Eettijden in Griekenland: Grieken maken doorgaans niet zo veel werk van het ontbijt. Ze drinken 's ochtends een kop koffie met een broodje of een paar koekjes. Wie in de loop van de ochtend honger krijgt, haalt een snack bij een cafetaria of een zoete lekkernij bij de bakker.
In de meeste gevallen besteden de Grieken niet veel aandacht aan het ontbijt. Wanneer er wel wordt ontbeten, bestaat de maaltijd vaak uit een simpel broodje met een kopje koffie. Zowel de ijskoffie als het 'gewone' kopje koffie zijn beide populair.
De Grieken beginnen hun dag altijd met een stevige mix! Een typisch Grieks ontbijt bestaat meestal uit een grote verscheidenheid aan brood, gebak, fruit en Griekse yoghurt . Deze voedingsmiddelen hebben een hoge voedingswaarde en zijn een geweldige bron van energie — een uitstekende manier om uw Griekse foodavonturen te beginnen!
De Griekse ontbijttraditie
Het hart van het ontbijt in Griekenland zijn brood en gebak . Je kunt de verleiding niet weerstaan om in een "koulouri" te bijten, een ronde sesamzaadbroodring. Die knapperige, gouden lekkernijen worden vaak genoten met een kop sterke Griekse koffie, wat de perfecte start van de dag oplevert.
Ontbijt ("akratisma") was meestal een heel simpele aangelegenheid van gerstebrood, vergelijkbaar met de huidige paximadi-beschuiten, gedoopt in wijn, en een bijgerecht van vijgen of olijven . Er waren ook verschillende soorten pannenkoeken ("tiganites") beschikbaar, gemaakt met tarwemeel, olijfolie, honing en gestremde melk.
Eettijden in Griekenland: Grieken maken doorgaans niet zo veel werk van het ontbijt. Ze drinken 's ochtends een kop koffie met een broodje of een paar koekjes. Wie in de loop van de ochtend honger krijgt, haalt een snack bij een cafetaria of een zoete lekkernij bij de bakker.
Maar populaire cultuur eist dat je ook de frappé ontdekt – instantkoffie met water, melk en suiker, ooit een vast onderdeel van het ontbijt. De meest gebruikelijke ochtendkoffie voor Grieken vandaag de dag (niet alleen in de zomer) is een iced freddo espresso of freddo cappuccino .
Grieken houden ervan om honing of fruitconserven toe te voegen aan hun yoghurt om de natuurlijke pittige smaak te zoeten, en ze eten het ook als dessert . Yoghurt in zijn puurste vorm is moeilijk te vinden buiten het land, dus zorg ervoor dat je zoveel mogelijk yoghurt (van dit soort) eet.
Traditioneel ontbijten Grieken niet en kiezen ze in plaats daarvan voor een tussendoortje in de ochtend, zoals een koulouri – de broodringen die voor minder dan 1 euro bij kleine kraampjes overal worden verkocht. De lunch is de grootste maaltijd van de dag en wordt rond 14:00 uur geserveerd, altijd met salade en brood op tafel.
Olijven zijn een hoofdbestanddeel van de Griekse keuken en worden vaak gegeten bij het ontbijt, samen met andere gerechten . Ze zijn er in verschillende kleuren en smaken, en voegen een pittige smaak toe aan de maaltijd. Kaas is ook een belangrijk onderdeel van een Grieks ontbijt, waarbij feta de meest geconsumeerde variant is.
Eet voornamelijk plantaardig voedsel.
Inwoners van Griekenland consumeren negen (dat klopt, negen) porties fruit en groente per dag. Hoewel dat een duizelingwekkend aantal lijkt, als je een stuk fruit bij het ontbijt eet en een stuk fruit en groente bij zowel de lunch als het avondeten, zou je minstens vijf porties per dag consumeren.
In Griekenland belandden we vaak bij een leuke bistro in de buurt, of bij een Griekse bakkerij voor een ontbijtje to go wanneer we een drukke dagplanning hadden. Zo´n ontbijt was dan meestal een frappé, koffie of sinaasappelsap met een (belegd) broodje. Voor ongeveer €5,00 p.p. heb je een goede start van de dag.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Bij een warme maaltijd wordt brood geserveerd, meestal witbrood. Naast witbrood, dat vaak met sesamzaad bestrooid is, kent Griekenland bruinbrood, zuurdesembrood en brood met zwarte olijven erdoorheen. Broden zijn meestal rond of ovaal van vorm.
Tegenwoordig is het ontbijt veel meer verwesterd en eten Grieken ontbijtgranen met melk , brood met jam of honing, yoghurt met honing. Veel Grieken drinken alleen koffie en nemen onderweg naar hun werk of school iets mee, zoals een kaastaart, spinazietaart, de populaire sesambagel-stijl "koulouri" of zelfs een croissant.
Grieken houden van brood, marmelade, gebak, allerlei soorten kaas en gebakken producten voor het ontbijt. Als je het wegspoelt met sterke koffie of een glas melk, afhankelijk van de leeftijd, zijn ze klaar voor alles!
Griekse yoghurt heeft een hoge concentratie mineralen waaronder calcium. Maar het bevat ook in water oplosbare vitaminen van de B-groep en vitamine A (retinol), ook het aminozuur leucine, dat het gevoel van verzadiging verhoogt. Dit vermindert de behoefte aan constant snacken.
Hogere temperaturen en langere kweektijden kunnen een klonterige textuur en overmatige afscheiding van wei veroorzaken (vergelijkbaar met de lepel rechts op de foto).
Net als in Spanje en andere Zuid-Europese landen, doen veel Grieken een middagdutje (siësta). Winkels (en soms ook restaurants) zijn daardoor vaak gesloten van 14.00 tot 17.00 uur.
Een van de meest bekende Griekse sterkedrank is ouzo, die menig puzzelaar tegenkomt bij een puzzel. Griekse drank met vier letters. Maar dit kan ook het andere Griekse drankje raki zijn. Bij ons vindt u de Griekse sterkedranken allemaal, hoge kwaliteit ouzo, raki, tsipouro, metaxa en verschillende Griekse likeuren.
als grieken uit eten gaan, is de lunch meestal laat, rond 2:00 of 3:00 's middags.het diner is meestal niet vroeger dan 9:00 's avonds. het is niet ongebruikelijk om om 11:00 's avonds naar een restaurant te gaan, vooral in de zomermaanden.
Ouzo kan ook rechtstreeks uit een shotglas worden gedronken . Ouzo wordt vaak geserveerd met een klein bordje met verschillende voorgerechten, mezes genaamd, meestal kleine verse vis, friet, olijven en fetakaas. Ouzo kan worden beschreven als een smaak die lijkt op absint, wat lijkt op drop, maar dan zachter.
Een typische Griekse lunch bestaat vaak uit lichte en smaakvolle gerechten. Het kan onder andere bestaan uit een Griekse salade met tomaten, komkommer, olijven, feta en oregano, geserveerd met vers brood en olijfolie.Andere opties zijn moussaka of souvlaki.
Frappe. De frappe werd in de jaren '60 en '70 de favoriete Griekse drank en je kunt hem nog steeds bijna overal bestellen. Je maakt hem door water, instantkoffie en eventueel wat suiker te mengen en hem vervolgens met de hand te schudden of met een magisch klein apparaatje voor je op te kloppen .