Wat doet een orthopeed? Orthopedie is gericht op aandoeningen aan het 'bewegingsapparaat'. Dit bestaat uit alle botten, spieren, banden, pezen en gewrichten van het menselijk lichaam. Orthopedie is dus een zeer breed vakgebied en u kunt met allerlei klachten bij een orthopeed terechtkomen.
De orthopeed bekijkt de lichaamsdelen die de klachten veroorzaken, onder andere door reflex-, buig-, strek-, en draaitesten. Soms is aanvullend beeldvormend onderzoek zoals een MRI, een röntgenfoto's, echografie, of ander onderzoek gericht op een specifieke aandoening.
Orthopedische aandoeningen zijn aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Dit kunnen aandoeningen aan zowel de spieren, botten als gewrichten zijn. Denk hierbij aan knie-, heup- of rugklachten.
Een orthopedisch chirurg (of orthopeed) is een specialist werkzaam in het ziekenhuis. Een orthopedisch chirurg is gespecialiseerd in het bewegingsapparaat. Hieronder vallen botten, gewrichten, spieren en pezen.
Je kunt zonder verwijzing naar een specialist gaan. De kosten van dit bezoek moet je dan zelf betalen. Voor vergoeding van de kosten is altijd een verwijzing van een arts of huisarts nodig.
Uw arts kijkt ook naar uw manier van lopen, de bewegingsmogelijkheden van uw knie en de zwelling en gevoeligheid van het gewricht. Een röntgenfoto kan aantasting van het kniegewricht tonen. Een bloedonderzoek en andere aanvullende onderzoeken kunnen nodig zijn, bijvoorbeeld om reumatoïde artritis uit te sluiten.
De huisarts geeft alleen een verwijzing als dit medisch nodig is. De huisarts weigert een verwijzing als hij ervan overtuigd is dat deze voor u niet zinvol is. Uw huisarts moet dan duidelijk aan u uitleggen waarom hij geen verwijsbrief wil geven.
Bij Orthopedie is een aantal chirurgen gespecialiseerd in aandoeningen aan de rug. We doen diverse rugoperaties bij zowel kinderen als volwassenen. Bekende operaties zijn Scoliose operatie en Lumbale spondylodese (vastzetten lendewervels).
Bij de Arts voor Musculoskeletale geneeskunde (MSK arts) bent u in goede handen. Veel aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat gaan gepaard met reacties zoals pijn en belemmeringen.
De betekenis van een orthopeed ofwel orthopedisch chirurg is een medisch specialist die operaties uitvoert aan botten, spieren en/of gewrichten. Je moet een orthopeed niet verwarren met een orthopedagoog.
De huisarts kan de diagnose stellen en je verwijzen naar een fysio- of oefentherapeut, een ergotherapeut of een podotherapeut. Soms verwijst de huisarts je naar een reumatoloog, bijvoorbeeld om uit te laten sluiten dat jouw klachten niet door iets anders dan artrose worden veroorzaakt.
Dr. Frank Faber vestigde zich als Algemeen orthopedisch chirurg in oktober 1995 in het Leyenburg Ziekenhuis. Sinds 2007 heeft hij zich volledig toegelegd op de behandeling van voet- en enkel afwijkingen. Hij is daarmee een van de weinige full time voet/enkel chirurgen in Nederland.
Om vast te stellen welk probleem u heeft aan uw schouder, heeft u een gesprek met een orthopedisch chirurg op de polikliniek. Deze arts voert daarnaast een lichamelijk onderzoek uit. Vóór of direct na uw gesprek worden röntgenfoto's gemaakt. Hierop kan de arts zien of er afwijkingen zijn aan het bot van uw schouder.
Behandelingen. Met deze heupoperatie kan de orthopedisch chirurg pijn aan uw heupen en bewegingsbeperking verhelpen door afwijkingen aan de heupkom weg te nemen. Met een kijkoperatie (artroscopie) van de heup kan de orthopedisch chirurg met speciale apparatuur in uw heup kijken, om mogelijke afwijkingen op te sporen.
Op de speciale voet- en enkelpoli worden ingewikkelde voet- en enkelaandoeningen beoordeeld. Samen met u wordt een behandelplan opgesteld en besproken. De behandeling kan zowel operatief als niet-operatief (bijv. fysiotherapie, medicatie, tape-behandeling, orthopedische schoenen) zijn.
Orthopedische geneeskunde valt onder de categorie alternatieve geneeswijzen. Het richt zich op alle onderdelen van het lichaam die beweging zouden kunnen belemmeren. Het betreft hier vooral klachten rondom gewrichten. Neem bijvoorbeeld een slijmbeurs- of peesontsteking.
Om vast te stellen of u spierreuma hebt, doen we een bloedonderzoek. Kenmerkend voor spierreuma is namelijk de uitzonderlijk hoge bezinkingssnelheid van de rode bloedcellen.
Bij pijn aan de lever is er vaak sprake van pijn in de rechterschouder en de monnikskap spier, en bij pijn in het midden van de rug en aan de linkerschouder kan er sprake zijn van problemen met de longen. Pijn aan de nieren zorgt over het algemeen voor pijn in de onderrug. De nieren liggen achter in ons lichaam.
Maak een afspraak bij uw huisarts. Samen kunt u een stappenplan maken om langzaam weer meer te gaan doen. Zorg dat u veel blijft bewegen, ook als u pijn heeft. Sporten is ook goed, zoals zwemmen, fietsen of wandelen.
Uw huisarts is uw eerste aanspreekpunt bij plotselinge ernstige rugklachten. Raadpleeg uw huisarts als de pijn hardnekkig blijft na een week en als u zenuwwortelpijn krijgt in een of beide benen. Zenuwwortelpijn is een stekende, schietende of snijdende, heftige pijn die vanuit de rug naar een of beide benen uitstraalt.
U moet wel een huisarts vinden die plaats heeft in zijn of haar praktijk en die niet te ver van u vandaan woont. De huisarts moet namelijk ook in acute situaties snel bij u kunnen zijn, dus de afstand tot uw huis mag niet te groot zijn. Als vuistregel geldt hiervoor een reistijd van hooguit 15 minuten.
Dat heeft een aantal oorzaken. Patienten bezoeken sneller de huisarts vanwege kleine klachten dan vroeger. 'Googelen' heeft daar een belangrijk aandeel in. Veel mensen mogen en kunnen niet ziek zijn vanwege hun werk, dus ziekte moet snel over zijn en patiënten hopen dat de huisarts daar snel een oplossing voor heeft.
Huisartsenzorg valt onder de basiszorg en gaat niet af van uw eigen risico. Dat betekent dat u niet hoeft te betalen voor een bezoek aan of van de huisarts, assistente en praktijkverpleegkundige.