Zorg er als u gaat plassen voor dat u goed rechtop zit. De plasbuis bevindt zich dan in verticale positie, waardoor u uw blaas volledig kunt legen. Dit doet u als volgt: Ga op het toilet zitten en houdt uw schouders en armen ontspannen.
Een van de beste manieren om je zoontje op een potje te leren plassen, is door een mannelijk rolmodel te hebben dat hij kan kopiëren: kinderen leren namelijk vaak door anderen te imiteren. Het zou daarom enorm helpen als hij kan zien hoe zijn vader, een oudere broer of een andere vertrouwde man het toilet gebruikt.
Hoe komt het dan dat sommige lezers melden dat ze juist staand beter kunnen plassen? Van Heuveln: „Je moet wel rechtop zitten, handpalmen op de knieën. Dan hangt de blaas als een trechter met de uitgang recht naar beneden en loopt de urine zo de pot in.”
Staand plassen is niet goed voor je
Aangezien je bekkenbodemspieren in een staande houding niet volledig kunt ontspannen, wordt het plassen een stukje moeilijker. Mannen kunnen wel staand plassen omdat ze een andere anatomie hebben. Bij hen ondersteunt de prostaat de blaas, bij vrouwen is dit niet het geval.
De voordelen van zittend plassen
Hierdoor kan de blaas zich beter legen. Uit urodynamisch onderzoek gedaan bij mannen met plasklachten blijkt dat de straal wat krachtiger is en dat de blaas beter geleegd wordt als men zittend plast.
Ontspan zoveel mogelijk. Rug-, schouder-, buik- en beenspieren los. Let verder op ontspannen handen en kaken. Dit kan allemaal invloed hebben op de bekkenbodem, die goed moet kunnen ontspannen tijdens het plassen.
Er blijft minder urine in de blaas achter, en er lijkt een krachtiger straal te zijn, terwijl de plastijd korter lijkt te worden. “Wanneer je zit zijn de spieren in benen en bekken meer ontspannen, waardoor je de blaas beter leeg kunt plassen”, verklaart De Jong.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Staand plassen is ook een goede plasmethode voor dames. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die staand plassen hun blaas net zo goed legen als wanneer zij zittend plassen. In veel Afrikaanse landen wordt door vrouwen alleen staand geplast en is dit de reguliere methode. Mannen doen het al eeuwen: staand plassen.
Als je één keer per dag je kind op het potje zet en dit een week doet, de week erna twee keer per dag en zo de frequentie opbouwt, duurt het zindelijk worden ongeveer zeven weken. Hoe intensiever je je kind eraan herinnert en helpt om naar het potje te gaan, hoe sneller hij of zij zindelijk is.
Heeft je kind moeite om op het potje of op de wc te gaan zitten, ga dan vooral niet pushen. Hou het leuk en begeleid hem op een respectvolle en liefdevolle manier naar de wc of het potje. Blijf erbij als hij zijn behoefte doet. Geef duidelijk aan wat je van hem verwacht en zorg dat het leuk is.
Meestal plast een kind binnen 20 minuten na het drinken. Blijf dichtbij uw kind. Als uw kind plast: hou snel de bak eronder, vang de plas op. Giet de plas uit de bak in het kleine potje.
Sommige patiënten durven de deur niet meer uit of zelfs niet meer te plassen als ze weten dat er iemand aanwezig is. Plasangst is een sociale fobie of angststoornis waarbij je niet meer durft te plassen in bepaalde omstandigheden. In het Engels wordt het ook wel “shy bladder syndrome” genoemd.
Wanneer er geen urine meer komt, kantelt u rustig het bekken een aantal keren voorover en achterover, zo kunnen ook de laatste restjes urine uitgeplast worden. Als u wel drang heeft, maar de urine of ontlasting wil niet of moeilijk komen, kunt u ook uw bekken een aantal keren voor- en achterover kantelen.
In een blaas kan gemiddeld 400 ml. Met een gezonde blaas doen mensen meestal een plas van 300-500 ml per keer.
Je blaas kan knappen als je je plas te lang ophoudt
Het te lang ophouden van je plas is echter niet goed. Eén keer lang je plas ophouden is niet erg, maar als je het regelmatig doet kan het gevaarlijk zien. De blaas kan daardoor namelijk te veel uittrekken en zijn knijpkracht verliezen.
Blaastraining kan helpen als u heel vaak moet plassen. En als u uw plas moeilijk kunt ophouden. U oefent elke dag om te wachten met plassen als u moet. De huisarts of een bekken-fysiotherapeut kan u begeleiden.
De prostaat is een klier die onder de blaas zit. Deze klier maakt prostaatvocht. Als u klaar komt (zaadlozing), komt het prostaatvocht met de zaadcellen naar buiten. Met een PSA test wordt uw bloed getest op het stofje PSA (Prostaat Specifiek Antigeen).
Ja het is waar, ook vrouwen kunnen in principe staand plassen. Dat gaat als volgt: ga met je voeten ongeveer 60 cm uit elkaar staan. Zet je vingers voor het plasgaatje en duw ze een beetje omhoog en naar voren. Draai je heupen om de richting van de straal te bepalen.
Prostaatklachten zijn meestal problemen met plassen maar soms ook pijn in dat gebied. De meest voorkomende plasklachten zijn veel en vaak plassen, moeilijk plassen, een zwakke straal of nadruppelen. Prostaatklachten kunnen een enorme invloed hebben op het dagelijks leven van de man.
De ontlastingsreflex begint met het ontspannen van de bekkenbodem. Adem in en pers eventueel een beetje terwijl u uw adem vasthoudt en de buik bol maakt. Pers richting de anus. Het is nog beter om helemaal niet mee te persen als het zonder persen ook lukt.
Het vervelende is dat bij een uitzakken van je endeldarm (we noemen dat ook wel een rectocele) je tijdens het persen juist de ontlasting in de verzakking perst en niet naar de uitgang. Bovendien maakt je dan ook nog de verzakking groter.
Poepen zou geen lang proces moeten zijn. Je kunt je tijd op het toilet beter beperken tot 10 à 15 minuten, zegt Gregory Thorkelson, psychiater op de afdeling gastro-enterologie, hepatologie, en voeding van de University of Pittsburg. Sterker nog: je zou alleen naar het toilet moeten gaan wanneer je aandrang voelt.