De vruchtwaterzak wordt steeds dunner naarmate je baby groeit, wat er uiteindelijk voor zorgt dat de vruchtwaterzak bezwijkt onder de druk en het gewicht van je baby, maar ook door de hormonen, enzymen en weeën. Dit zorgt ervoor dat je vliezen breken, waardoor het vruchtwater uit de vruchtwaterzak naar buiten komt.
Mogelijkheid 1.
Thuis je vliezen breken kan alleen als: Je zwangerschap zonder problemen is verlopen. Je tussen de 40 weken + 6 dagen en 41 weken + 6 dagen zwanger bent. Het hoofdje van de baby ingedaald is. Je de baby goed voelt bewegen.
Het breken van de vliezen
Tijdens je zwangerschap is je baby omhuld door vliezen. Deze houden het vruchtwater vast. Bij het breken ervan, komt dit vruchtwater vrij. Als de vliezen breken zonder weeën bij een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken, noemen we dat 'voortijdig gebroken vliezen'.
Door bepaalde drukpunten op je voeten te stimuleren kan de bevalling worden opgewekt. Zelf proberen? Ongeveer twee centimeter onder je enkelknobbel aan de binnenkant van je voet zit zo'n belangrijk drukpunt die verbinding maakt met je baarmoeder. Af en toe flink stimuleren zou kunnen helpen.
Van beweging is het misschien wel het meest bekend dat het weeën opwekt aan het einde van de zwangerschap. Maar is het ook echt waar? Het kan natuurlijk ook altijd om toeval gaan. Maar je kunt altijd proberen een rondje te gaan lopen of fietsen om zo de bevalling op te wekken, de zwaartekracht zou de rest doen!
Als je een orgasme hebt, komt er oxytocine vrij. Dit hormoon heb je nodig voor de bevalling. Door dit hormoon trekt je baarmoeder samen en dat kan net dat extra zetje zijn voor de weeën.
Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen. Ook heel goed voor de gelukshormonen!
Sommige artsen adviseren om geen seks meer te hebben in de laatste maand van de zwangerschap, omdat de vliezen dan elk moment kunnen breken. Andere artsen zeggen dat seks in de laatste maand juist wel kan. Er wordt vaak gezegd dat sperma het hormoon prostaglandine bevat, wat de bevalling kan opwekken.
De adrenaline concentratie zal namelijk stijgen bij, onder andere; pijn, stress, angst en onrust. Dus ook wanneer de omgeving als niet rustig en/of veilig genoeg ervaren wordt. Dat is dan ook de reden dat de meeste bevallingen 's avonds of 's nachts starten.
Hoe herken je echte weeën? Een belangrijke aanwijzing dat de bevalling eraan zit te komen, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze vroege weeën aan als menstruatiekramp of pijn in de onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten.
Wat is je water breken? Gedurende 9 maanden baadt je baby in vruchtwater, in een zak die wordt gevormd door een vlies. Aan het einde van de zwangerschap wordt dit vlies broos en kan het breken, waardoor het vruchtwater kan ontsnappen: je water breekt.
In de eerste 14 weken van de zwangerschap wordt je vruchtzak in de baarmoeder gevuld met het vocht uit jouw bloedsomloop. Dit wordt dan het vruchtwater, en bestaat dus voor een grootste deel uit vocht (water) en ook een beetje uit zouten en cellen.
Hoewel een bevalling in veel gevallen begint met weeën kan het ook zijn dat eerst de vliezen breken. Als dit het geval is, zult u vruchtwater verliezen. Dit kan een flinke plas zijn, maar in enkele gevallen ook maar een klein beetje; net zoals bij urineverlies. Daarom dat dit verwarrend kan zijn.
In zeer zeldzame gevallen kan de bevalling worden ingeleid voor het 'persoonlijk comfort', met andere woorden: op verzoek van de patiënte, om niet-medische redenen. Zwangerschapsuitputting, angst dat de gynaecoloog-verloskundige of vroedvrouw er op de dag zelf niet zal zijn, familiale problemen enz.
Als wij de vliezen breken doet dit geen pijn. Je voelt alleen een beetje warm water lopen. Ook daarna maak je steeds opnieuw vruchtwater aan, zodat je kindje nooit 'droog' ligt. Als je nog geen sterke weeën hebt mag je niet in bad, vanwege de kans op infectie.
Als je bevalling eenmaal gaat doorzetten heb je je energie hard nodig! Eventueel kun je met behulp van acupunctuur de weeën opwekken. Als de weeën niet spontaan op gang komen binnen 24 uur, zal de verloskundige je doorverwijzen naar de gynaecoloog. De gynaecoloog zal controleren of met jou en de baby alles goed gaat.
Vanaf 37 weken zwangerschap mag je officieel gaan bevallen. Echter bevallen de meeste vrouwen bij een eerste zwangerschap NA de uitgerekende datum, dus tussen de 40-42 weken zwangerschap.
In de beginfase kan je baby gewoon nog lekker doorslapen. Als je bevalling begint met het breken van de vliezen, dan dringen er ineens allerlei geluiden van buitenaf tot je kindje door. Als de weeën elkaar sneller gaan opvolgen, krijgt de baby minder vrijheid en wordt hij wakker.
Een bevalling begint vaak met wat 'gerommel', willekeurige samentrekkingen van je baarmoeder waar nog geen ritme inzit en die niet heviger worden. Deze voorweeën kunnen ook weer afzakken. Deze activiteit van je baarmoeder geeft nog geen ontsluiting, maar zorgt wel voor het soepel en korter worden van de baarmoedermond.
Je buikbaby zakt met zijn hoofdje, als het goed is, naar beneden en dit zal op de blaas drukken. Hierdoor ga je waarschijnlijk, net als in het begin van de zwangerschap, wat vaker naar het toilet. Als je buik- baby nog dieper zakt met zijn hoofdje komt hij 'vast' te zitten achter het schaam- been. Dat noem je indalen.
Vruchtwater verlies / gebroken vliezen
Vruchtwater kan je herkennen aan dat het waterdun is, het ruikt zoetig en je het niet kan ophouden. Soms verlies je in een keer een hele plens, maar vooral als de baby al goed is ingedaald, zullen het steeds kleine beetjes vocht zijn die je verliest.
Het is soms moeilijk om te constateren dat je vliezen gebroken zijn. Veel zwangeren denken dat als de vliezen breken dat gepaard gaat met een hele plons vruchtwater ineens. Maar als het hoofdje diep is ingedaald verlies je meestal druppels vruchtwater en niet een hele plons in 1 keer.
Heupopening tegen spanning & voor soepele rug, die ook indalen bevordert. Zet je voeten een stukje wijder dan je eigen heupen en draai je tenen naar buiten. Buig door je knieën om vervolgens in je diepste squat je bovenarmen aan de binnenkant van je benen te plaatsen en je handen in 'gebedshouding' te brengen.
Dit is natuurlijk een schatting, maar soms is het helemaal niet nodig om gestructureerd te gaan voelen naar je ontsluiting. Aan de sterkte van je weeën en aan de verandering in je houding kunnen we al veel aflezen. En ook zelf zou je dit kunnen opmerken.
Bevalling opwekken door te bewegen
Bewegen is sowieso goed voor je lichaam én je hoofd. Het helpt je fit te blijven voor de bevalling en het maakt je hoofd leeg. Probeer bijvoorbeeld iedere dag een stukje te wandelen. Ook oefeningen als draaien met je heupen en een paar squats zijn een idee.