Geachte [naam contactpersoon], Hartelijk dank voor de uitnodiging voor het tweede sollicitatiegesprek / bedankt voor de uitnodiging. Hierbij wil ik de afspraak op [datum] om [tijdstip] bevestigen. Ik kijk uit naar ons tweede gesprek.
aandachtspunten bij bevestiging sollicitatiegesprek
Wanneer je reageert op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek, zijn er aantal punten waar je op moet letten: Een lange tekst is niet nodig. Reageer dus kort en bondig, maar toon wel je motivatie en geef aan dat je er bij bent. Voorkom spellingsfouten.
Bij een tweede sollicitatiegesprek draait het erom dat de organisatie en jij er achter komen of jullie de juiste match zijn. Het tweede gesprek kan met een andere interviewer zijn, dus ook nu is het belangrijk een goede eerste indruk achter te laten zodat je ook deze gesprekspartner voor je kan winen.
Gewoonlijk worden nog twee of drie andere kandidaten voor een tweede gesprek uitgenodigd. Jij bent natuurlijk heel geschikt voor de vacante functie, maar dat zijn die andere kandidaten waarschijnlijk ook! Benut de (korte) tijd die je hebt dus goed om dit tweede gesprek zo goed mogelijk voor te bereiden.
Het benadrukken van de voordelen van de baan of de goede match met het bedrijf, zijn indicatoren dat het gesprek goed verloopt. Ook het benoemen van de arbeidsvoorwaarden in het eerste gesprek kun je zien als een positief signaal.
Nog één of twee gesprekken te gaan en soms een assessment of psychologische test. Het kan echter behoorlijk lang duren voordat je eindelijk weet of jij de baan krijgt. Een snelle procedure duurt één of twee weken. Maar gemiddeld gaan er drie tot zes weken overheen voor een werkgever zijn definitieve keuze maakt.
Wij stellen het op prijs dat u belangstelling heeft voor een functie in onze organisatie. Graag bevestigen wij de ontvangst van uw sollicitatiebrief d.d. [datum] waarin u solliciteert naar de functie van [functienaam]. Bedankt voor uw brief van [datum] waarin u reageert op de vacature van [functienaam].
Geachte heer/mevrouw, Bij deze bevestig ik de afspraak die wij zojuist telefonisch hebben gemaakt. U kunt mij op ( datum ) om ( tijd ) verwachten op ( adres ). Tijdens deze afspraak zullen wij verder spreken over ( reden afspraak ).
Graag bevestigen wij de ontvangst van uw brief d.d. [datum] waarin u [onderwerp brief]. Graag bevestigen wij de ontvangst van [onderwerp] betreffende [inhoud]. Bedankt voor uw brief van [datum] waarin u [onderwerp brief]. Hierbij bevestigen wij de ontvangst van uw reactie naar aanleiding van [onderwerp].
Bedankt dat jij er voor mij bent!
-> Ik bedank je vanuit de grond van mijn hart voor… -> Wij vonden het zo geweldig dat jij dit… -> Ik wilde je echt zo snel mogelijk laten weten hoe blij ik hiermee ben… -> Nooit zal ik vergeten wat je voor mij….
Door de recruiter te bedanken voor hun tijd en ze te vertellen dat je geïnteresseerd bent in gelijksoortige banen wanneer die beschikbaar zijn, laat de deur op een kier om in de toekomst opnieuw met iemand te willen werken. Wees geen slechte verliezer.
Als u belt, vergroot u de kans dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De werkgever weet door uw telefoontje al wie u bent wanneer hij later uw brief en cv ziet. Besef ook dat slechts 5% van de groep sollicitanten belt voor informatie.
Gemiddeld verwachten kandidaten zowel in 2019 als 2020 dat ze 2,4 gesprekken moeten voeren tijdens een sollicitatieprocedure. Mannen hebben in 2020 met 2,5 een iets hogere verwachting dan vrouwen (2,3). De drie leeftijdsgroepen hadden gemiddeld dezelfde verwachting.
Wat zegt de wet? In de wet (de zogenaamde cao nr. 38) staan een aantal gedragsregels die een werkgever (en een sollicitant) moeten naleven bij een selectieprocedure. Daarin wordt vermeld dat de werkgever alle inlichtingen betreffende de sollicitant vertrouwelijk moet behandelen.
Tijdens de sollicitatieprocedure ziet en spreekt u meerdere sollicitanten. Soms houdt u tijdens een sollicitatieprocedure nog een ronde met gesprekken na het eerste sollicitatiegesprek. Dit wordt het vervolggesprek genoemd.
Ook voor hogere (leidinggevende) functies is een derde (of zelfs vierde of vijfde) gesprek niet ongebruikelijk. Het derde sollicitatiegesprek kan ook een verkapt arbeidsvoorwaardengesprek zijn. Tijdens dit gesprek heb je de mogelijkheid om te onderhandelen over het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden.