Bij het doorprikken van trommelvlies wordt het vocht achter het trommelvlies weggehaald. Door een slecht functionerende buis van Eustachius kan er vocht achter de trommelvliezen komen. Hierdoor kunt u minder goed horen. De KNO-arts kan dan besluiten om de trommelvliezen door te prikken.
Soms kan het trommelvlies die druk niet meer aan en breekt het.Dan loopt het vocht vanzelf naar buiten. De oorpijn verdwijnt dan wel en vaak heelt het trommelvlies dan ook weer vanzelf.
Vaak wordt dit veroorzaakt door een verkoudheid of ontsteking van het middenoor. Dit resulteert vaak in een verstopte buis van Eustachius. Hoe minder uw oor geventileerd wordt, hoe dikker het vocht achter het trommelvlies zal zijn. Wat uiteindelijk weer resulteert in een groter gehoorverlies.
Het kan het trommelvlies naar binnen trekken en de beweeglijkheid van de gehoorbeentjes, en dus het gehoor, verminderen. Ook een lijmoor herstelt meestal spontaan. In 50% van de gevallen is het na 3 maanden verdwenen, en in 95% na 1 jaar.
Doordat vocht achter het trommelvlies zich ophoopt, vermindert de beweeglijkheid van het trommelvlies nog verder. Wanneer dit vocht langere tijd zich in de holte bevindt, kan dit gaan indikken tot een lijmachtige substantie. Er wordt dan gesproken van een lijmoor (glue ear).
Een makkelijke oplossing om de buis van Eustachius te openen, is door een neusspray met een zoutoplossing te gebruiken. Hierdoor zwelt het slijmvlies in de buis van Eustachius minder. Ook decongestivum-spray of medicijnen met decongestivum kunnen de gezwollen slijmvliezen doen slinken.
Bij volwassenen en oudere kinderen kan de ingreep zonder verdoving poliklinisch worden uitgevoerd. Indien nodig kan het trommelvlies wel plaatselijk worden verdoofd. Bij kleinere kinderen wordt de ingreep meestal onder algehele verdoving uitgevoerd om te voorkomen dat het kind beweegt.
Als de klachten niet vanzelf verdwijnen na enkele dagen, is het raadzaam een arts te raadplegen. Een dichtzittend oor kan zeer veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn: Vocht achter het trommelvlies.
Als het kind een loopoor krijgt, is het belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen. Regelmatig schoonmaken van de oorschelp met een wattenbolletje (nooit met wattenstokjes in het oor gaan), daarna goed de handen wassen.
Bij ernstige verkoudheid of bij flinke allergische klachten, kan vliegen zorgen voor oorpijn en kan het drukverschil ook tot schade leiden. Ervaar je een verstopt oor en komt dit door ernstige verkoudheid of ernstige allergische klachten dan is vliegen niet verstandig!
Neusspray met xylometazoline zorgt ervoor dat de zwelling van je neusslijmvliezen vermindert, waardoor je gemakkelijker door je neus kunt ademhalen en er minder druk op je oren komt te staan. Het werkt binnen vijf minuten en de werking houdt ongeveer twaalf uur aan.
Veelvoorkomende oorzaken zijn onder meer: overmatig oorsmeer, sinusdruk, oorinfecties, vloeistof in het oor en gehoorbeschadiging. Andere aandoeningen houden onder meer vliegtuig- en zwemmersoor (otitis externa) in. Oorsmeer is een van de meest voorkomende oorzaken van verstopte oren.
Hoe lang een verstopte buis van Eustachius duurt, hangt af van de oorzaak. Vaak is de oorzaak een verkoudheid. In dat geval opent de buis van Eustachius zich vanzelf weer als de verkoudheid open is, meestal na zo'n 2 weken.
Is het gevaarlijk als er water in je oren blijft zitten? Nee, dit is zelden gevaarlijk, althans op korte termijn. Als water echter te lang blijft zitten, kunnen bacteriën gaan broeien in de warme, vochtige omgeving van de gehoorgang. Deze oorontsteking noemen we een 'zwemmersoor'.
Een scheur of gat in het trommelvlies geneest meestal vanzelf binnen 2 maanden. U hoort dan vaak ook weer goed. U maakt een afspraak met uw huisarts om te controleren of uw trommelvlies genezen is. Meestal is dit na 2 of 3 maanden.
Veel voorkomende symptomen zijn: een drukkend gevoel in het oor;oorpijn;slechthorendheid.
Door bewegingen van tong, onderkaak en mond worden de spieren rond de buis van Eustachius aangespannen en ontspannen. Hierdoor gaat de buis dicht en open. Iedere kauwbeweging zal bij een goed werkende buis van Eustachius voldoende zorgen voor dit open- en dichtgaan.
Je middenoor is normaal met lucht gevuld en de druk is gelijk aan de buitenomgeving. Als het oor dicht zit dan kun je de druk weer op peil brengen door je neus dicht te knijpen en de mond te sluiten. Blaas dan hard alsof je de neus wilt snuiten. Als je een plopje of knakje voelt dan zit je goed.
Sommige mensen horen minder als het trommelvlies gescheurd is. Bij een kleine scheur kan het gehoor normaal blijven.
Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'. Deze behandeling kan ongeveer 5 keer per dag worden herhaald.
Oren uitspuiten gebeurt wanneer een oorsmeerprop de gehoorgang afsluit met als gevolg een beperkt gehoor. U kunt hiervoor terecht bij de assistente op haar spreekuur.
De meeste mensen hebben wel eens een piep in het oor ervaren. Meestal is er niks aan de hand en verdwijnt het geluid binnen dertig seconden. Gepiep in je oor kan ontstaan doordat je haarcellen in je oor gaan trillen zonder een geluid op te vangen.
Een drukgevoel in het oor kan veroorzaakt worden door: een acute middenoorontsteking: het vocht in het middenoor drukt tegen het trommelvlies en geeft een drukgevoel en pijn. een probleem met de buis van Eustachius (vb. door een verkoudheid): deze 'tunnel' verbindt de neusholte met het middenoor.
De meest voorkomende oorzaak van pulserend oorsuizen is een goedaardige overdruk ter hoogte van de hersenen. Een andere belangrijke oorzaak van pulsatiele tinnitus is een arterio-veneuze malformatie (arterio-veneuze fistel). Een probleem met de slagaders, verantwoordelijk voor zo'n 15% van de gevallen.