Er kan gevraagd worden om een referentiebrief, ook wel een schriftelijke referentie genoemd. Dit betekent dat de contactpersoon van jouw oude werkgever of onderwijsinstelling een brief over je schrijft.
In een officiële referentiebrief begin je vaak eerst met een omschrijving van je relatie met de persoon waar je over schrijft. Waar ken je hem/haar van? Daarna omschrijf je hoe hij/zij gepresteerd heeft in de omgeving waarin je deze persoon kent.
Van te voren vragen
Neem altijd eerst contact op met de persoon in kwestie en vraag of je hem of haar als referentie mag noemen. Uiteraard vraag je alleen iemand van wie je verwacht dat hij of zij een positief beeld van je zal schetsen.
Referentie betekent letterlijk verwijzing. Met referentie wordt vaak een verwijzing bedoeld naar een bron die meer informatie kan verschaffen over een bepaalde situatie of bewering. Een referentie dient dan als bewijs van die situatie of bewering.
Stel geen vragen over persoonlijke omstandigheden. Zo mag je bijvoorbeeld niet informeren naar geaardheid, politieke voorkeur of godsdienst. Je mag formeel niet informeren naar het ziekteverleden van de sollicitant, maar je mag wel vragen naar zijn aanwezigheid en prestaties op het werk.
Geen verplichting om referenties af te geven
In de wet is niets geregeld over het moeten of mogen afgeven van referenties. Over het afgeven van een getuigschrift is dat wel het geval. Een werkgever is verplicht om een getuigschrift te verstrekken.
Wie kan je inzetten als referentie
Het beste kan je kiezen voor iemand die met jou gewerkt heeft en jou goed kent. Bijvoorbeeld een werkgever of een manager onder wie je in het verleden gewerkt hebt. Maar denk ook aan collega's of mensen met wie je een project hebt opgezet.
Zo heeft hij/zij [opsomming vaardigheden]. Dit blijkt bijvoorbeeld uit [voorbeelden uit de praktijk]. Tot slot beveel ik [naam] graag aan. Als hij/zij zich inzet op de manier waarop hij/zij dat heeft gedaan tijdens de werkzaamheden voor [organisatie], dan is [naam] een zeer goede aanwinst voor uw organisatie.
Naast positieve punten bevat een waardevolle referentie ook verbeterpunten. Kan goed samenwerken, heeft een strategische kijk op zaken en heeft een betrouwbaar karakter. Je wilt dat deze lofzang je potentiële nieuwe werkgever bereikt, maar toch is deze referentie pas waardevol als er ook verbeterpunten worden genoemd.
Als je geen professionele referenties hebt, bied dan aan om zoveel mogelijk persoonlijke referenties te geven als je kunt. Een persoonlijke referentie kan zijn van iemand die je kent, maar nooit met je heeft gewerkt in een professionele omgeving.
Referenties kunnen voor een recruiter (of potentiële werkgever) waardevolle informatie opleveren over een sollicitant of toekomstige medewerker. De mening van een vorige werkgever wordt doorgaans zeer hoog gewaardeerd als ondersteunend 'bewijs' tijdens het selectie- en aannameproces van een nieuwe medewerker.
Een goede aanbevelingsbrief, of zelfs meerdere referenties, maakt jou een betrouwbare kandidaat en zegt veel over jou als (toekomstige) werknemer. Je laat met een goede referentiebrief namelijk zien dat oud-werkgevers, oud-managers of begeleiders heel enthousiast over je zijn.
Indien je begint met het schrijven van een aanbevelingsbrief is het goed om jezelf voor te stellen en te schetsen waar je de werknemer van kent. Bijvoorbeeld in welke periode je samen hebt gewerkt, in welke functies jullie toen werkzaam waren en hoe jullie samenwerking eruit zag.
Voorbeeld aanbevelingsbrief
Geachte [naam contactpersoon], In de afgelopen [aantal] jaar heb ik intensief samenwerkt met [naam]. [Naam] werkte in de functie van [functie] en ik was in deze periode zijn/haar leidinggevende. [Naam] heeft altijd een positieve bijdrage geleverd aan de organisatie.
Sommige werkgevers kunnen je ook vragen om een gedetailleerde lijst van elke werkgever waar je de afgelopen vijf of tien jaar voor hebt gewerkt. In dit geval is het noodzakelijk dat je echt alles noemt, omdat het bedrijf waarschijnlijk al je referenties controleert.
De ideale plaats om jouw referenties te noemen is in de motivatiebrief. Je kan hier ook vermelden waar je ze van kent en wat jullie samenwerking was. Overigens moet je weten dat niet elke werkgever een referentiebrief belangrijk vindt. Laat staan dat ze er waarde aan hechten.
De rol van referenties
Een potentiële werkgever kan via referenties navraag doen over de kwaliteiten en het functioneren van jou als sollicitant. Een werkgever is niet verplicht om jouw referentie te zijn. Staat een (oud) collega hiervoor open, dan is deze wel verplicht de waarheid door te geven.
Een aanbeveling is concreet: het bevat een advies waarin je aangeeft wat een bepaalde persoon, instantie, afdeling of bepaald bedrijf kan ondernemen om een probleem (gedeeltelijk) op te lossen. Hierbij gebruik je vaak werkwoorden als zorgen voor, maken, organiseren of ontwikkelen.
Tik op het pictogram Berichten in de rechterbovenhoek. Tik op de link in het bericht Een aanbeveling schrijven voor [naam lid] op de pagina Berichten om de aanbeveling te schrijven. Tik in het scherm Ontvangen verzoeken op Aanbevelen. U kunt op Verwijderen tikken als u uw connectie niet wilt aanbevelen.
Wanneer een sollicitant bij u op gesprek komt, zult u graag een aantal beweringen willen controleren. Een referentiecheck geeft u inzicht in de betrouwbaarheid van de persoon die u mogelijk in dienst wil nemen. Daarnaast levert het extra waardevolle informatie op, waardoor u beter weet wie u in huis haalt.
Het opvragen van referenties is een veelgebruikte manier voor een werkgever om nuttige informatie over een sollicitant in te winnen.
Een referentieonderzoek is vaak een onderdeel van een pre-employment screening. Bij het laatstgenoemde gaat het om het verifiëren van harde feiten. Bijvoorbeeld vaststellen of zijn cv klopt en zijn behaalde diploma's echt zijn. Ook kan dit gaan om het controleren van zijn identiteit en kredietwaardigheid.