Fruitvliegen overleven een atoombom eerder dan een kakkerlak Maar bij een dosis van 63 Gray, een maat voor de opgenomen hoeveelheid straling door een voorwerp of organisme, stierven zo goed als alle kakkerlakken. En dat is nog 40 Gray onder de atoombom die op Hiroshima viel in de Tweede Wereldoorlog.
Ze ontdekten dat ze niet bestand zijn tegen nucleaire explosies aangezien geen enkele kakkerlak stralingsniveaus hoger dan 100,000 rads1 overleefden. In andere woorden: kakkerlakken kunnen een atoomexplosie niet overleven, maar ze kunnen wel veel hogere hoeveelheden straling weerstaan dan mensen.
Veel mensen denken dat de straling direct fataal is: dat is niet zo. De hitte en de schokgolf zijn het ergste aan een atoombom. De radioactiviteit is een sluipmoordenaar, maar deze is met goede medische zorg wel te overleven. Het hangt uiteraard ook af van hoe dichtbij je bij de bom was.
Bij 'ideale omstandigheden' zouden er ruim 52.000 doden vallen. Bevind je je op 300 meter van de inslag, ergens tussen de Herengracht en de Oudezijds Voorburgwal, dan houdt het na de lichtflits op. Dan ben je namelijk in een keer dood door een vuurbal die dit hele gebied verzwelgt. Overlevingskansen: nul.
mensen vragen te gaan schuilen. Dit houdt in: binnen blijven of naar binnen gaan en deuren, ramen en alles wat als ventilatie werkt, sluiten.Bijvoorbeeld een afzuigkap en toiletrooster;voedsel- en drinkwatermaatregelen treffen.
De atoombommen die in 1945 op de twee Japanse steden Hiroshima en Nagasaki werden gegooid, maakten een definitief einde aan de Tweede Wereldoorlog. De bommen, die waren ontwikkeld in de Verenigde Staten, kostten veel mensenlevens en maakten een einde aan het Japanse keizerrijk.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen kakkerlakken een kernexplosie niet overleven. Ze zijn zeer goed bestand tegen straling, maar toch zouden ze door de ontploffing gedood worden.
De Tsar Bomba (Russisch: Царь-бомба; "tsarenbom") is de bekendste bijnaam van de AN602 (АН602), een waterstofbom die op 30 oktober 1961, ten tijde van de Koude Oorlog, tot ontploffing werd gebracht door de Sovjet-Unie.
Wordt zo'n bom tot ontploffing gebracht dan kunnen mensen in een straal van 11 kilometer lichte brandwonden oplopen, tot 8 kilometer rondom zijn derdegraads brandwonden mogelijk. Witte kleding helpt nog een klein beetje om de energie van de ontploffing te weerkaatsen, waar donkere kleding absorberend werkt.
Wanneer je een kakkerlak dood trapt, ruim dan de resten goed op en controleer steeds je schoenzolen op de aanwezigheid van eipakketjes. Op die manier vermijd je de verdere verspreiding van de eitjes (en dus ook van de kakkerlakkenplaag).
In principe niet, kakkerlakken gaan 's nachts op zoek naar voedsel of water. Als dit echter erg schaars is, of niet aanwezig, wegens een te grote plaag, dan kunnen ze in bed komen om je te bijten.
Ze zeggen wel eens dat je een kakkerlak niet mag doodtrappen want dat ze zich dan meteen vermenigvuldigen, maar dat is een fabeltje. Ze zullen wel hun eitjes achterlaten als je hun restanten niet voldoende opruimt, dus let goed op, ook op je schoenzool! De eitjes kunnen namelijk later uitkomen.
Met het gooien van de atoombom wilde Amerika het einde van de Tweede Wereldoorlog bespoedigen. Gedurende de oorlog was in Amerika het zogenaamde Manhattan Project van start gegaan, een uitermate geheim project waarbij gewerkt werd aan de ontwikkeling van de atoombom.
Bij de aanvallen met atoombommen op Hiroshima en drie dagen later Nagasaki maakten de Verenigde Staten een einde aan de Tweede Wereldoorlog, maar brachten daarbij naar schatting 215.000 mensen om. In Hiroshima overleden zo'n 140.000 mensen als gevolg van het bombardement.
Een kernwapen (ook wel kernbom, atoombom of atoomwapen) is een type wapen dat gebruikmaakt van de energie die is opgeslagen in atoomkernen om een ontploffing te veroorzaken, in tegenstelling tot conventionele explosieven, die ontploffen door chemische reacties, waarbij de atoomkernen onveranderd blijven.
Feiten en cijfers. Op vliegbasis Volkel liggen naar schatting tien tot twintig B61-atoombommen opgeslagen. Ook in diverse andere Europese NAVO-landen zijn bommen van dit type gestationeerd. Ze liggen in België, Duitsland, Italië en Turkije.
Een waterstofbom is veel krachtiger dan een atoombom. Een waterstofbom kan wel duizend keer krachtiger zijn.
Tsar Bomba is de krachtigste door mensen veroorzaakte explosie ooit, meldt persbureau Reuters. Een voice-over op de beelden van het Russische staatsatoombedrijf Rosatom stelt dat 'de Sovjet-Unie in het bezit is van een thermonucleair wapen met een kracht van 50 megaton, 100 megaton en meer'.
Sporen van uitwerpselen
Ze lijken op restjes gemalen koffie en zijn ongeveer 1 millimeter lang. Op muren en op andere verticale oppervlakken zien de uitwerpselen er langwerpig uit omdat ze uitgelopen zijn. De uitwerpselen zijn vooral te vinden in de nabijheid van de plaatsen waar kakkerlakken zich schuilhouden.
Kunnen kakkerlakken bijten? Hoewel het zeldzaam is, is van sommige soorten kakkerlakken bekend dat ze mensen bijten.
Kakkerlakken haten bijvoorbeeld de geur van laurierblaadjes en de geur van kattenkruid. Een eenvoudig huismiddeltje tegen kakkerlakken is dus het plaatsen van gemalen laurierblaadjes in de omgeving van de schuilplaatsen van de kakkerlakken in jouw huis. Je kunt ook wat kattenkruid in je huis rond strooien.
Toen ze dit met de stof uranium-235 deden, kwamen zij erachter dat de materie om wordt gezet in een gigantische hoeveelheid pure energie. Einstein is hierdoor indirect ook één van de uitvinders van zowel kernenergie als de atoombom, zonder er ooit actief aan mee te werken.
Op 6 augustus 1945, rond 8u15, geeft kolonel Paul Tibbets, de bevelvoerder en piloot van de Boeing B-29 Superfortress – die hijzelf naar zijn moeder “Enola Gay” genoemd heeft – Thomas Ferebee het bevel om de atoombom Little Boy' boven Hiroshima af te werpen.
In 2013 lieten oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt weten dat de atoombommen op Volkel liggen. In 2019 bevestigde een uitgelekt NAVO-document de aanwezigheid van kernwapens in het Europese NAVO-gebied. Niet alleen in het Nederlandse Volkel, maar ook in België, Duitsland, Italië en Turkije liggen ze opgeslagen.