Mogelijk is tabak ontdekt doordat Indianen tabaksbladeren gebruiken om er vuur mee te stoken. De rook was aangenaam en geurde sterk. Indianen lieten de bladeren drogen maakten er een rol van en staken het aan. Het werd ook wel gepruimd of als pijp gerookt.
De firma Van Kerckhof is de eerste te Amsterdam die in 1885 een 'mechanische' sigarettenfabriekje startte. Van Kerckhof en diverse sigarettenfabrikanten na hem, maakten veelal gebruik van Oost-Europese en Russische emigranten, die op weg naar Amerika waren en wat moesten bijverdienen voor hun overtocht.
Vroeger waren de ideeën over roken heel anders dan nu. Er hebben door de tijd heen grote veranderingen plaatsgevonden wat betreft de ideeën over roken. Vroeger was er niets bekend over de gezondheidsrisico's en was het heel normaal om overal te roken.
Toen Columbus in 1492 Amerika ontdekte, zag hij hoe de inheemse bevolking tabak rookte. Indianen in Noord-Amerika rookten de pijp om religieuze en medicinale redenen. Het werd gebruikt om wonden mee te genezen en pijn te bestrijden. In 1518 werden er tabaksplanten vanuit Amerika naar Europa meegenomen.
De eerste tabaksroker in Europa was de Spanjaard Rodrigo de Jerez. Toen hij terug was gekomen van zijn zeereizen, liep hij over de straten in zijn thuishaven Ayamonte “terwijl de rook golvend uit zijn neus en oren kwam”. De mensen hadden nog nooit zoiets gezien.
Het land waar het meest gerookt wordt, is China. Eén op de drie, dat zijn 341 miljoen mensen, rookt. Slechts 10 landen vertegenwoordigen tweederde van de rokende wereldbevolking. Het gaat om China, India, Indonesië, de VS, Rusland, Bangladesh, Japan, Turkije, Vietnam en de Filippijnen.
Roken is het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen. Niet alleen vis en vlees wordt gerookt; het proces wordt ook gebruikt om rooksmaak te geven aan kaas, groente, tofoe, zout en ingrediënten voor dranken, zoals whisky en thee (lapsang souchong).
Persoon die gemiddeld twintig of meer sigaretten of shagjes per dag rookt.
De meeste (91,4%) rokers roken sigaretten of shag. Zij roken gemiddeld 10,2 sigaretten of shagjes per dag. De andere rokers roken bijvoorbeeld pijp of sigaar. Van de volwassen bevolking rookt 3,6% 20 of meer sigaretten of shagjes per dag (zware rokers).
Tabaksrook kan je in verschillende soorten rook indelen. De rook van de hoofdstroom, of primaire rook, is de rook die de roker inademt bij het inhaleren. De rook van de zijstroom, of secundaire rook, is de rook die zich rechtstreeks van de brandende sigaret, sigaar of pijp in de lucht verspreidt.
In 2017 overleden in Nederland naar schatting 19.420 mensen van twintig jaar en ouder aan de directe gevolgen van roken. Dit betekent dat in Nederland 12,9% van alle sterfgevallen van 20 jaar of ouder aan roken kan worden toegeschreven.
Gebruik je tong om de rook uit je mond te duwen.
Zonder uit te ademen, beweeg je tong van achterin je mond naar de voorkant van je mond, dit duwt de rook in je mond naar buiten.
In theorie stemt het verbruik van één 16mg cartridge (1ml) overeen met het roken van één pakje van 20 gewone 0.8mg sigaretten. In de praktijk staat zo'n 16mg cartridge voor ongeveer één derde van een pakje regulars.
Volgens onderzoek van Trimbos en CBS sterven zware rokers (meer dan 20 sigaretten per dag) gemiddeld 13 jaar vroeger dan niet-rokers. De 23% van de rokers die heel hun leven lang zwaar roken halen de 65 jaar niet tegen over 7% van de niet-rokers. Lichte rokers, die niet dagelijks roken, verliezen 5 jaar.
Sigaretten worden niet duurder in 2022
Het demissionaire kabinet is niet van plan om de prijs van rookwaar te verhogen in 2022. In het Belastingplan van 2022 staat geen accijnsverhoging beschreven. Hoewel sigaretten in 2020 en 2021 duurder werden, is dat in 2022 dus niet het geval.
1 tot 5 sigaretten per dag is al schadelijk voor je lichaam. Of je nu een pakje per dag rookt of een een paar sigaretten: roken verhoogt altijd de kans op hart- en vaatziekten. "Dit onderzoek bevestigt wat we eigenlijk al weten: ook een kleine hoeveelheid tabaksrook is schadelijk."
Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt.
Roken is een dure gewoonte. Als je een pakje per dag rookt kost dat bij een pakje van €8,- €2920,- per jaar. Dit is € 243,33 per maand. Rook je 10 sigaretten per dag dan kost je dat altijd nog €126,67 per maand.
Dertig à veertig jaar later komen de gevolgen tot uiting.” Volgens de longarts ontstaan de eerste adem- en hoestklachten geleidelijk, waardoor ze niet direct opgemerkt worden. “Roken is een sluipmoordenaar.” “Door roken ontstaat er een chronische ontsteking van de luchtwegen, waardoor er meer slijm wordt aangemaakt.
"En als je twintig jaar lang een pakje per dag rookt, dan heb je twintig packyears", legt longarts Dekker uit. "Rook je die twintig jaar twee pakjes per dag, dan heb je veertig packyears. En vanaf twintig packyears beginnen de risico's op kanker te komen."
Lange tijd werd gedacht dat schade aan de longen blijvend en onomkeerbaar was. Uit recenter onderzoek blijkt echter dat dit niet waar is. Ondanks dat er schade kan blijven bestaan, herstellen de longen beter dan aanvankelijk werd gedacht. Dit komt omdat nooit alle longcellen beschadigd raken door het roken.
Vlees, vis, schaaldieren en zelfs kazen kunnen gerookt worden. Hoe vetter de soorten, hoe beter het resultaat. Ze worden anders van smaak en bewaren langer. In principe kan alles wat we op de barbecue leggen, ook in de Barbecook rookoven gerookt worden.
Eikenhout geeft een zeer doordringende houtsmaak, terwijl beuken-, appel- en kersenhout subtieler zijn. Ook hickory (hout van een boom uit de okkernootfamilie) wordt vaak gebruikt om te roken. Laat de snippers minstens een uur weken in water zodat ze straks niet verbranden, maar lekker smeulen.
Gerookte producten waarderen we vooral om hun bijzondere smaak, maar het is bekend dat ze niet erg gezond zijn. Ze bevatten namelijk polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). PAK's worden ingedeeld bij de kankerverwekkende stoffen.