Na Rusland wordt de Britse krijgsmacht gezien als het sterkste leger in Europa, met een vijfde positie op de ranglijst.
In 2020 telden alle leden van de NAVO gezamenlijk 3,243 miljoen militairen (2015: 3,125 miljoen). De Verenigde Staten telden 1,3 miljoen militairen, gevolgd door Turkije met ruim 430.000 man.
EU-troepen
De EU heeft geen permanent leger. De deelnemende landen leveren troepen en materieel wanneer dat nodig is. Dit kan zijn voor vredeshandhaving, crisisbeheersing en humanitaire opdrachten. Om snel te kunnen reageren, beschikt de EU over gevechtsgroepen van elk ongeveer 1.500 man.
Global Firepower brengt jaarlijks een lijst uit van krachtigste legers ter wereld. Amerika, Rusland en China staan in de top 3.
De Amerikaanse luchtmacht is de technologisch meest geavanceerde luchtmacht ter wereld.
Op de Military Strength Ranking van 2023 staat de Verenigde Staten, zoals gebruikelijk, bovenaan. De ranglijst kijkt naar factoren zoals de beschikbare hoeveelheid militair materieel van een leger, het aantal manschappen, de financiering van het leger en geografische factoren.
Het Poolse leger telt volgens de officiele cijfers inmiddels zo'n 175.000 militairen.
Wat doet de overheid? De Nederlandse krijgsmacht staat altijd klaar om het grondgebied van Nederland en NAVO-bondgenoten te verdedigen. Nederlandse militairen kunnen bij verschillende dreigingen snel worden ingezet. Nederland werkt militair nauw samen met andere Europese en met de NAVO-landen.
#1 Verenigde Staten
De Verenigde Staten heeft het grootste militaire budget wereldwijd en heeft de modernste technologie en wapensystemen. Het leger is goed getraind en heeft een uitgebreid netwerk van bondgenoten. We kunnen dan ook wel zeggen dat de Verenigde Staten het sterkste leger ter wereld heeft.
Nederland heeft weliswaar een sterker leger, maar België heeft – gezien de ligging van Antwerpen – meer troepen bij de grens, en kan daardoor sneller toeslaan, verwacht Binkov.
Goed om te weten: hoewel Turkije zich in welvaart niet kan meten met Nederland, staat het land wel acht plaatsen hoger op de machtslijst (plek 13) dan Nederland. Dat heeft vooral te maken met de hoge status van het Turkse leger en het NAVO-lidmaatschap.
De Verenigde Staten is met voorsprong de grootste wapenhandelaar ter wereld. In waarde is het verantwoordelijk voor ongeveer 30 percent van de handel in conventionele wapens.
De Fransen beschikken over meer dan 400 tanks, ruim 1.200 vliegtuigen en een vloot van 120 vaartuigen.
Het Israëlische leger staat bekend als een van de sterkste van de wereld, zegt oud-commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif. "Het bestaat uit 170.000 actieve militairen", zegt hij. "Plus 460.000 reservisten, van wie er 300.000 voor deze oorlog zijn opgeroepen."
Dan Rusland. Na jaren van verslonzing is er weer stevig geïnvesteerd in de modernisering van het leger. Naast de ruim 800 duizend actieve militairen heeft Rusland bijna 3000 tanks, meer dan 1000 jachtvliegtuigen en 32 gevechtsschepen. Met kernwapens lopen ze voorop, met bijna 7300 stuks.
Inmiddels is dat aantal weer iets gestegen: eind 2022 telde het Duitse leger 183.000 soldaten.
Hoeveel toestellen heeft Nederland en kunnen we die zomaar missen? Van de 213 F-16's die Nederland begin jaren 90 had, zijn er nu nog 42 over. Van die 42 heeft Nederland er 24 actief in gebruik. De overige achttien staan in hangars.
De F135-motor van de F-35A is de krachtigste die tot op vandaag in een gevechtsvliegtuig is ingebouwd. De topsnelheid bedraagt zo'n 1.900 km/u. Dat lijkt op het eerste zicht minder dan de F-16, maar de F-35 doet dat wel met bewapening en met sensoren, terwijl die in de praktijk de topsnelheid van de F-16 beperken.
In 2021 beschikte de Duitse luchtmacht over 242 gevechtsvliegtuigen van het type Eurofighter en Tornado. Er stonden nog 37 Eurofighters in bestelling. Verder waren er zeven tank- en 31 transporttoestellen.