In het kort. Als u steeds door uw knie zakt kan dat komen doordat uw voorste kruisband gescheurd is. De voorste kruisband kan scheuren doordat u een verkeerde (draaiende) beweging maakt. Een gescheurde kruisband ontstaat vaak tijdens het sporten.
Denk eens aan een alternatieve sport die geen belasting geeft voor de knie, bijvoorbeeld aqua-jogging. – Rekoefeningen vormen vaak onderdeel van de behandeling. – IJskoeling kan verlichting geven en de zwelling doen verminderen. – Gerichte krachttraining van de bovenbeenspieren.
Squats. De squat is een uitstekende oefening om je conditie en kracht te verbeteren en helpt je knieën te versterken. Let wel op een goede uitvoering van deze oefening en begin niet te zwaar. Je kunt de squat moeilijker maken door gewicht vast te pakken bijvoorbeeld een dumbel of een ander gewicht.
Voorbeelden van de beste oefeningen: 'Squats, lunges, opstappen, kikkersprongen maken, het zijn klassieke oefeningen die perfect werken. Probeer deze oefeningen te leren van een expert. Aanbevolen wordt om tenminste 4 of 5 keer per week ongeveer 30 minuten te oefenen.
Traplopen is gezond en goed voor knieën. Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën.
Beweging te verbeteren bij een overstrekte knieband
Dit kan beginnen met “passieve” bewegingen, die uw fysiotherapeut voor u uitvoert door uw been en kniegewricht zachtjes te bewegen, en verdergaan met actieve oefeningen en rekkingen die u zelf doet.
Klachten bij artrose van de knie
Artrose van de knie begint met pijn en stijfheid in de knie. U merkt dit vooral 's ochtends of als u na een tijdje zitten opstaat. Dit heet startpijn of ochtendstijfheid. Na 10 tot 30 minuten bewegen merkt u dat de knie minder stijf wordt.
Pijn aan de zijkant, binnenkant of bovenkant van de knie. Irritatie aan de knie (tijdens inspanning) Roodheid. De knie is gezwollen.
Naast kniebanden hebben we spieren die stabiliteit aan de knie geven. De belangrijkste spier die kniestabiliteit geeft is de quadriceps.
Symptomen: ploppend of knakkend geluid/gevoel in de knie, zwelling, pijn, instabiel gevoel. Wanneer: bij het overstrekken van de knie kan de achterste kruisband (in)scheuren en bij sporten waarbij de knie gemakkelijk kan verdraaien (voetbal, basketbal, handbal, korfbal en skiën) kan de voorste kruisband (in)scheuren.
Kniebuigingen
Maak een kniebuiging en duw daarbij je billen naar achter. Kom vanuit die houding omhoog en terug. Let op je houding en voer de oefening gecontroleerd uit (eventueel met kleine sprong en uiterst zachte landing). Doe drie series van vijftien herhalingen.
Een van de voornaamste testen voor meniscusscheuren is de McMurray test. Je dokter zal je knie buigen, dan strekken en draaien. Dit veroorzaakt druk op een gescheurde meniscus. Indien je een meniscusscheur hebt, zal deze beweging een klikkend geluid veroorzaken.
Fietsen met een versleten knie is zeker mogelijk. Sterker nog, fietsen is de sport/activiteit die je het langst kan blijven doen met een versleten knie. Het belangrijkste met knieartrose is om te blijven bewegen. Als je knieartrose hebt zorgt fietsen voor de minste gewrichtspijn.
Bestaat er een leeftijdsgrens voor een knieprothese? De gemiddelde leeftijd waarop in Nederland een knieprothese wordt geplaatst, is rond de 70. In feite is er geen echte minimum leeftijd voor een prothese. Indien een patiënt aan de criteria voldoet voor implantatie maakt diens leeftijd niet uit.
Van artrose verwachten we over het algemeen dat oudere mensen van boven de vijftig eraan lijden. Dat klopt natuurlijk ook, maar voordat mensen last krijgen van artrose, zijn er vaak al decennia lang allerlei factoren aan het werk geweest die de artrose in de hand gewerkt hebben.
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen
Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen. De beweging die je benen maken om kracht te zetten op de pedalen spreken namelijk deze gewrichten aan. Ook het bewegingsbereik van je knieën kan groter worden door fietsen.
Met name een hoog BMI is een risicofactor om artrose te ontwikkelen, omdat overgewicht zorgt voor meer druk op de gewrichten. Ook inactiviteit en spierzwakte rond de knieën blijken een hogere risico te zijn voor gewrichtsslijtage dan de belasting van het hardlopen.
Hardlopen is sowieso goed voor je knieën! Alleen bij afwijkingen of ander letsel, kan lopen de klachten verergeren. Maar juist door je knieën normaal te belasten versterk je de weefsels. Natuurlijk kun je ook door lopen een knieblessure oplopen, maar dan is er sprake geweest van (plotselinge) overbelasting.
Kan kraakbeen herstellen? Kraakbeen kan uit zichzelf nauwelijks herstellen. De laatste jaren zijn er technieken ontwikkeld die het lichaam toch tot herstel aanzetten. Dit heet regeneratieve geneeskunde.
Vaak zijn patiënten met knieartrose angstig om te bewegen ('misschien beschadigt het gewricht nog meer'). Het gevolg van minder bewegen is dat de knie stijf wordt en dat de kracht in de bovenbeenspieren afneemt. Dit werkt juist averechts voor de knieklachten.
Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht, vooral bij het opstaan. Artrose ontstaat meestal in de heup, knie of duim. Bewegen helpt tegen de pijn. Pijnstillers kunnen klachten verminderen.
Geluiden in gewrichten komen veel voor en in verschillende vormen bijvoorbeeld 'knakjes' en 'plopjes'. Ook langdurige reeksen komen voor. Wees gerust, 99 procent van alle knieën kraken. Zolang er geen pijn bij komt kijken, hoeft u uzelf geen zorgen te maken.