Een naturel pannenkoek heeft niet veel voedingswaarden en is daarom geen volwaardige maaltijd. Om de pannenkoek gezonder te maken volgen hier een aantal tips: Vervang de poedersuiker of stroop door fruit. Gebruik tarwemeel in plaats tarwebloem.
Een pannenkoek weegt tussen de 70 en 100 gram en bevat tussen de 100 en 300 kilocalorieën. Pannenkoeken zijn stukken vriendelijker voor de lijn dan bijvoorbeeld koffiekoeken, cake, donuts of frietjes. Die bevatten per 100 gram bijna de helft meer calorieën en vet.
Kant-en-klare pannenkoeken zijn minder gezond, omdat ze vaak E-nummers bevatten die zorgen dat de pannenkoeken houdbaar blijven. Ook witte bloem die in het pannenkoekenbeslag te vinden is, is niet zo gezond.
Tips voor een gezondere pannenkoek
Kies in plaats van gewone witte bloem voor volkorenmeel of meergranenmeel. Het bevat meer vezels dan witte bloem en is daardoor gezonder. Gebruik olie of vloeibare bak- en braadproducten. Hierin zit minder verzadigd vet.
De gezoete pannenkoek van Plus bevatten veruit de meeste calorieën, 203 KCal. per stuk. De naturel versie van Oké levert met 127 KCal. per stuk het minste aantal calorieën.
Er zit 4,8 gram vet in 1 stuk (70 gram) pannenkoek kant-en-klaar, waarvan 1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Een favoriet van veel kleinkinderen is de pannenkoek. Deze lekkernij is niet alleen geschikt voor ontbijt, wij Nederlanders eten het ook graag als avondeten. De gewone simpele Hollandse pannenkoek kan op een gegeven moment een beetje saai worden. Gelukkig kan je ook gemakkelijk snel met pannenkoekjes variëren.
Zelf zou ik een goed glas cider verkiezen, of een milde cava. Maar de Engelse culinaire schrijfster Fiona Beckett maakt bovendien nog onderscheid in wat voor soort pannenkoek! Bij een pannenkoek met bramen, bessen en ander vers rood en zwart fruit adviseert ze een rosé of zelfs rosé champagne.
De volkoren pannenkoek bevat wat minder koolhydraten, en iets meer eiwit dan de originele pannenkoeken. Het grootste verschil zit in de hoeveelheid vezels: de volkoren pannenkoek bevat ruim drie keer zoveel vezels. Naast meer vezels bevat volkorenmeel ook meer vitaminen en mineralen.
Havermout pannenkoeken bevatten koolhydraten, eiwitten en zijn ideaal als brandstof voor het hardlopen. Vind hier het makkelijkste recept voor gezonde pannenkoeken én lees waarom pannenkoeken zo goed zijn om te eten voor het hardlopen.
Proteïne pannenkoek
Na het sporten heeft je lichaam behoefte aan eiwitten (proteïne). Eiwitten zorgen voor het onderhoud en herstel van je spieren. Dit recept bevat sowieso proteïne uit de twee eiwitten van het ei (het eigeel kun je gebruiken, maar dit hoeft niet!) en uit de toegevoegde eiwitpoeder (whey proteïne).
Ingrediënten: TARWEBLOEM, boekweitmeel, ROGGEMEEL, rijsmiddelen (E341, E501), zout, TARWEVEZELS. Kan EI en MELK bevatten.
Hoeveel kcal pannenkoekenrestaurant? Een appelpannenkoek, een pannenkoek met ham en ananas of een naturel pannenkoek bevat zo'n 500 kcal, een acceptabele hoeveelheid voor een avondmaaltijd.
Nou, wel degelijk. In 100 gram wafels zitten 291 calorieën en in 100 gram pannenkoeken zitten 227 calorieën. Pannenkoeken zouden dus iets beter voor de lijn zijn. Dat komt omdat er in 100 gram wafels zeker 14 gram vet zit.
Opgerold met stroop, suiker of jam of belegd met plakjes appel, kaas of spek. Je kunt een pannenkoek zowel koud als warm eten. Van hartig tot zoet, een pannenkoek smaakt alijd goed!
Pannenkoekenpannen van gietijzer, plaatstaal en roestvrijstaal zonder anti-aanbaklaag zijn ook prima keuzes. Rvs is het meest eenvoudig in schoonmaak, maar beschikt niet over een anti-aanbaklaag. Zonder anti-aanbaklaag gebruik je wel meer boter tijdens het bakken, net als bij een koekenpan zonder anti-aanbaklaag.
En het leuke van pannenkoeken is: je kunt ze zowel warm als koud eten. Warm ze een minuutje op in de magnetron, of pak 'm gewoon uit om 'm op te eten… in anderhalf uur is de pannenkoek helemaal op kamertemperatuur.
Yes! Pannenkoeken voor het eiwitdieet! Deze eiwitrijke / low carb pannenkoeken zijn de ideale maaltijd tijdens je eiwitdieet. Ze bevatten erg veel eiwitten (of proteïnen) en ze bevatten extreem weinig koolhydraten.
Nederlanders gemiddeld 3 of 4 pannenkoeken per keer eten. 81% van de Nederlanders hun pannenkoek het liefst met stroop eet. 68% met poedersuiker en 56% met spek.
Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.
De officiële regel voor de tussen-n is als volgt: Schrijf een tussen- n als het eerste deel van het woord ( pan) alleen een meervoud op -en heeft (pannen) en niet (ook) op –es (pannes is fout). Dus: pannenkoek.