Le petit déjeuner (het ontbijt) Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kop koffie. De Fransen drinken dit liever niet zwart, maar met veel melk erbij. Hoe later op de dag, hoe minder melk ze in hun koffie zullen doen. Ze doppen er graag met een stukje stokbrood in.
Op het Franse ontbijtmenu
het stokbrood : vers uit de oven of licht geroosterd? De keuze is aan u. Tartines: belegd met boter, zoet of halfzout afhankelijk van de regio, jam en honing. Weense gebakjes: croissants met boter, pains au chocolat, brioches of zelfs pains au raisin.
Men eet in Frankijk, net als bij ons, drie maaltijden per dag maar het accent ligt daarbij op het warme middagmaal: het déjeuner. De Fransman neemt ruim de tijd om tussen 12.00 uur en 14.00 uur te gaan zitten en uitgebreid te eten, zelfs op werkdagen.
Bij een continentaal ontbijt kun je, officieel in ieder geval, een kop koffie, thee en een broodje verwachten. Als je daarvan uitgaat, kan het altijd meevallen. Bij meer geluk krijg je aanvullend yoghurt, fruit en een croissantje. Een full English ontbijt bestaat uit toast, ei, worst, bonen, spek en wat groentes.
Het continentale ontbijt is een lichte optie die doorgaans bestaat uit gebak en gebakken goederen, fruit, toast en koffie . Het wordt meestal geserveerd in buffetvorm en is gemodelleerd naar het Europese help-yourself-ontbijt, vergelijkbaar met wat men zou genieten in Frankrijk of in de Middellandse Zee.
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Tijdens uw onderdompeling in Frankrijk is de lunch (déjeuner) doorgaans de grootste maaltijd van de dag. Amerikanen, Australiërs en andere Noord-Europese landen eten misschien een simpele sandwich voor de lunch, maar Franse lunches zijn doorgaans substantiëler.
Franse lunch
De Fransen eten bij hun lunch graag warm, maar ook een stokbroodje met lekker beleg zoals een fijne Franse kaas wordt hier veel gegeten bij de lunch. Een warme lunch bestaat in Frankrijk vaak uit een salade, een hoofgerecht met vlees of vis, en tot slot een klein toetje.
Er zijn een aantal voedingsmiddelen die de Fransen niet eten voor het ontbijt: ze zullen bijvoorbeeld nooit een volledig Engels ontbijt eten met bonen, eieren, spek en worstjes. De Fransen zouden dat te zwaar vinden voor het ontbijt.
De meeste Fransen ontbijten thuis, dus eet niet dagelijks verse croissants van de 'boulangerie' . Croissants en pain au chocolat zijn populair op meer relaxte dagen, bijvoorbeeld in het weekend of op vakantie. Veel mensen eten ze ook als ontbijt onderweg.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Gebakken goederen
Je eet misschien een croissant, wat pain aux raisins, palmier, baguettes of een van de vele andere soorten. Waarschijnlijk zal een typische ochtendmaaltijd bestaan uit een soort gebakken lekkernij. Een van onze favorieten is de pain au chocolat .
Van dessert tot diner en ontbijt, je kunt er de hele dag van genieten. Hoewel de aanname niet verkeerd is, zijn crêpes een van de gerechten die geassocieerd worden met Frankrijk.
Ontbijt rond 8:00 uur 's ochtends.Lunch 's middags.Diner om 7:00 of 8:00 uur 's avonds.Kinderen krijgen rond 4:00 uur een middagsnack (zoet, niet hartig) .
Ze snacken of eten niet 'onderweg'
Snacken gedurende de dag wordt als onnodig beschouwd, wat het waarschijnlijk ook is. Franse maaltijden zijn compleet (behalve het ontbijt) en bestaan uit volwaardige voeding met behoorlijk wat vet.
Franse kinderen liggen over het algemeen wat later in bed dan Nederlandse kinderen. Doordat ze laat uit school komen, verschuift het hele ritme naar later op de avond.
De fulltime werkweek in Frankrijk is 35 uur. Je hoeft dus minder te werken voor een volledig salaris. Fransen hebben ontzettend veel vrije dagen. Volgens de wet krijg je minimaal vijf weken bij een fulltime dienstverband, maar de norm bij veel bedrijven is 8 tot 10 weken.
Het favoriete drankje aan de Franse ontbijttafel is natuurlijk koffie . Als het au lait is, verwacht dan dat het in een grote kom (geen mok) komt. Perfect om je tartine (met veel jam) of croissant in te dippen. De meeste Fransen geven echter de voorkeur aan hun koffie zo zwart als het in de espressovorm is.
De Fransen zijn dol op afkortingen en die worden in spreek- en Whatsapptaal uitvoerig gebruikt.
"Laat ze brioche eten!"
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.