Wat kun je doen aan tenen lopen? Wanneer er een pathologische oorzaak wordt vermoed is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk. Lijkt de oorzaak 'niet pathologisch' te zijn en kan het kind ook geregeld op de platte voeten lopen, kijk dan of het enthousiasme is of dat het kind wellicht mentaal op zijn tenen moet lopen.
Tenenlopen kan een gewoonte zijn geworden van een kind (habituele tenenloper). Zij vinden het lopen op de tenen prettig. Vooral kinderen met autisme of AD(H)D hebben de neiging om langer op de tenen te blijven lopen. Echter, ook kinderen zonder deze aandoeningen kunnen het prettig vinden om op hun tenen te lopen.
Wij lopen vaker op onze tenen dan wij ons realiseren
Veel van ons moeten vaker op hun tenen lopen dan zij zich wellicht realiseren. Met “op je tenen lopen”, bedoelen wij: structureel het maximale van jezelf vragen. Terwijl je gevoel je blijft vertellen dat dit waarschijnlijk nog steeds niet genoeg is.
Oorzaken Tenenlopen
Dit komt voor in de groei, maar kan ook ontstaan door een verkeerde manier van lopen. In veel gevallen worden er geen afwijkingen gevonden in botten, gewrichten, spieren, pezen of het zenuwstelsel. Als er wel een afwijking aanwezig is, komt deze vaak bij meerdere familieleden voor.
Een klapvoet is het gevolg van een verlamming die de voet en tenen heffen, waardoor bij het lopen de voet niet goed afwikkelt of naar beneden valt. Meestal is er ook een andere groep spieren verzwakt, namelijk de spieren die de enkel stabiliseren bij het lopen en staan.
De klapvoet herstelt in veel gevallen binnen twee tot drie maanden. Een complete verlamming herstelt vaak niet volledig.
Behandeling van overpronatie
De opties zijn vooral het doen van oefeningen om de voeten hun natuurlijke kracht en looppatroon terug te geven en het dragen van zooltjes. Oefeningen die je zou kunnen doen zijn onder andere de hielspoor oefeningen voor kracht die we eerder beschreven hebben.
Springen is een complexe beweging die kinderen leren als ze tussen de 12-36 maanden oud zijn. Om de beweging uit te kunnen voeren moeten kinderen eerst een buiging maken in het heupgewricht en kniegewricht. Om vervolgens explosief omhoog te springen moeten ze het heupgewricht en kniegewricht zo snel mogelijk strekken.
Er zijn drie soorten voetlandingen in het hardlopen: op de voorvoet, op de middenvoet en op het achterste deel van de voet. Als je op je voorvoeten landt, raakt de bal van je voet als eerste de grond. Dit betekent ook dat je je gewicht van de grond duwt via de bal van je voet en je tenen om verder te lopen.
De tenen fungeerden vroeger niet alleen voor stabiliteit, maar werden ook gebruikt – in combinatie met de nagels- om te graven en te kunnen grijpen. In de decennia die volgden begon men steeds meer de voet te beschermen en ontwikkelde de schoen zich. Hierdoor veranderde de voet ook.
Ga zitten en leg de elastische band om beide grote tenen. Zet de voeten aan de binnenzijde parallel en breng rek op de band. Zorg hierbij dat de grote teen ontspannen blijft en verder af komt te staan van de tweede teen. Breng vervolgens beide voeten zo ver mogelijk uit elkaar en houd dit vijf seconden vast.
Hoe herken ik overpronatie? Overpronatie is te herkennen aan de slijtsporen aan de schoenzool. Wanneer vooral de binnenkant van de zool onder de grote teen slijt kan dit duiden op overpronatie. Daarnaast voelt u zelf wanneer uw voeten naar binnen neigen.
Als overpronerende loper kies je antipronatieschoenen. Deze hardloopschoenen hebben of een verhard blokje (ook wel correctieblok genoemd) of een begeleiding aan de binnenkant van de schoenen. Dit zorgt ervoor dat je voeten minder naar binnen kantelen om zo de kans op blessures te verkleinen.
Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet heb je last van een scherpe, brandende pijn onder en boven de bal van je voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij staan en lopen.
Wat is het probleem? Een klapvoet (voetheffersparese) is een vervelende aandoening die direct problemen geeft bij het lopen en een valgevaar oplevert. Een klapvoet heeft vele oorzaken, maar meestal gaat het om verminderd functioneren van de kuitbeenzenuw (nervus peroneus neuropathie).
Bij een klapvoet wordt vaak een orthopedische schoen of enkel-voetorthese naar maat gemaakt met een enkelomsluiting om het klappen van de voet tegen te gaan en stabiliteit te bieden. Je huisarts of specialist kan je doorverwijzen naar onze orthopedisch schoentechnicus of orthopedisch instrumentmaker.
In de meeste gevallen is bij de behandeling van een klapvoet een operatie niet nodig. Een operatie wordt alleen overwogen als er sprake is van botafwijkingen om op die manier de druk te verlichten. Tijdens een operatie worden de werkende spieren omgeleid naar de spieren die verzwakt zijn.
Meestal herstelt de klapvoet binnen twee à drie maanden, maar in sommige gevallen zal de klapvoet nooit meer verdwijnen. Bij ernstige zwakte of complete verlamming biedt een combinatie van fysiotherapie met gerichte training in combinatie met een brace / bandage dé uitkomst.
De klapvoet herstelt meestal binnen twee tot drie maanden. Helaas veroorzaakt de aandoening tijdens die periode veel overlast. Een wandelstok of kruk kan u dan helpen. Een complete verlamming herstelt vaak niet volledig.
Heb je aflopende tenen, dan houd je van structuur en ben je een stabiel en rustig persoon. Een lange tweede teen betekent dat iemand ambitieus is. Een forse grote teen vertelt dat je een sterk verbaal vermogen hebt. Ruimte tussen tenen betekent vertraging, weloverwogenheid.