Wanneer je gebeten wordt door je papegaai zeg je één keer duidelijk nee en loop je direct weg zonder verdere aandacht te geven. Ga niet schreeuwen want dit stimuleert het bijtgedrag juist meer. Veel geduld en consequent zijn is bij dit proces zeer belangrijk.
Papegaaien bijten vrijwel nooit zomaar voor de lol, maar hebben een reden nodig om te bijten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld geprikkeld worden omdat ze bang zijn of omdat mensen bang zijn voor hun. Het bijten van de papegaai kan ook voort komen uit een schrikreactie.
Agressie kan zich op veel manieren uiten en kent verschillende oorzaken. Aangeleerde agressie, angstagressie en territoriale agressie zijn veelvoorkomende vormen van agressie bij papegaaien en parkieten. Maar ook pijn/ongemak kan een reden zijn om agressie te vertonen.
Sommige papegaaien gaan dan nog harder bijten en snappen er geen snars van dat je niet reageert. Maar dat duurt maar even, want ze zijn slim. Vervolgens snappen ze dat bijten geen enkel effect heeft en geven het op. Als je gaat wandelen neem je een birdmobiel waar hij op kan zitten in plaats van op je hand.
Wanneer je gebeten wordt door je papegaai zeg je één keer duidelijk nee en loop je direct weg zonder verdere aandacht te geven. Ga niet schreeuwen want dit stimuleert het bijtgedrag juist meer. Veel geduld en consequent zijn is bij dit proces zeer belangrijk.
Het opzetten van de veren in de nek, pinpointen van de pupillen, schreeuwen, blozen of zelfs blazen en grommen zijn voorbeelden van deze signalen, dit zijn dan ook wel de signalen die we moeten kennen om te weten dat de vogel op dat moment op zijn hoede is, bang of agressief is.
Vogels bijten vanuit hun instinct door onder andere gevoelens van angst, nieuwsgierigheid, het beschermen van wat van hun is en / of hormonen. Wanneer je vogel bang is en jij doet iets wat hij niet leuk vindt (zoals je vingers door de vogelkooi steken) zal hij je mogelijk bijten.
Doek over kooi
Wanneer je papegaai weer schreeuwt gooi je een doek over zijn kooi en wacht je tot het stil is. Als hij gestopt is met schreeuwen haal je de doek er weer vanaf. Elke keer als je dit doet zal je papegaai het schreeuwen associëren met een 'straf'. Hierdoor zal hij sneller ophouden met lawaai maken.
Zoals de vogel vastpakken, in de snavel knijpen, terug in de kooi zetten, op de grond zetten/gooien, in een strafkooi plaatsen, in het donker zetten, met de plantenspuit spuiten, sleutels naar de kooi gooien, etc.
En angst en agressie gaan hand in hand. Als een papegaai niet goed gesocialiseerd is, dan is de kans dat hij agressief wordt naar mens en dier vrij groot. Zeker de agressie naar vreemde mensen en dieren. De agressie die hier ontstaat wordt gevoed door de angst van de papegaai.
Dampen van bijvoorbeeld teflon pannen, verf, de (zelfreinigende) oven en magnetron zijn ook een groot risico. Papegaaien hebben een zeer gevoelige luchtweg en dit kan levensgevaarlijk zijn. Let goed op dat eten niet aanbakt en zorg voor een goede ventilatie.
Een gelukkige papegaai wordt betrokken in de dagelijkse gang van zaken. Helpt mee met de afwas, kijkt mee tv. Speelt gezellig mee, en zingt en praat gezellig mee! En wordt op zijn tijd lekker met rust gelaten.
Je vogel kan bang zijn en letterlijk van zich afbijten om zichzelf te beschermen. Bouw in zo'n geval het contact stap voor stap op om je vogel gerust te stellen. Het kan ook zijn dat je vogel probeert de baas te spelen. Door te bijten schrikt hij je af en zul je minder snel met je hand in de kooi gaan.
Eenzaamheid en verveling kunnen leiden tot psychische problemen bij de vogels. Dat uit zich in schommelen, heen en weer lopen of het uittrekken van de eigen veren. Verder onderzoek moet aantonen of videobellen ook tegen eenzaamheid bij andere huisdieren of dieren in gevangenschap helpt.
Pak dan de vogel aan de rugkant vast, zodat hij in je handpalm ligt. Doe dit kalm en snel, maar druk absoluut niet op zijn keel, maag, borst of zijn kopje. Ook is het belangrijk om hem rechtop te houden om zijn bloedcirculatie op pijl te houden.
Een papegaai kan bij een goede verzorging en voeding zo'n 60 jaar oud worden, afhankelijk van de soort. Helaas halen veel papegaaien dit niet en ligt de gemiddelde leeftijd veel lager, rond de 20 jaar. Je huisdier heeft gedurende deze tijd jouw volledige zorg en aandacht nodig.
Vermaak van een papegaai
De meeste papegaaien vinden het leuk te spelen met een kooihanger of een schommel voor in de papegaaienkooi. Bij het aankopen van papegaaienspeelgoed is het belangrijk goed te kijken naar de afmetingen en materialen van eht speelgoed.
Dit kan je doen door op een kalmerende toon tegen je vogel te praten. Zorg er ook voor dat je hem niet doet schrikken. Beweeg op een rustige manier als je de vogel benadert en maak geen plotse bewegingen.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
Papegaaien blijven natuurlijk zeer intelligent. Laat je kromsnavel de eerste paar dagen in zijn nieuwe huis even met rust om hem te laten wennen aan de nieuwe omgeving. Voer na deze rustperiode voorzichtig met je hand buiten de kooi en laat je papegaai wennen aan je hand.
Edelpapegaaien zijn erg sociale dieren dus een maatje erbij is zeker een aanrader. Wel is het advies om ze te houden in paartjes zonder andere vogels erbij. Wil je toch kijken of het mogelijk is om er een andere soort bij te zetten, kijk dan goed of het klikt tussen de 2 papegaaien.
De vogels zitten ineengedoken, zijn inactief en hebben de veren opgezet waardoor ze dikker lijken. 'Dik zitten' kan door veel verschillende aandoeningen veroorzaakt worden. Bijvoorbeeld vogels die benauwd zijn of vogels met buikpijn kunnen dit vertonen. Het is erg belangrijk om snel actie te ondernemen.