Heeft een notaris een beroepsfout gemaakt en lijdt u daardoor schade? Dan kunt u de notaris aansprakelijk stellen voor deze schade. Dat doet u in een civiele procedure. U kunt ook een tuchtrechtelijke procedure starten.
Bemiddeling door de KNB
Leidt een gesprek met uw notaris niet tot een oplossing, dan kan de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) bemiddelen. De bemiddeling door de KNB is onpartijdig. Op de website van de KNB vindt u tips. Hier kunt u een klachtenformulier over de dienstverlening van uw notaris invullen.
Wie controleert de notaris? Het Bureau Financieel Toezicht ziet erop toe dat een notariskantoor zich aan de regels houdt, integer handelt en verantwoord omgaat met geld dat cliënten tijdelijk bij de notaris stallen (derdengelden). Notarissen controleren ook elkaar.
Zorgplicht en aansprakelijkheid notaris
Onder de notariële zorgplicht valt onder meer de plicht van de notaris om zijn cliënten te informeren en te waarschuwen. Daarbij heeft de notaris een onderzoeksplicht naar de achtergrond van de transacties waarbij hij betrokken is en de hoedanigheid van partijen.
Bij het verlijden van een notariële akte kan er heel wat mis lopen. In sommige gevallen is de notaris aansprakelijk. De notaris heeft overeenkomstig artikel 9, §1, in fine van de Wet van 25 Ventôse Jaar XI op het notarisambt een informatie- en raadgevingsverplichting.
"In de overeenkomsten die wij in het notariaat opmaken, staat doorgaans een nalatigheidsinterest bedongen van 10 % op jaarbasis als de akte te laat verleden wordt. Als jullie overeenkomst hier niets over vermeldt, kunnen jullie de wettelijke rente (2,25 % op jaarbasis) vragen vanaf een (aangetekende) ingebrekestelling.
Ambtsgeheim. Onder ambtsgeheim wordt de wettelijke verplichting van de notaris om alle vertrouwelijke informatie geheim te houden verstaan. De notaris heeft beroepsgeheim en geheimhoudingsplicht. Wat betreft informatie geldt alle informatie die de notaris in zijn of haar beroepsuitoefening heeft verkregen.
De akte blijft eeuwig bewaard. Als de notaris stopt, dan wordt zijn protocol (dossier met akten) overgenomen door een andere notaris (zijn opvolger).
De belehrungsplicht is de wettelijke plicht van de notaris om zijn cliënten (zo nodig) te wijzen op de gevolgen (en mogelijke risico's) van de notariële akte. De moderne term is zorgplicht. De notaris moet ook controleren of jij de gevolgen begrijpt van wat je gaat tekenen.
je kan van notaris veranderen tijdens de koop maar je moet dan wel zijn honorarium betalen voor je een andere kan nemen.
Heel simpel, omdat notarissen sinds 1999 grotendeels zelf mogen bepalen welk prijskaartje ze aan hun diensten willen hangen. Voor die tijd was dat anders. Toen hanteerden alle notariskantoren dezelfde tarieven en betaalde u bij elk kantoor dezelfde (hoge) prijs.
Volgens de Notariswet mag de notaris alleen inzage verlenen aan personen die een rechtstreeks belang hebben bij de inzage. Daarnaast verleent de notaris alleen inzage over de delen van het testament die van belang zijn voor het erfrecht van degene die inzage wil.
Het ereloon van de notaris is “degressief”
Dat wil zeggen dat het percentage kleiner wordt naarmate de koopprijs hoger is. Zo bedraagt het ereloon op een aankoop van 125.000 euro ongeveer 1,3%. Koop je een woning van 200.000 euro, dan bedraagt het ereloon ongeveer 1%.
Heeft u algemene vragen over notariszaken of wilt u weten of het verstandig is om een notaris in te schakelen? Bel dan de Notaristelefoon. U krijgt dan een notaris of notarieel deskundige aan de lijn. Notaristelefoon: 0900 3469393 op werkdagen van 9.00 - 13.00 uur (80 cent per minuut).
De notarissen nemen onderling contact op
In principe is het de notaris van de koper die de akte zal opstellen (deze notaris noemt men de minuuthouder) en bij wie de akte ondertekend zal worden.
Wat is een rectificatie-akte? Een rectificatie-akte is een notariële akte waarmee de notaris fouten in een andere notariële akte herstelt. Ook wel een akte van rectificatie. Bijvoorbeeld als de tekst van een akte onjuist of onvolledig is.
JUST Notarissen is het goedkoopste notariskantoor in Nederland. Wij werken met all-in prijzen, inclusief alle bijkomende kosten zoals kadasterkosten, recherchekosten, inschrijving Centraal Testamenten Register en de BTW.
Een basisakte kan gewijzigd worden, maar enkel via een notariële akte. De basisakte kan bijvoorbeeld gewijzigd worden wanneer de aandelen in gemeenschappelijke delen worden gewijzigd of wanneer de lasten worden gewijzigd.
Het beroepsgeheim betekent dat je moet zwijgen over alles wat je bij de uitoefening van je beroep als arts over de patiënt te weten bent gekomen. Het beroepsgeheim zorgt voor een vrije toegang tot de zorg en is bedoeld om de patiënt en de samenleving te beschermen.
Het medisch beroepsgeheim bestaat uit een zwijgplicht en een verschoningsrecht:. Zwijgplicht of geheimhoudingsplicht is de plicht om te zwijgen over alles wat je tijdens het werk over een patiënt te weten komt. Dit geldt voor alle informatie over de patiënt.
Artikel 458 Sw. stelt dat geneesheren, heelkundigen, officieren van gezondheid, apothekers, vroedvrouwen en alle andere personen die uit hoofde van hun staat of beroep kennis dragen van geheimen die hun zijn toevertrouwd, zijn gebonden door het beroepsgeheim.
Herinneringskosten aanrekenen mag dus maar het moet duidelijk vermeld zijn in de algemene voorwaarden. In de telecomsector is het al verboden om bij de eerste herinnering kosten in rekening te brengen. De daaropvolgende herinneringen mogen niet meer dan 10 euro aan extra kosten met zich meebrengen.
Stel dat je met bovenstaande clausule werkt en het openstaande saldo van je factuur (inclusief BTW) 1000 euro is, en de uiterlijke betaaldatum van de factuur 60 dagen geleden viel. Dan heb je recht op: 1000 * 10% rente op jaarbasis dus voor 60 dagen = 16,4 euro intresten en daarenboven 75 euro schadevergoeding.
Voor het jaar 2021 blijft de wettelijke interestvoet behouden op 1,75%. In RSZ zaken blijft de interestvoet voorlopig 7%. In fiscale zaken blijft de interestvoet voor nalatigheidsinteresten 4% en deze van de moratoire interesten 2%.
Je moet bij elke aankoop notaris- en registratiekosten betalen. Alleen als de waarde van uw woning hoger ligt dan het totale nodige leningsbedrag, kunt u voor deze notaris- en registratiekosten bijlenen. De lening kan nooit hoger zijn dan de waarde van de woning.