Warmte-uitslag behandelen
De lichtere vormen van warmtebultjes verdwijnen vanzelf weer. Hiervoor is geen behandeling nodig. Wel kan je tegen de jeuk verkoelende gels, lotions of talkpoeder gebruiken. Gebruik geen vette crèmes of zalven, die sluiten de huidporiën af.
Deze vorm van warmte-uitslag ontstaat door een oppervlakkige afsluiting van de zweetkliertjes. De bultjes die hierdoor ontstaan hebben vaak helder vocht, en ze kunnen snel kapot gaan. Deze vorm verdwijnt vanzelf weer na een paar uur.
Behandeling van warmte-uitslag is meestal niet nodig, omdat de rode warmtebultjes meestal snel verdwijnen als je in een koele, droge omgeving bent. Koude kompressen, verkoelende gels of verkoelende talkpoeders kunnen de jeuk verminderen. In ernstigere gevallen zijn crèmes met corticosteroïden nodig tegen de ontsteking.
Miliaria profunda is de ergste vorm van allemaal. Na de uitbraak blijven de bultjes zo'n 5-6 weken bestaan ondanks alle maatregelen die getroffen worden. De plugjes die diep in de huid zijn ontstaan door de verstopping moeten namelijk vanzelf uitgroeien en afgestoten worden. Dit proces duurt dus enkele weken.
Geef vaak een schone luier en smeer de huid in met zinkzalf of zinkolie. Neem contact op met de huisarts als de adviezen niet genoeg helpen en uw kind steeds pijn heeft.
Warmte-uitslag zijn jeukende bultjes die kunnen ontstaan op uw huid na een warme dag. Deze bultjes kunnen erg vervelend zijn.
Sudocrem is een middel te gebruiken bij luieruitslag dat de kwetsbare huid van uw baby beschermt, verzacht en ondersteunt. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen waardoor prikkelende stoffen niet met de huid in contact komen.
Tips om te doen bij warmtebultjes
Vermijd overmatig zweten. Zoek verkoeling in bijvoorbeeld een airconditioned kamer of kantoor, en ga niet hardlopen of sporten wanneer je in een warm land bent. Voorkom irritatie van de huid. Draag luchtige katoenen kleding die geen wrijving geven op de huid.
Tips tegen warmte uitslag
Kleed je kind luchtig (één laag of misschien zelfs wel geen laag is genoeg); Smeer je kind wel altijd in. Zet je kind zoveel mogelijk uit de zon (ja, ook dan zeker insmeren!); Zet je kindje na een warme dag lekker in een lauwwarm bad met alleen water, dep goed droog na afloop!
Neem maatregelen die de jeuk tijdelijk verlichten: Zalven met bijsmeerzalf; gebruik vettere zalf naarmate de huid droger is. Na het douchen of baden de huid droog deppen en direct inzalven. Verkoel de huid met lauw water, koude omslagen, ventilator, koele wijde kleding, door te blazen op de huid of naar buiten te gaan.
Je kunt huidirritatie herkennen aan een rode en jeukende huid. De huid kan ook licht schilferig en gevoelig zijn. Een huidirritatie gaat meestal vanzelf over. Huidirritatie komt over het algemeen sneller voor bij mensen met een gevoelige huid, droge huid of extreem droge huid dan bij mensen met een ander huidtype.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Hoe lang een huiduitslag duurt is ook afhankelijk van het type uitslag, want bijvoorbeeld warmte-uitslag klaart meestal met een paar dagen op. Symptomen van huiduitslag zijn in ieder geval: jeuk, schilfering, blaasjes, roodheid en bultjes op de huid.
Heeft je kind veel last van zonneallergie, ga dan naar de huisarts. Hij kan een anti-allergiedrankje (antihistaminicum) voorschrijven, dat de allergische reactie tegengaat. Of, in ernstiger gevallen, een zonneallergie crème of zalf met corticosteroïden. Vaak schrijft een arts hormoonzalf voor.
De bultjes ontstaan doordat zweetkliertjes verstopt raken en het zweet niet via de poriën naar buiten kan. Hierdoor ontstaan ontstekingen in de vorm van kleine, rode bultjes of blaasjes die met vocht gevuld zijn. Voornamelijk in tropische gebieden, warm en vochtig, kun je eerder last krijgen van hittebultjes.
Om klachten te verminderen kun je zelf een aantal dingen doen, zoals zorgen voor goede hygiëne, de uitslag met rust laten en het gebruiken van pH-neutrale zeep. Als de uitslag niet vanzelf wegtrekt of extreme vormen aanneemt, raadpleeg dan je (huis)arts of een dermatoloog.
Bij zonneallergie krijgt u jeukende huiduitslag met bultjes, blaasjes en/of vlekjes. De plekjes komen alleen op de huid waar het zonlicht op gekomen is. Zonneallergie komt vooral voor bij mensen met een licht huidtype: lichte huidskleur, rood of blond haar en lichte ogen.
BHA. BHA is o.a. te vinden in billencrèmes zoals Sudocrem. Het is een synthetische antioxidant die de houdbaarheid van een product verlengt. Het Amerikaanse 'National Toxicology Program' classificeert BHA als zijnde 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen'.
Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water. Je kunt Sudocrem beter niet onder make-up gebruiken, omdat het een vettige substantie is waardoor je make-up slechter blijft zitten.
Als u ernstige hitte-uitslag heeft, kan de huisarts een crème met corticosteroïden voorschrijven. Dit zorgt dat de ontsteking in de huid minder wordt. Deze crème kunt u alleen via de huisarts krijgen. Bij hitte-uitslag met een bacteriële infectie krijgt u antibiotica.
Lucovitaal Zonneallergie Crème | 100ML.
Wanneer de afvoergangen van je zweetklieren verstop raken, krijg je rode vlekjes of blaasjes op je huid. Dit noemen we zweetuitslag. Zowel een infectie als dode huidcellen kunnen de oorzaak zijn. Je krijgt meestal zweetuitslag wanneer het warm en vochtig is.