Bij kleine schrammen, snijwondjes of open wondjes stopt het bloeden normaal gezien vanzelf na enkele minuten. Bij hevig bloedende wonden kunt u gedurende een tiental minuten een kompres of schoon doekje tegen de wond drukken om het bloeden te stelpen. Als de wond dan nog blijft bloeden, gaat u beter naar de dokter.
Een heftig bloedende wond moet u minstens 3 minuten constant afdrukken. Deppen of vegen helpt niet om de bloeding te stoppen. Zit de wond aan uw arm of been? Probeer de wond dan te verbinden en houd uw arm of been daarna omhoog.
Leg -zodra dat kan- een wonddrukverband of traumazwachtel aan. Leg bij een hevige bloeding de zwachtel strak aan. Laat het slachtoffer op de rug liggen of in de houding die het meest prettig aanvoelt. Een niet-liggend slachtoffer moet met zo min mogelijk inspanning gaan liggen.
Blijft de wond bloeden, breng dan een dekverband aan (gaaskompres vastgezet met het elastisch windsel) en ga direct naar de huisarts (houdt het getroffen lichaamsdeel hierbij zo veel mogelijk omhoog en blijf met één hand de wond dichtdrukken).
Aluin stopt het bloeden. Aluin laat de eiwitten in de huid samentrekken (adstringerende werking) waardoor wondjes sluiten en het bloeden stopt. Aluin neutraliseert de uitdrogende werking van zeepresten op je huid. Scheerzepen zijn alkalisch of basisch, met een pH-waarde tussen de 7 en 14.
Dep met een ijsklontje op het wondje. Hiermee kun je het bloeden stoppen. Niet alleen jij maar ook bloedvaatjes krimpen ineen door deze koude aanraking. Koud water is ook een middel om het bloeden te stelpen alleen neemt dit wel weer meer tijd in beslag.
Het allereerste is je mond grondig spoelen met een milde zoutwater oplossing of mondwater; Stopt het bloeden niet, vouw dan een steriel gaasje dubbel en druk het gedurende 10 tot 15 minuten tegen het wondje aan; Het gebruik van een ijspak wil ook helpen om de pijn te verzachten.
Bij kleine schrammen, snijwondjes of open wondjes stopt het bloeden normaal gezien vanzelf na enkele minuten. Bij hevig bloedende wonden kunt u gedurende een tiental minuten een kompres of schoon doekje tegen de wond drukken om het bloeden te stelpen. Als de wond dan nog blijft bloeden, gaat u beter naar de dokter.
Heb je een huidwond? Spoel de wond dan goed schoon met drinkbaar water om al het vuil uit de wond te krijgen. Daarna verbind je de huidwond met een pleister op een niet-verklevend steriel gaaskompres. Schaafwonden mag je ook aan de lucht laten drogen.
Als een wond niet begint te genezen binnen de 3 weken, neem dan contact met de huisarts. Als je bekend bent met diabetes of hart- en vaatproblemen of als je veel medicijnen slikt, neem dan sneller contact op.
Bij de meeste mensen stopt een wondje na een paar minuten met bloeden. Het bloed stolt dan. Als u hemofilie heeft, blijft u langer bloeden.Dat komt doordat u te weinig van een bepaalde stollingsfactor in uw bloed heeft.
Vitamine K is nodig bij bloedingen om het bloed te laten stollen. Het zit onder andere in verse groenten, lever, melk en olie. Ook de darmbacteriën maken het.
Een snijwond geneest vrij snel, vaak al binnen twee tot drie dagen, mits hij goed behandeld is. Over het algemeen geneest een snijwond mooier en sneller wanneer de wondranden glad zijn. Daarbij geldt: hoe scherper het voorwerp waarmee je jezelf snijdt, hoe gladder de wondranden.
De wond afdekken:
Een wond geneest het best als deze niet te droog en niet te vochtig is. Kies hiervoor een bijpassend wondverband. Als de wond droog is, kun je een gaaskompres en een pleister gebruiken.Als de wond vochtig is, kun je een zalfgaaskompres gebruiken met daaroverheen een drukverband.
Oppervlakkige ontvelling kan worden behandeld zonder wondbedekker, vaseline of een pleister en een diepe schaafwond met een niet verklevend gaasverband. Bij veel exsudaat kan secundair een absorberend verband worden toegevoegd.
Tegenwoordig is bekend dat een licht vochtige wond onder een pleister juist sneller geneest dan een droge wond en minder pijn doet. Dat afdekken stimuleert het dichtgroeien. In de apotheek zijn hiervoor steriele gazen, wondfolies en verbanden te koop die niet aan het huidoppervlak kleven.
De wond is gesloten met hechtpleisters. Hoe lang het duurt voordat uw wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. De hechtpleisters laten vanzelf los na 7 tot 10 dagen.
Voor het genezen van een wond worden de cellen in de huid geactiveerd en de bloedplaatjes in het bloed gaan zich vermenigvuldigen. Het bloed wat vrij is gekomen gaat stollen om op de huid een beschermende korst te vormen om de wond meteen te dichten. Onder deze korst werkt de huid hard om extra huidcellen aan te maken.
Zorg dat u langs de huisarts gaat om te bepalen of uw wond gehecht of geplakt moet worden. Als het nodig is, krijgt u een prik om infectie met tetanus te voorkomen. Deze infectie kan ontstaan als u met uw wond in contact bent geweest met straatvuil of mest. Als de wond gesloten is, hoeft u deze niet af te dekken.
De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen.
Trombocytenaggregatieremmers, ook wel plaatjesremmers. Dit worden in de volksmond ook wel de 'lichte' bloedverdunners genoemd. Deze tabletten zorgen ervoor dat de bloedplaatjes, die een rol hebben in de stolling van het bloed, minder snel samenkleven.