Een te hoge pH kan leiden tot ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën, omdat het vrij chloor in je zwembadwater veel minder actief is. Daardoor stijgt het chloorverbruik en zal je dit dus sneller moeten toevoegen en doseren. Een te hoge pH-waarde is ook niet aangenaam voor de zwemmer.
De pH-waarde van je zwembad is te hoog wanneer deze boven de 7.6 pH stijgt. Dit kan ontstaan door het toevoegen van teveel pH-plus, teveel chloor of door een plotselinge stijging van de temperatuur van het zwemwater. Wanneer de pH-waarde boven de 7.6 stijgt krijg je te maken met te zacht water.
Waarden beneden 0 en boven 14 zijn mogelijk en zulke oplossingen zijn over het algemeen zeer gevaarlijk: geconcentreerde zuren en geconcentreerde basen. Bij een pH die lager is dan −1 moet de [H3O+] groter zijn dan 10,1 mol/l.
De kooldioxide is chemisch gebonden aan calcium in het water. Dit betekent dat een water met veel calcium, een hard water, veel meer kooldioxide bevat dan een zacht water. Daarom stijgt de pH-waarde sterker, sneller en langer naarmate het water harder is.
Wanneer de pH waarde van je zwembad te hoog is kun je deze verlagen door pH minus poeder te gebruiken. Als de pH waarde te hoog is werken chloor en andere desinfectiemiddelen minder goed. Hierdoor is het belangrijk om deze te verlagen. De ideale pH waarde ligt hierbij tussen de 7,0 en 7,6.
Een te hoge pH kan leiden tot ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën, omdat het vrij chloor in je zwembadwater veel minder actief is. Daardoor stijgt het chloorverbruik en zal je dit dus sneller moeten toevoegen en doseren. Een te hoge pH-waarde is ook niet aangenaam voor de zwemmer.
Voeg natuurazijn toe aan het water voor een goedkope oplossing. Doe één eetlepel natuurazijn vier liter water. De natuurlijke zuurgraad van de azijn zal helpen de alkaliteit in het water te neutraliseren, waardoor een pH van 7,5-7,7 verlaagt wordt tot ongeveer 5,8-6,0.
Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de pH waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw pH waarde 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH waarde snel boven de gewenste pH waarde.
Hoe kan ik de pH-waarde verhogen? Het verhogen van de pH kan enkel op een chemische manier, namelijk door het toevoegen van ofwel 'pH plus' (voor kleine pH-aanpassingen) of met behulp van natriumhydroxide (voor grote pH- aanpassingen).
Dit kun je doen door ph plus of ph minus toe te voegen. Breng de chloorwaarde van je ranzig zwembad door middel van een chloorshock op 10 ppm* Gebruik een borstel om de liner schoon te maken en om de zwembad algen los te maken. Zet de pomp aan en laat deze 24 uur draaien.
Een gemiddeld verzuurd lichaam kan last hebben van vermoeidheid, gewrichtspijnen, haaruitval, weinig energie en huidongemakken. Een sterk verzuurd lijf gaat een stapje verder. Je kunt dan kampen met aandoeningen zoals jicht, artrose, fibromyalgie en eczeem,” aldus Peter-Ernst.
Een lage pH waarde (minder dan 7) staat gelijk aan een hoge zuurgraad. Een waarde van 7 is neutraal en boven de 7 is basisch. Hoe lager het getal, hoe zuurder je bent. Een waarde rond of net boven de 7 heeft de voorkeur en weerspiegelt een gezond zuur base evenwicht.
Het gevaar van zuren en basen is dat ze niet alleen het materiaal aantasten waar deze stoffen op worden aangebracht. Zuren en logen vreten ook de kleding op waar deze stoffen op terecht komen. Ook tasten zuren en logen de huid aan wanneer deze stoffen daar mee in contact komen.
De oorzaak van een te lage pH-waarde hangt meestal samen met het instabiel worden van het aanwezige chloor in het water. Wanneer de pH van het zwembad te laag is kan dit nare gevolgen hebben voor zowel de zwemmer als het zwembad.
Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de ph waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw Ph 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH snel boven de de gewenste pH waarde.
Hoe lang niet zwemmen na pH minus? Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.
Choor en pH-middelen altijd apart van elkaar doseren! Ik heb net veel chloor in mijn bad gedaan, mag ik nu wel zwemmen? Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.
Teveel chloor in het zwembad is schadelijk voor je gezondheid. Het kan namelijk leiden tot huidproblemen, zoals bultjes, jeuk, uitslag of schilfertjes. Ook kan het leiden tot ademhalingsproblemen, zoals hoesten of benauwdheid. Ook oogproblemen, zoals rode prikkende ogen of opgezwollen oogleden zijn mogelijke gevolgen.
Als het chloorgehalte te laag wordt, is het zeer belangrijk om dit te corrigeren. Chloor werkt namelijk desinfecterend, waardoor algen en bacteriën vrij spel hebben als er niet genoeg chloor in het zwembad zit. U kunt een te lage chloorwaarde corrigeren door nieuw chloor toe te voegen.
Niet tegelijk met chloor
Let wel op dat je een middel om de pH-waarde te verbeteren nooit tegelijk met chloor in het water brengt. Voeg eerst de pH-waterverbeteraar toe en meer dan een uur later kan het chloor in het water.
Natuurlijke manier van desinfecteren: met zout water in je zwembad desinfecteer je je zwembadwater met natuurlijke chloor in plaats van chemische chloor. Dat is goed voor je gezondheid én het milieu. Minder onderhoud: een zoutwater zwembad onderhoud is beperkter dan bij een klassiek chloor zwembad.
Soda (sodium carbonaat) is de meest gebruikte manier om de pH te verhogen.
Als je bloed te zuur wordt, probeert je lichaam dit te herstellen. Je gaat sneller en dieper ademhalen, zodat zure stoffen je lichaam kunnen verlaten. Deze zure stoffen worden opgelost in de lucht die je uitademt. Ook kunnen je nieren meer zure stoffen gaan uitscheiden via je plas.
Het is een zeer sterk, oxiderend en instabiel zuur (soms stabiel mits de concentratie niet boven de 30% komt).
Verzuring door voeding
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.