Voor thuis kun je een paar grote bossen planten in je tuin of een paar plantenbakken voor je raam hangen. Op de camping kun je ook wat zakjes met gedroogde lavendel in de tent of caravan leggen of jezelf insmeren met lavendel olie. Lavendel tegen vliegen is een goed idee.
Oma weet raad
Je kunt bestrijden van vliegen doen door wat kruidnagels in een bakje water te doen. Ze hebben namelijk een hekel aan deze geur. Je kunt er ook voor kiezen om doorzichtige plastic zakjes voor de helft te vullen met water.
Vliegen hebben een nog grotere hekel aan de geur van lavendel. Boeketjes, kaarsen, etherische oliën, je kan lavendel in allerlei vormen en manieren vinden. Met dit weer waan je je zo op vakantie in de Provence. Kruidnagels zijn meestal een goede afweermiddel tegen vliegen.
Vliegen komen je huis binnen door openstaande ramen en deuren, maar ook door scheuren, gaten en kieren. Het kan ook gebeuren dat je producten hebt gekocht (vlees, vis of fruit) waar vliegen eitjes op hebben gelegd: die kunnen bij jou thuis uitkomen en dan heb je dus ook vliegen in huis.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Dat zakje met water vangt het licht en reflecteert dat op een bepaalde manier waardoor de vliegen gedesoriënteerd raken. Ze maken meteen rechtsomkeer”.
Maar de huisvlieg houdt zich vooral binnenshuis op. Wanneer ze niet op zoek is naar voedsel gaat ze achter een partner aan voor de voortplanting. En bij de huisvlieg is het de goede gewoonte zich te verzamelen bij een uitsteeksel van het plafond in de kamer waarin ze zich bevinden. Meestal is dat een lamp.
In de juiste omstandigheden houden sommige vliegen het zelfs een paar maanden vol. Dit zijn wel omstandigheden waarin de vlieg niet door de mens of andere vijanden gedood wordt. Gemiddeld leven vliegen tussen de 14 en 24 dagen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat vliegen en mensen meer met elkaar gemeen hebben dan gedacht. Zo blijken vliegen – net als mensen – niet altijd even diep te slapen, maar houden er verschillende slaapstadia op na. Het betekent dat vliegen die slapen ook lijken te wisselen tussen lichte en diepe slaap.
Oververhitting wordt vlieg fataal
Gewoonlijk kunnen vliegen zich omdraaien door naar één kant een zetje te geven met de vleugels of een paar poten, maar door letsel, ouderdom, vergiftiging, dorst of oververhitting kan de coördinatie verstoord raken.
Plaats goed sluitende vliegenramen in de vensters of een vliegengordijn voor de deur. Vliegen en muggen houden niet van een sterke tocht. Als ze binnen zijn, kan het helpen om de ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten, zodat het in huis flink tocht.
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn. De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.
Een vlieg vliegt een vaste route naar binnen. En omdat het insect niet onthoudt welke weg hij heeft afgelegd, weet hij dus ook niet hoe hij weer buiten moet komen. Een vlieg die naar buiten wil, kan zich alleen op het licht richten. Dat is waar hij volgens zijn instinct naartoe moet.
Sommigen denken dat ze in hoeken vliegen zodat ze minder makkelijk te vangen zijn door insecteneters. Anderen gaan er van uit dat het een kwestie van oriëntatie is en dat dit komt door de vierkante of rechthoekige vorm van de meeste kamers.
Sluipwespen en roofvliegen zijn de natuurlijke vijand van de vlieg. Sluipwespen parasiteren zich op de vliegenpop. Hierdoor kan de vlieg zich nooit meer ontwikkelen tot een volwassen vlieg. Roofvliegen larven eten de vliegenlarven.
Deze planten houden de vervelende gevleugelden op afstand: Citroenmelisse, citroenverbena, citroengras (citronella) en citroengeranium: kortom alles met een citroengeur. Dit mag voor ons dan wel fris ruiken, maar is voor de muggen en vliegen een echte afknapper.
De vlieg maakt spectaculaire vliegmanoeuvres, past zijn snelheid in een fractie van een seconde aan, weet obstakels te ontwijken, en gaat gevaar moeiteloos uit de weg. Niet zo boeiend, zou je denken… totdat je beseft dat de vlieg dat alles doet met een minuscuul brein van slechts honderdduizend neuronen.
Ontwikkeling en leefwijze
Per keer worden 100-150 eitjes afgezet. Na 10-46 uur, afhankelijk van de temperatuur, komt een vuilwitte vliegenlarve (de made) uit het ei. Na 5-10 dagen is de made volgroeid.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
Hoe zien vliegeneitjes eruit? Vliegeneitjes zijn ongeveer anderhalve millimeter lang en wit tot gelig van kleur. Ze zijn langwerpig gevormd. Je treft de eitjes vaak in 'clusters' ofwel in 'groepjes' aan.
Het antwoord is kinderlijk eenvoudig: slurpen. De reukzin van een vlieg is fenomenaal. Vanop 250 meter ruiken ze lekkers. Dat kan dat biefstukje zijn, maar evengoed een verse drol of wat mest.
Een vliegenplaag is behoorlijk seizoensgebonden en kan op verschillende manieren ontstaan. Zo komen dikke glanzende aasvliegen in de zomer vooral af op organisch afval en kadavers van dieren. In beide materialen leggen ze vele eitjes en die ontwikkelen zich razendsnel.
Bromvliegen ruiken het kadaver al op kilometers afstand. Ze komen op een dood dier af om hun geelwitte eieren te leggen op haren, in lichaamsholten en in eventueel aanwezige wonden. Uit de eipakketjes komen de larven (maden), die van het kadaver eten.
Huisvlieg: Kan niet bijten, prikken, steken. Komt veel voor in huis. Stalvlieg: kan steken, komt veel voor bij stallen, maar soms ook in woningen. Dazen: kunnen bijten, ook wel bekend als paardenvlieg.