Klachten vallen vaak niet direct op, ondertussen slinken uw kaken wel. Bij controle zorgen we dat de prothese goed blijft passen, hiermee voorkomt u problemen. Wanneer moet ik mijn prothese laten rebasen? Wij adviseren om minimaal 1 keer per jaar uw prothese te laten controleren.
Wat kost het om mijn gebit op te laten vullen (rebasen)?
De basisverzekering vergoedt rebasingen voor 90% wanneer het om een volledige prothese gaat. De gemiddelde eigen bijdrage is €20 per kaak. Dit kan per verzekering verschillen.
Over het algemeen kan de rebasing dezelfde dag uitgevoerd worden, waardoor het gebit alleen die dag niet gedragen kan worden. Na een rebasing kunnen ondanks dat het nieuwe kunsthars afgewerkt en gepolijst wordt, er drukplekken ontstaan.
Bij een rebase wordt er aan de binnenzijde van de gebitsprothese, een “voering” geplaatst waardoor uw prothese weer goed aansluit op het tandvlees en niet meer los zit. Dit kan zowel voor de boven- als de onderkaak van een volledige prothese als bij een partiële prothese.
Met een rebasing (opvulling) kan uw prothese weer optimaal passend gemaakt worden en verdwijnt de ruimte tussen uw kaak en prothese, waardoor de kans op een scheur of breuk kleiner wordt. Een rebasing kan zowel bij een gewone prothese, als een klikgebit op implantaten uitgevoerd worden.
Wanneer u reeds een volledig kunstgebit zoals een uitneembaar kunstgebit of klikgebit heeft mag u iedere 5 jaar een nieuw kunstgebit aanvragen bij uw zorgverzekering. Het vervangen hiervan wordt bijna volledig vergoed vanuit de basis zorgverzekering.
U kunt nagenoeg weer alles met uw gebit doen zoals u dat vroeger deed met uw eigen gebit. U kunt dus weer praten, eten, bijten, lachen en zoenen. Zonder te hoeven nadenken.
Eten met een kunstgebit
Vermijd de eerste paar dagen vooral het eten van hard, knapperig en plakkerig voedsel, zoals rauwe groenten, chips en vlees. Eet zacht voedsel welke makkelijk te kauwen is, zoals puree, gehakt en zacht fruit.
Mag ik het gebit ´s nachts inhouden? Om de kaken rust te geven, is het beter dat u het gebit 's nachts niet draagt. Vindt u het vervelend om met een lege mond te slapen, doe dan alleen het ondergebit uit. Als u het gebit niet uit wilt doen, laat het dan regelmatig nakijken door de tandarts.
Problemen met een kunstgebit of gebitsprothese kunnen bestaan uit het loszitten van het gebit, pijn en beperkingen bij het eten, maar bijvoorbeeld ook kokhalsneigingen.
Een klikgebit is toepasbaar voor zowel de onder- als de bovenkaak. In de meeste gevallen wordt (eerst) de onderkaak toegepast. In geval van de bovenkaak zorgen we dat uw verhemelte weer vrij komt met een klikgebit zonder verhemelteplaat.
Om kleefcrèmerestanten uit uw mond te verwijderen, poetst u uw gehemelte en tandvlees met een tandenborstel en warm water.
Basisverzekering. Voor een volledig kunstgebit. (bovenprothese en/of onderprothese) krijgt u 75% vergoed. Deze vergoeding krijgt u één keer per 5 jaar.
Afhankelijk van de behandelaar bent u het noodgebit een dagdeel tot een dag kwijt. De tanden in het kunstgebit blijven wel hetzelfde, daar gebeurt niets mee.
Wat goed werkt, vooral tegen tandsteen, is om uw kunstgebit een hele nacht lang in een bekertje met pure schoonmaakazijn te leggen. Gebruik niets anders en ga vooral niet met iets scherps aan het kunstgebit krabben. Hiermee beschadigd u het gebit.
NEE, een kunstgebit moet droog in een afgesloten bakje worden bewaard. In het water gaan vele bacteriën en schimmels zich aan de prothese hechten.
Een klikgebit biedt de ideale oplossing wanneer u niet in aanmerking komt voor een regulier kunstgebit, of als u niet (langer) de wens heeft een regulier kunstgebit te dragen. Sommige mensen vinden een kunstgebit niet comfortabel of ervaren het als pijnlijk. Een klikgebit biedt in deze gevallen de uitkomst.
Houdt u er wel rekening mee dat uw kaak zal gaan slinken na het verwijderen van uw tanden en kiezen. Na ongeveer 9 – 12 maanden zal de kaak uitgeslonken zijn.
Wanneer een kunstgebit of prothese 's nachts uit is, kan men niet tandenknarsen of klemmen en komen tandvlees en kaak tot rust. Daarmee voorkomt u ook verdere slijtage aan het kaakgewricht en de prothese.
De beste plek om uw kunstgebit 's nachts te bewaren is in een opbergdoosje voor uw kunstgebit. Wanneer u de gebitsprothese in een glas water of op een soortgelijke plek zou bewaren, bevordert u de groei van schadelijke bacteriën.
Neem de eerste dagen zacht voedsel, zoals puree, gehakt en zacht fruit. Probeer enkele dagen daarna een stukje vis en een aardappel. Weer later kunt u voedsel eten zoals vlees of een appel. Stukken afbijten kunt u met een kunstgebit beter niet doen.
Als nieuwe drager van een gebitsprothese moet u uw eetpatroon in de eerste week aanpassen, vooral die eerste dag met een gebitsprothese, omdat de tandholte pijnlijk kan zijn en u zal moeten leren bijten en kauwen met een gebitsprothese. Koud voedsel kan erg verzachtend zijn voor pijnlijk tandvlees.
Stukken afbijten kunt u met een kunstgebit beter niet doen. Snijd uw voedsel daarom in stukjes en kauw rustig en gelijkmatig met de kunstkiezen. Neem daarbij aan beide zijden een stukje voedsel in de mond. Neem er meer tijd voor dan dat u gewend bent.
Volledige protheses blijven op hun plek zitten door een dun laagje speeksel dat zich bevindt tussen het kunstgebit, uw kaak en tandvlees. Het is daarom ook erg belangrijk dat de vorm van het kunstgebit goed aansluit bij de vorm van uw kaak.