De schaamstreek is het deel van het menselijk lichaam waar zich de liezen en geslachtsorganen bevinden. Het wordt ook wel het kruis genoemd omdat hier de benen en de romp van het lichaam bij elkaar komen.
Dat is de plek onder bij de buik bij meisjes en vrouwen. Door onderhuids vet op je schaambeen kan je het vergelijken met een kussentje. In de pubertijd gaat hier haar groeien, net als rond de vulva op de buitenste schaamlippen.
Schaamhaar (of bikinilijn) is het haar dat groeit op en rond sommige delen van je V-Zone (dat is de vagina, vulva en V-vormige voorkant die je kunt zien). We noemen het schaamhaar omdat het groeit op het schaambeen of in de schaamstreek, het V-vormige voorste deel van je bekken.
Waarom heet het dan zo? Vroeger dachten mensen dat dit haar ervoor bedoeld was om de geslachtsdelen te verbergen. Haar dat de 'schaamdelen' en 'schaamlippen' moest bedekken.
De voordelen van schaamhaar weghalen is dat transpiratievocht makkelijker verdampt. Hierdoor heb je minder snel last van ongewenste geurtjes of het snel vochtig worden van je ondergoed.
Door je schaamhaar te scheren of weg te halen, geef je bacteriën minder kans om zich tussen de haren te nestelen. Ook voorkom je hiermee zweetplekken en ongewenste geurtjes.
Op die lengte zal het haar uitvallen en beginnen er nieuwe haartjes voor in de plaats te groeien. Deze lengte varieert per persoon – vaak stopt schaamhaar met groeien tussen een lengte van 1 tot 5 centimeter. Er is wel een kans dat het haar dunner wordt naarmate het groeit.
Naast bescherming tegen de kou, behoedt het ons ook tegen bacteriën die door middel van een wrijving kunnen worden overgebracht. Daarnaast houdt je schaamhaar feromonen vast. Feromonen stellen vast of jij je wel of niet seksueel voelt aangetrokken tot iemand.
Zo'n 25 procent van de mannen doet alle schaamhaar weg, 20 procent doet aan wildgroei en 55 procent werkt het bij. Bij de vrouwen doet 50 procent alles weg, 11 procent doet aan wildgroei en 39 procent werkt het bij. Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar.
Achter de venusheuvel ligt het schaambeen, waarboven een vetlaag ligt. Hierdoor komt de venusheuvel wat omhoog. Soms is deze vetophoping boven het schaambeen erg overtollig, waardoor u een zwelling in kleding ziet.
Onder de venusheuvel liggen de behaarde buitenste schaamlippen. Tussen de buitenste schaamlippen liggen de binnenste schaamlippen; deze zijn onbehaard. De kleine, binnenste schaamlippen steken meestal meer naar buiten dan de grote, buitenste schaamlippen.
Vulva betekent de uitwendige geslachtsdelen van de vrouw. Het is het gebied begrensd door de venusheuvel (mons pubis), de liezen en de anus. De vulva heeft buitenste schaamlippen (labia), binnenste schaamlippen die een deel van de clitoris bedekken, en de vagina-opening.
Schaamhaar heeft namelijk een belangrijke functie. Het beschermt je kwetsbare huid in de V-zone tegen frictie en vaginale infectie. Veel jonge vrouwen kiezen voor waxen. Ze vinden dat ze niet schoon zijn als ze schaamhaar in hun V-zone hebben.
De meeste mannen scheren vanwege hun eigen voorkeur, omdat ze het er frisser uit vinden zijn, of comfortabeler aanvoelen. Er zijn er ook een hoop die het doen vanwege de voorkeur van hun partner, en dat is niet gek: uit onderzoek blijkt dat mannen met minder schaamhaar vaker seks hebben.
De oertijd. Uit oude rotsschilderingen blijkt dat men zich al onthaarde. Er wordt uitgegaan dat de mens zo een 100.000 jaar geleden begonnen is met het verwijderen van lichaamsbeharing.
Jonge meisjes hoeven zich nog niet zo vaak te scheren als volwassen vrouwen, de haartjes zijn nog fijn en groeien niet zo snel terug. Bespreek dit met haar. Afhankelijk van hoe snel de haartjes teruggroeien, volstaan twee scheerbeurten per week allicht, maar het kan ook vaker zijn.
De huid rondom de schaamstreek heeft niet altijd dezelfde kleur als de rest van het vrouwenlichaam. Ze kan donker zijn, maar ook donkerder worden. Door de zon en zonnebank of door hormonale veranderingen kan de huid van en naast de schaamlippen verkleuren (hyperpigmentatie).
Vrouwen storen zich het meest aan rughaar bij mannen (38 procent) en hun onverzorgde wenkbrauwen (12 procent). Mannen storen zich bij vrouwen dan weer het vaakst aan okselhaar (22 procent) en schaamhaar (21 procent).
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 95 procent van de studenten hun schaamhaar regelmatig verwijdert. Scheren is daarbij de meest genoemde techniek: 82 procent bij de vrouwen en 49 procent bij de mannen. Vrouwen zijn vaker haarloos dan mannen (50 tegenover 19 procent).
Het is je vast opgevallen dat schaamhaar een stuk stugger is dan het haar op je hoofd. De follikels waar de schaamharen uitkomen, hebben een grotere opening en creëren dikkere, stuggere haren. Ook krullen ze vaker.
De populairste schaamhaartrend is al jaren de Brazilian wax. Glad, zonder haar is de key. Helemaal glad – van voor tot achter – heet de Sfinx of Hollywood wax. Als je nog een beetje haar laat staan op het middel van de venusheuvel, is het een Brazilian wax.
Een beetje haar is oké
Blijkbaar houden ze niet van flossen. Omdat je niet iedereen kunt pleasen, verbaast het je waarschijnlijk niet dat die overige groep mannen een andere mening deelt. Ongeveer de helft vindt lichaamsbeharing (en dus schaamhaar) een afknapper, terwijl de rest hier juist de voorkeur aan geeft.
De meeste mannen (45%) zien het liefst een wat rondere vrouw (nummer 3). “Wat moet je met een zak met botten”, zegt een mannelijk panellid, “Een vrouw mag rondingen hebben, dat maakt ze mooier dan een heel dun lijf”. Het contrast met het eigen ideaalbeeld van het vrouwelijk lichaam is schril.
Er zitten nogal wat organen in dat middelste deel van ons lijf, namelijk: de baarmoeder, darmen, blaas en de appendix.