Want in verschillende onderzoeken komt naar voren dat mensen absoluut niet kunnen flossen, zegt tandarts Maaike Schutjes. "Het gevaar van flossen", zegt zij, "is dat je de bacteriën in je tandvlees werkt." Dus zetten goede tandartsen volgens Schutjes niet langer in op flossen.
Het is een feit dat dagelijks flossen (in combinatie met poetsen en spoelen) je beschermt tegen tandvleesontstekingen door het verwijderen van tandplak en voedselrestjes. Zo blijven je tanden en tandvlees gezond en houd je een mooie glimlach. Hoe oud je ook bent, flossen is essentieel voor je glimlach.
Bescherm uw tanden
Door regelmatig te flossen verwijdert u deze tandplak en voorkomt u dat schadelijke bacteriën zich ophopen. Het zorgt er hiernaast ook voor dat uw gebit er stralender uitziet door het verwijderen van tandplak en overtollig voedsel dat u in de spiegel misschien niet ziet.
Een keer vergeten je tanden te poetsen is geen probleem, behalve dat je je niet zo fris voelt. Regelmatig niet je tandenpoetsen heeft wel gevolgen. Slecht tandenpoetsen of het niet regelmatig reinigen van je gebit kan verschillende gevolgen hebben, van een slechte adem tot gaatjes en tandvleesontsteking.
Dagelijks flossen is een belangrijk onderdeel van je mondverzorgingsroutine. Zo help je tandplak te verwijderen uit de zones waar je met een tandenborstel niet goed bij kan.
Stoken, ragen of flossen, het verschilt per persoon wat het prettigst is. Het minst effectief is flosdraad. Dat komt omdat het niet heel makkelijk te gebruiken is en u waarschijnlijk met het draad niet op de goede plekken komt. Het meest effectief zijn ragers.
Flossen kan gevoelig zijn als uw tandvlees ontstoken is. Meestal bloedt het dan ook. Als u vaker flost, stopt het bloeden en uiteindelijk ook de tandvleesontsteking. Wanneer het bloeden erger wordt, is het verstandig om contact op te nemen met uw tandarts of mondhygiënist.
Gevolgen niet poetsen
Luke Bosker: "Als je je tanden niet poetst dan blijven de bacteriën op je tanden zitten. Die bacteriën zijn de grote boosdoeners. Zij zorgen ervoor dat je tandvlees ontsteekt en dat je gaatjes krijgt." Bij het niet poetsen zorgen suikers er ook voor dat gaatjes kunnen ontstaan.
Binnen een paar dagen of een paar weken zonder te poetsen, krijgt u gingivitis. Uw tandvlees begint op te zwellen en wordt helderrood door de ontsteking. Door het poetsen en flossen zal het gaan bloeden. Zelfs door onregelmatig poetsen en flossen kan gingivitis ontstaan.
Het ideale poetsmoment 's avonds
Het best is het om je tanden te poetsen tussen het avondeten en het slapengaan in, mits je niets meer eet. Op die manier heeft de fluoride die in je tandpasta zit meer tijd om je tanden te versterken en een beschermende laag tegen zuur op te bouwen voordat je gaat slapen.
Om je mond schoon en je tandvlees in goede conditie te houden, is het aan te bevelen minstens eenmaal te flossen en tweemaal per dag te poetsen als onderdeel van een complete routine voor mondhygiëne. Verwijder meer plak: Plak komt tussen de tanden vast te zitten en flossen helpt om het los te maken.
Dat kan gebitsproblemen zoals gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem tot gevolg hebben. Door tussen je tanden en kiezen te stoken, ragen of flossen, (ook wel interdentaal reinigen genoemd) houd je ook die lastige plekken goed schoon. Wij raden aan om dagelijks eenmaal te ragen, stoken of flossen.
De ideale volgorde voor het verwijderen van tandplaque is eerst flossen en dan poetsen. De reden hiervoor is dat je tijdens het flossen bacteriën en debris die zich tussen de tanden opstapelen, losmaakt. Als je daarna je tanden poetst, verwijder je makkelijker deze losgemaakte bacteriën en debris uit de mond.
Na het tandenpoetsen blijven er nog etensresten en tandplak tussen de tanden en kiezen zitten. Slechts ongeveer 40% van uw gebit wordt gereinigd bij het tandenpoetsen. Het is daarom verstandig om uw gebit te stoken, ragen of flossen na het tandenpoetsen, om resterende tandplak en bacteriën te verwijderen.
Oorzaken van bloedend tandvlees bij flossen
Onregelmatig flossen: Als je niet minstens één keer per dag flost, dan kan je tandvlees eerder gaan bloeden als je toch het flosdraad pakt. Streef ernaar om na de maaltijd te poetsen en minstens een keer per dag te flossen om je kans op tandvleesbloedingen te beperken.
U kunt een rager blijven gebruiken totdat de haren plat worden.
Tandenpoetsen is al zo'n 7.000 jaar een dagelijks ritueel. Het begon allemaal met het poetsen met een takje van een boom of plant met geneeskracht. Daarna poetste men het gebit met de vingers en een beetje zout. Later ontstond het eerste tandpoeder, dat later werd vervangen door tandpasta.
Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken.
Poets je tanden wanneer je wil
'En je haalt de tandplak weg die 's nachts is opgebouwd. ' Minder tandplak betekent minder zuren, dus minder schade. Poets je na het ontbijt, dan borstel je de etensresten weg en hebben de bacteriën minder te eten. 'Het fluoride blijft dan ook langer aanwezig in je mond.
Wist u dat een slechte mondgezondheid de kans op ziektes vergroot. Door slechte mondhygiëne kan tandvleesontsteking ontstaan, waardoor bacteriën vrij spel krijgen. Deze kunnen schade aanrichten in uw lichaam. Het gaat dan om aandoeningen zoals aderverkalking, hart en vaatziekten en longontsteking.
Ook kun je mondwater gebruiken voor een frisse adem. Als je toch graag na het eten je tanden poetst, wacht dan even een half uurtje. Dan heeft je tandglazuur tijd om te herstellen.
Geen paniek. Volgens Kimberly Harms duurt het vrij lang voordat plak hard wordt en met een extra goede poetsbeurt kun je plak van een dag oud gewoon weg krijgen. Dat betekent wel dat je langer moet tandenpoetsen: met vier in plaats van de gebruikelijke twee minuten zit je volgens de tandarts goed.
Wanneer je flossdraad vies ruikt na het schoonmaken, dan is dat een teken om vaker te flossen tussen je tanden en kiezen. De vieze geur wordt veroorzaakt door afvalproducten van bacteriën en of een ontsteking. In het begin kan flossen gevoelig zijn en kan het tandvlees gaan bloeden.
Leukoplakie geneest vaak vanzelf. Stoppen met roken en het gebruik van alcohol geven je tandvlees de tijd om te herstellen. Wanneer een slecht passend kunstgebit of beugel de oorzaak is moet dit uiteraard aangepast worden om de klachten te doen verdwijnen.
Tandvlees wordt gingiva genoemd. Gezonde gingiva heeft een roze kleur, ligt stevig om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen of het eten. Een gezond teken zijn ook de kleine putjes in de gingiva, dit wordt het sinaasappel aspect genoemd.