurman/-vrouw. Dit is vrijwillige hulp; zij krijgen hier dus niet voor betaald.
In Nederland kennen we verschillende verlofregelingen voor mantelzorgers. De belangrijkste bij mantelzorg zijn het kortdurend zorgverlof en het langdurig zorgverlof. Een leidinggevende kan deze verlofregelingen als oplossing aandragen bij medewerkers die mantelzorg verlenen.
Op de Ministerraad is vandaag beslist om het verlof voor mantelzorgers in aanmerking te nemen voor het pensioen van de federale ambtenaren en die van de autonome overheidsbedrijven. Zo geldt voor hen voortaan dezelfde gelijkstelling van dit verlof voor het pensioen van werknemers.
De pgb-houder hoeft niet per se een professionele zorgverlener in te kopen. Hij kan met het pgb ook jou als mantelzorger inschakelen. Je kunt dan als mantelzorger uit het pgb betaald krijgen. Voorwaarde is dat je wel de hulp geeft waarvoor het pgb bedoeld is.
U regelt tijdelijke professionele verpleging en verzorging via de huisarts of de wijkverpleegkundige in de buurt. Voor andere zorg informeert u bij de gemeente of bij een mantelzorgorganisatie bij u in de buurt. Op de website Mantelzorg.nl staat een overzicht met organisaties voor mantelzorgondersteuning.