NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat waarschuwt en informeert over een noodsituatie. U ontvangt een NL-Alert bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties. In ieder NL-Alert bericht staat wat er aan de hand is, wat u moet doen en waar u informatie en updates kunt vinden.
Als je een NL-Alert binnenkrijgt, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal berichtje. Je ziet het NL-Alert gelijk op het beginscherm van je mobiele telefoon. Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiel opgeladen zijn én aanstaan.
NL-Alerts teruglezen (Android)
De noodwaarschuwingen staan in Android 10 in de app Berichten. Lees zo noodwaarschuwingen terug op Android-toestellen met Android 11 of nieuwer: Tik op Instellingen. Typ bovenaan in het zoekvak 'Noodwaarschuwingen'.
Neem dan contact op met 'Informatie Rijksoverheid' via www.rijksoverheid.nl/contact. Je kunt ook bellen naar 1400 op werkdagen van 8.00 uur tot 20.00 uur (lokaal tarief). Heb je een NL-Alert ontvangen bij een noodsituatie? Kijk dan op de website van je veiligheidsregio of gemeente voor meer informatie.
NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer. NL-Alert wordt niet ingezet om goederen of diensten te promoten of te verkopen. Lees hier ervaringen van Nederlanders die een NL-Alert ontvingen in verschillende noodsituaties.
Samsung. Samsung-telefoons zijn in principe standaard goed ingesteld voor NL Alert. Wil je het toch controleren, ga dan naar 'Berichten > Optieknop > Instellingen > Cell Broadcast' gaan en schakel Cell Broadcast in.
Geen wonder dat de overheid een instelhulp heeft gemaakt. Update, 09:53: Samsung laat weten dat NL Alert inmiddels op alle Nederlandse toestellen standaard aan staat en gebruikers niets hoeven te doen om het in te stellen. Cell broadcast is namelijk standaard ingebakken in Android, al een paar jaar.
Je kan een BE-Alertbericht herkennen aan het nummer van afzender. Deze zijn namelijk uniek en kunnen enkel gebruikt worden door BE-Alert. Naargelang je telefoonoperator zal je een SMS-bericht krijgen van afzender: ALARM1789.
Het is een landelijke test met NL-Alert, het systeem waarmee de overheid kan waarschuwen voor bijvoorbeeld een een grote brand of onverwacht noodweer. NL-Alert wordt twee keer per jaar getest, in juni en december.
NL-Alert ontvang je op je mobiele telefoon. Ook zie je NL-Alert op steeds meer digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen in het openbaar vervoer. Ontvang je een NL-Alert op je mobiel, dan hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht.
Werking. Jaarlijks raken er in Nederland ongeveer 16.000 kinderen vermist. Enkel in de ernstigste gevallen wordt een AMBER Alert (1 à 2 keer per jaar) of Vermist Kind Alert (15 keer per jaar) ingezet. In de overige gevallen kan de politie een beroep doen op andere middelen om een vermist kind op te sporen.
Op een iPhone kun je een NL-Alert teruglezen via het berichtencentrum. Veeg op het hoofdscherm van boven naar beneden, om het berichtencentrum te openen.
Met AMBER Alert vraagt de politie burgers om landelijk of regionaal uit te kijken naar een vermist kind in levensgevaar. Een AMBER Alert wordt altijd verstuurd via Burgernet. Het AMBER Alert wordt onder andere gedeeld via de Burgernetapp, op sociale media en in landelijke media.
De NL-Alert app stuurt u een bericht in het geval van een ernstig incident in uw nabije omgeving. Daarnaast biedt de app de mogelijkheid om ook NL-Alerts voor bepaalde voorkeurslocaties in te stellen en toont het een overzicht van de NL-Alerts van de afgelopen 7 dagen.
AMBER Alert is het landelijke waarschuwingssysteem bij ontvoeringen van kinderen en bij urgente kindervermissingen, waarbij levensgevaar voor het vermiste kind bestaat.
Ieder half jaar in juni en december zendt de overheid rond 12:00 uur een NL-Alert testbericht uit. Maandag 13 juni 2022 is de volgende uitzending. Let op: omdat de eerste maandag van juni op de tweede Pinksterdag valt, wordt het NL-Alert testbericht een week later verstuurd.
Jouw gegevens worden gebruikt om je in een noodsituatie te verwittigen. Zowel jouw inschrijving als de berichten die je zal ontvangen zijn gratis.
Krijg je een SMS van het nummer 8686? Dat kan. Ook dit nummer kan voor BE-Alert gebruikt worden. Dit nummer zal enkel berichten van openbaar belang versturen zoals bijvoorbeeld een wijziging van de vuilnisophaling.
Je kan ook sms-berichten ontvangen, die komen van het nummer 8811. Sms'en doen we om je een code te sturen die je aan de huisarts moet tonen voor een "PCR-test" die COVID-19 opspoort. Wanneer het te druk is, sturen we ook sms'en naar de hoogrisicocontactpersonen van een patiënt.
Je bent attent en aandachtig, voortdurend op je hoede. Je bent zorgvuldig in jouw waarneming. Je houdt de boel nauwlettend in de gaten. Je hebt een waakzame instelling.
Op 8 november 2012 is het systeem landelijk in gebruik genomen. Het werd voor het eerst ingezet bij een brand in Tolbert op 14 december 2012. De tweede keer was op 20 januari 2013 bij een brand in Meppel. Tot december 2020 is NL-Alert bijna duizend keer ingezet.
Met het AMBER Alert-systeem kan de politie bij een ontvoerd of vermist kind snel veel mensen informeren, via onder andere radio, televisie, internet, sms, pc-schermen, tv-schermen, apps, pinautomaten, en matrixborden. Zo wordt de kans op een goede afloop vergroot.
Het bericht bestaat uit een foto van het vermiste kind met naam en leeftijd. In het bericht vind je ook het telefoonnummer van de politie.
er is voldoende informatie over het slachtoffer, een mogelijke ontvoerder of een gebruikte auto, zodat met een AMBER Alert de kans vergroot wordt dat het kind gelokaliseerd kan worden. het AMBER Alert moet zo snel mogelijk na de ontvoering of vermissing worden gebruikt.