Alle misdaden zijn thans correctionaliseerbaar als er verzachtende omstandigheden aanwezig zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat moord voor de Correctionele Rechtbank zal kunnen worden berecht.
Vanaf nu kunnen alle misdaden met aanneming van verzachtende omstandigheden worden gecorrectionaliseerd en dus berecht door de correctionele rechtbank. De politieke en persmisdrijven blijven wel tot de exclusieve bevoegdheid van het Hof van Assisen behoren.
Correctionalisering is een rechtsfiguur in het Belgisch strafrecht waarbij een misdaad wordt gedenatureerd tot een wanbedrijf en ook als zodanig zal worden bestraft. Gelijklopend met de correctionalisering is de contraventionalisering, waarbij een wanbedrijf wordt gedenatureerd tot een overtreding.
In principe zijn er drie categorieën: Criminele hoofdstraffen: opsluiting en hechtenis (deze laatste straf is voorbehouden voor politieke misdaden). Correctionele hoofdstraffen: gevangenisstraf van 8 dagen en meer, werkstraf van 46 uren en meer en geldboete van 26 euro en meer.
Bewijsregels. In hoofdlijnen en vrij vertaald gelden de volgende bewijsregels binnen het strafrecht; Voor een bewezenverklaring zijn slechts twee bewijsmiddelen nodig. Dit noemen we ook wel het strafrechtelijk bewijsminimum.
De correctionele rechtbank is een afdeling van de rechtbank van eerste aanleg, die bevoegd is voor wanbedrijven en gecorrectionaliseerde misdaden (dat zijn misdaden waarvoor verzachtende omstandigheden in acht genomen zijn).
[juridisch] wanbedrijven die normaal voor een correctionele rechtbank gebracht moeten worden wegens verzachtende omstandigheden verwijzen naar de politierechtbank.
Misdaad Op een misdaad staat een criminele straf, uitgesproken door een Hof van assisen. De criminele straf kan zijn: een geldboete van € 26 of meer, opsluiting of hechtenis van 5 tot 30 jaar of levenslang, een ontzetting van bepaalde politieke en burgerlijke rechten en/of een bijzondere verbeurdverklaring.
Het hof van assisen bestaat uit een voorzitter (dit is een raadsheer in het hof van beroep) en twee bijzitters of assessoren (dit zijn rechters van de rechtbank van eerste aanleg).
Geweld kan vele vormen aannemen en varieert van schelden of dingen kapot maken tot zelfs moord in het ernstigste geval. Ook dreigen met geweld valt onder geweldsdelicten. Geweldsdelicten worden gezien als ernstige strafbare feiten, en daarom tot de misdrijven gerekend.
Dit onderscheid is gebaseerd op de aard van de mogelijke straf: Een misdrijf waarop een criminele straf staat, is een misdaad. Een misdrijf waarop een correctionele straf staat, is een wanbedrijf. Een misdrijf waarop een politiestraf staat, is een overtreding.
Er is een betekenisverschil. In Nederland kun je niet veroordeeld worden voor een misdaad, wel voor een misdrijf. In Nederland is een misdrijf veel erger dan een overtreding, maar in België kan een misdrijf ook een overtreding zijn.
Zitting hebben in een jury is een burgerplicht. De gezworene die niet aanwezig is bij het begin van het assisenproces of die zich terugtrekt zonder toelating van de voorzitter voordat zijn taak beëindigd is, kan worden gestraft met een geldboete van 50 tot 1000 euro (artikel 316bis Strafwetboek).
Elke werknemer kan als burger opgeroepen worden om te zetelen in een jury van het assisenhof.
Dit kan als er sprake is van: een samenloop van strafbare feiten. terroristische misdrijven. recidive (herhaling van strafbare feiten)
Overtredingen zijn licht strafbare feiten, zoals vandalisme en openbare dronkenschap. Misdrijven zijn zwaardere strafbare feiten, zoals moord, diefstal en verkrachting.
Voorbeelden van verzachtende omstandigheden zijn: Een blanco strafregister of een eerste snelheidsovertreding. Het dringend karakter van de verplaatsing.
Een verdachte vier jaar laten wachten op de behandeling van zijn zaak is in strijd met artikel 6 van het Europese verdrag voor de rechten van de mens. Daarin wordt iedere burger een eerlijk proces gegarandeerd.
Een aantal zaken zal (alsnog) worden afgedaan met een OM-strafbeschikking en een aantal zaken zal worden geseponeerd. Tegelijkertijd zijn maatregelen genomen om nieuwe achterstanden te voorkomen. Het gaat om ongeveer 1500 zaken die al meer dan anderhalf jaar wachten op behandeling door een politierechter.
Nederland heeft geen juryrechtspraak
Nederland niet. In Nederland is de rechtspraak in handen van professionele rechters. Zij bepalen of iemand schuldig is en beslissen in zaken die aan hen worden voorgelegd.
In het Hof van Assisen zetelt er ook een volksjury. Deze jury bestaat uit twaalf burgers die worden gekozen door het lot. De jury beslist over de schuldvraag van de zaak. Ze beslissen ook over de straf die zal worden opgelegd, maar dit doen ze niet alleen.
Ja. Een zitting van het hof van assisen is normaal gezien openbaar. Iedereen ouder dan 14 jaar kan de zaak vanuit het publiek volgen. Je moet daarvoor enkel je identiteitskaart voorleggen en uiteraard de regels naleven (stilte, geen gebruik van gsm,…).