Verstopping kan verholpen worden door gezond en vezelrijk te eten. Vezels nemen vocht op en zorgen voor een soepele ontlasting. Ook stimuleren vezels de darmbeweging. Dagelijks heb je 30 tot 40 gram vezels nodig.
Sennoside-drank heeft een laxerende werking. Het wordt gebruikt bij: verstopping (obstipatie), om de ontlasting op gang te brengen, bijvoorbeeld bij plotseling optredende verstopping; om de darmen te legen voor een darmonderzoek of darmoperatie.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
De volgende vezelrijke voedingsmiddelen zijn ten sterkste aan te bevelen: Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.) Rijp vers fruit (kiwi, peer, mango, guave, meloen, frambozen enz.)
Een ander manier om je stoelgang te stimuleren, is het eten van een eetlepel olijfolie op de nuchtere maag. Vind je dit niet lekker? Voeg dan bijvoorbeeld olijfolie of gebroken lijnzaadolie toe aan je salades of smoothies. Dit verzacht de ontlasting.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Pruimen zijn voor de meeste mensen wel gekend om hun laxerende werking. Pruimen zijn erg vezelrijk. Meteen ook de verklaring voor hun positieve werking op je spijsvertering, want deze kan niet optimaal functioneren zonder vezels. Ze zijn zelfs essentieel voor de optimale werking van maag en darmen.
Psylliumvezels werken goed bij harde ontlasting. In het geval van harde ontlastig wil je volgens oma psylliumvezels in combinatie met veel water drinken. Als je veel water drinkt, absorbeert je ontlasting meer vocht, waardoor je ontlastig zacht(er) wordt en het gemakkelijker wordt om naar het toilet te gaan.
Zelfs als je al enige dagen geen ontlasting hebt, is dit geen reden tot behandeling. Je hoeft pas maatregelen te nemen als je klachten hebt (pijn, druk, opgeblazen gevoel). Als ondanks vezelrijke voeding de stoelgang niet beter wordt, kun je eventueel een laxeermiddel gebruiken.
Beweging stimuleert je darmen, waardoor de ontlasting beter op gang komt. Probeer per week 150 tot 300 minuten matig tot intensief te bewegen. Dat kan door elke dag een klein halfuurtje te bewegen. Maar 3 keer 10 minuten of 2 keer een kwartier mag ook.
Lactitol is een laxeermiddel. Het maakt de ontlasting zachter, waardoor de stoelgang makkelijker gaat. In hoge dosering zorgt het ervoor dat het bloed gezuiverd wordt van ammoniak, als de lever niet goed werkt. Bij verstopping.
Macrogol (met en zonder elektrolyten) en lactulose zijn voldoende effectief voor de behandeling van obstipatie en zijn daarom middelen van eerste keus. Volgens het NHG zijn er weinig studies naar laxantia bij obstipatie in de eerstelijnszorg verricht en zijn de beschikbare studies soms niet van goede kwaliteit.
Koffie heeft een licht laxerende werking, wat voornamelijk komt door cafeïne. Cafeïne stimuleert de peristaltiek. Dit is de knijpende beweging die ervoor zorgt dat voedsel vooruit wordt geduwd in het maag-darmstelsel of urine in de ureter.
Laxerende thee
Kamillethee kan ook bij een onrustige maag helpen om de klachten te bestrijden. Het kan helpen bij het verminderen van maagkrampen, indigestie en zelfs bij milde constipatie en diarree. Wanneer je kamillethee drinkt voor het slapengaan geniet je van dubbel voordeel.
Yoghurt. Bekend van de reclame waar mensen met een hemelse glimlach een klein bekertje yoghurt voor hun navel houden. Met een reden: de probiotica in yoghurt zorgen er volgens een wetenschappelijk onderzoek voor dat mensen gemiddeld 1,3 keer per week vaker poepen. Indrukwekkend.
'Te veel magnesium slikken kan leiden tot diarree en andere darmklachten, waardoor je juist allerlei voedingsstoffen minder goed opneemt. Maar die klachten treden pas op bij hoge inname.
Wanneer je magnesiumoxide toedient, bevordert het het vochtbehoud in de darmen, hierdoor wordt je poep zachter en zal de stoelgang gemakkelijker gaan.
Het dient als drager voor vloeistof (water) en vertraagt de opname van water in de darm, dit leidt tot een verhoogde hoeveelheid water in de dikke darm. Daardoor zal de harde ontlasting zacht worden en de ontlasting neemt toe in volume. Dit leidt tot meer beweging in de darmen en vergemakkelijkt de ontlasting.
Voorbeelden zijn lactitol, lactulose, macrogol met elektrolyten, magnesiumoxide, natrium-, kalium- en magnesiumsulfaat om in te nemen. Zwelmiddelen of volumevergrotende middelen mengen zich met de darminhoud, nemen water op en maken de ontlasting zacht.