Een periodieke keuring volgens de NEN 2484 / Besluit Draagbaar Klimmaterieel geeft u inzicht hierin. In deze norm is vastgelegd aan welke minimale eisen ladders en trappen voor professioneel gebruik moeten voldoen. Normaliter is een jaarlijkse keuring vereist.
Hoe vaak moet er gekeurd worden? Als gezegd is er dus geen harde verplichting om trappen en ladders te keuren, maar is het wel verstandig om dit te doen. De meeste organisaties houden een keuringsfrequentie aan van eens per jaar. Bij grote risico's kan het verstandig zijn om vaker te keuren.
De NEN2484 is sinds de afschaffing van de arboregelingen, nu drie jaar geleden, geen wettelijke verplichting meer.
Onder draagbaar klimmaterieel wordt verstaan; fabrieksmatig gemaakte ladders en trappen uitgevoerd in metaal, hout of kunststof. Draagbaar klimmaterieel bestaande uit stijlen, sporten en beslag. Draagbaar klimmaterieel met een vaste lengte, bestaande uit bomen, treden en beslag en eventueel een platform.
Deze norm geeft termen en definities en de eisen voor de vervaardiging en de beproeving en aanwijzingen voor het gebruik van draagbaar klimmateriaal. De norm is bedoeld om te worden toegepast bij draagbaar klimmaterieel dat bedoeld is om staand te worden gebruikt zoals in hoofdstuk 3 wordt omschreven.
Tijdens de keuring let de inspecteur onder meer op eventuele vervormingen aan het materiaal, slijtage en de conditie van de sporen, de borging en de ladderschoenen. Versleten of onherstelbaar beschadigd draagbaar klimmaterieel wordt voorzien van een afkeursticker en moet worden vernietigd.
De EN-131 is de Europese norm voor ladders, vouwladders, telescopische ladders, accessoires, verrolbare bordesladders, ladders met een platform en trappen. In Nederland zijn er strenge eisen op het gebied van het gebruik en functioneren van ladders en trappen.
De technische eisen waaraan een ladder of trap dient te voldoen worden beschreven in de Europese productnorm EN-131. Voor Nederland gelden er specifieke eisen beschreven in de Warenwet (Warenwetbesluit draagbaar klimmaterieel) voor alle toepassingen en de Nederlandse norm NEN 2484 voor professioneel gebruik.
Voor een nieuwbouwwoning is de optrede maximaal 188 mm en de aantrede minimaal 220 mm. Een ander belangrijk aspect is de vrije doorloophoogte. Bij het oplopen van de trap dient de vrije ruimte tussen het loopvlak en het plafond minimaal 230 cm te zijn bij een nieuwbouwwoning.
Uurtarief keurmeester Het uurtarief van de keurmeester bedraagt € 55,00 exclusief btw. inclusief certificaat op USB en stickers. Ter indicatie: een ladder keuren kost gemiddeld 15 minuten inclusief reparatietijd.
Toepassing van ladders en trappen
De ladder is niet bedoeld als werkplek. De Arbowet heeft daarom als uitgangspunt dat de ladder als werkplek niet is toegestaan wanneer een ander, veiliger arbeidsmiddel kan worden gebruikt.
Het Arbobesluit eist dat er een toezichthouder steiger is die periodiek (minimaal 2 wekelijks) de steiger keurt. Ook bij een wijziging aan de steiger of na een periode van slecht weer zoals ijzel of storm, moet de steiger gekeurd worden. Dat mag het bedrijf zelf doen of laat het doen door de steigerbouwer.
De maximale statijd van de ladder is 4 uur. Hierdoor moet de statijd minder dan 4 uur bedragen. Er moet minder kracht uitgeoefend worden dan 100 N (10 kg) De reikwijdte mag niet meer dan een armlengte zijn.
De denkbeeldige lijn die de voorkanten van de treden met elkaar verbindt noemen we de klimlijn. Er kunnen meerdere klimlijnen per trap aanwezig zijn. Volgens de NEN-norm is een vereiste dat elk van de klimlijnen minimaal 30 cm uit de aangrenzende muur of afscheiding van de trap liggen.
Het aantal keer dat omhoog wordt gestapt, dus elke trede + het bordes is een optrede. Heeft een spiltrap 12 treden en eindigt deze met het bordes tegen de verdiepingsvloer, dan heeft deze trap 13 optreden: het bordes is de 13e opstap en dus de 13e optrede.
Borg een ladder aan de bovenzijde tegen het wegglijden. Laat de ladder één meter aan de bovenkant uitsteken. Zorg dat de ladderdelen elkaar minstens twee sporten overlappen.
De ladder moet minstens 1 meter uitsteken boven de dakrand. Zet de ladder vast met bijvoorbeeld een ladder aanhaakbeugel. Zet de ladder op een stevige ondergrond en zorg voor een stabiele opstelling. Bij gladde of niet vlakke ondergrond ook borging aan de onderzijde, bijvoorbeeld met een ladderstopper.
De hoek van de ladder
Een hoek van 75 graden is het meest ideaal. Dit kun je heel eenvoudig testen door de punt van je schoenen tegen de voeten van de ladder te plaatsen en vervolgens je armen naar voren te strekken. Kun je de ladder makkelijk vastpakken dan is de hoek in orde.
De ladder kan je er wel tegenzetten,maar als 1 persoon op de ladder gaat staan, is de ruit aan gruzelementen.
Op een werkplek waar het gevaar bestaat van hoogte te vallen, moeten maatregelen worden genomen. Dat moet altijd bij een hoogte van 2,50 meter of hoger, maar ook onder de 2,50 meter moeten maatregelen worden getroffen als sprake is van een risico op vallen.
Tot hoever mag je de ladder uitschuiven? We hebben het bij ladders over 'sporten', in de volksmond wordt dit door de meeste mensen 'treden' genoemd. Je mag een ladder bij de meeste labels uitschuiven (in rechte stand) tot op de 2e sport van boven.
Voor het werken met een staande steiger of stelling gelden de volgende regels: De hangsteiger moet voor gebruik getest worden. Het is verplicht in de hangsteiger een veiligheidsharnas te dragen, gehaakt aan een speciaal bevestigingspunt. De omgeving onder de steiger moet worden afgezet met hekken of lint.
Gebruik van steigers
Steigers mogen alleen worden betreden en/of gebruikt indien deze zijn voorzien van een groene ingevulde kaart. Veranderingen aan een steiger mogen slechts worden gedaan door de steigerbouwer in opdracht van degene, die de steiger heeft laten bouwen.
De specialisten van ARBO centrum kunnen rolsteigers keuren.
De Arbowet is in het leven geroepen om te zorgen voor een werkplek die bijdraagt aan de gezondheid van alle werknemers. Er zijn een aantal arbo-eisen vastgelegd in de Arbowet, waar een werkgever zich aan dient te houden.