Een fundering wordt daarom in Nederland vaak rondom voorzien van een zogenaamde vorstrand. Deze is zo'n 30 cm breed en zo'n 60 a 80 cm diep (dus tot net onder de vorstgrens). Een vorstrand betekent nogal wat extra graafwerk en extra beton.
De vorstgrens is de minimale aanlegdiepte van de fundering op staal, zodat men er zeker van kan zijn dat de grond onder het gebouw niet zal bevriezen; minimaal 600 mm onder maaiveld, maar vaak wordt 800 mm gehanteerd.
Maak deze vorstrand minimaal 60 cm diep. De breedte is afhankelijk van de dikte van de betonvloer. Een goede vuistregel is: de breedte van de vorstrand is tweemaal de dikte van de betonvloer.
Een vorstrand wordt gebruikt om opvriezen te voorkomen. Komt er een een schuur of ander gebouw op de betonvloer?Dan raden we een vorstrand aan. Maar bij een oprit of terras passen we er bijna nooit één toe.
Op isolatie is 9 centimeter nodig omdat de betonvloer anders hol kan gaan klinken.
Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)
Dat wil zeggen dat je relatief dun kunt isoleren in vergelijk tot andere isolatiematerialen met een hogere lambdawaarde. Om een minimale Rd waarde van 4,5 m²K/W te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 12 tot 14 centimeter.
De dikte van de isolatie hangt af van de verschillende materialen. Zo zal minerale wol niet dezelfde dikte hebben dan PUR, die maar 10 cm vereist. Met deze dikte voldoet de isolatie van je buitenmuur aan de BEN-normen van 2022 (en 2023). De maximale U-waarde is 0,24 na-isoleren.
Vorstranden worden met name gebruikt bij gebouwen met een fundering met staal. Bovendien voorkomt deze vorstrand dat de grond onder het gebouw bevriest. Zo blijft de gehele constructie stabiel en wordt verschuiven voorkomen. De minimale aanlegdiepte van een vorstrand is 80 cm.
Werken met stortklaar beton in de winter is geen evidentie. Zodra het minder dan 5°C is, moet je voorzorgsmaatregelen treffen. Bij lagere temperaturen wordt het immers moeilijker om stortklaar beton te plaatsen en te verwerken. Bij vriestemperaturen kunnen er zelfs vorstschade en scheuren ontstaan bij jong beton.
De vorstrib is inderdaad een afgebogen driehoek met een hoek die schuin naar binnen loopt zodat de vloer meer raakvlak heeft met de rand.
Een vorstrand betekent nogal wat extra graafwerk en extra beton. Je kan dit omzeilen door de vorstgrens kunstmatig hoger te leggen. Dit bereik je door direct onder de fundering isolatieplaten (EPS of XPS) aan te brengen.
Als de grond onder de loods bevriest en vervolgens ontdooit, dan wordt de vloer iets opgetild en kan de vloer scheef terugzakken. De vorstgrens is de gronddiepte tot waar de grond in de winter kan bevriezen. Deze grens verschilt van plek tot plek. In Nederland komt de vorst vaak niet dieper dan zo'n 60 centimeter.
De funderingsplaat als ononderbroken basis
Een funderingsplaat is een continu gestorte plaat op de afgegraven draagkrachtige grond. Aan de zijkanten, ter hoogte van de buitengevels, wordt er een vorstrand voorzien. Hier gaat de plaat over in een strookfundering die minstens 80cm diep zit.
Om verzakking na een vorstperiode te voorkomen moet de fundering minimaal 60 tot 80 cm diep zijn. Een fundering op staal komt op de zandlaag die maximaal drie meter onder het grondoppervlak ligt. Als de zandlaag dieper dan drie meter ligt, heb je een fundering op palen nodig.
Voor dekvloeren wordt een dikte aangehouden van 30-70 mm. Voor monoliet vloeren/ gevlinderde vloer in een woning geldt een dikte van 7-12 cm. Voor een betonvloer op zand is een dikte van 15-20 cm nodig. Wanneer een gevlinderde betonvloer een verwarming heeft wordt een dikte van 12-18 centimeter aangeraden.
Nog altijd bestaat het vooroordeel dat beton 28 dagen moet verharden voordat een verharding in gebruik genomen kan worden. De moderne betontechnologie maakt het mogelijk een verharding na circa drie dagen te belasten met licht verkeer, na zeven dagen kan al het verkeer worden toegelaten.
Prijzen per M3 standaard beton
€ 381,15 en € 412,16 inclusief BTW.
De fundering van een huis is essentieel voor de stabiliteit ervan. Als de fundering niet sterk genoeg is, beschadigd is geraakt door vocht, of niet diep genoeg in de grond is geplaatst, kan het huis zakken.
De vuistregel voor woningen is dat de aanlegbreedte 2,5 tot 3 keer de breedte van de muur is, dus ca.70 tot 90 cm. De fundering moet op een vorstvrije diepte worden aangelegd, dus ca. 80 cm onder het maaiveld.
Tip! Leg de fundering op minimaal 60 cm diepte in de grond om verzakking na een vorstperiode te voorkomen. In dit stappenplan maken we een fundering van 250 cm lang en 55 cm breed.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
De minimale isolatiechape dikte is 3 cm, maar voor een voldoende isolerende werking kies je beter voor 5 cm. LET OP: isolatiechape is geen volwaardige vloerisolatie door de lagere isolatiewaarde dan gespoten PUR of vloerisolatie platen.
Het isoleren van een stuk muur is zinloos als niet de rest van de gevel, het dak en de vloer, wordt meegenomen en er geen dubbel glas wordt geplaatst." Het isoleren van een deel van de woning vermindert de warmteverliezen door dat constructiedeel en levert energiebesparing op.