Vermijd voedingsmiddelen en dranken die maaglast uitlokken of verergeren, zoals: vette of sterk gekruide gerechten;zure of koolzuurhoudende dranken;koffie, chocolade, alcohol of pepermunt.
Drink genoeg: minstens 1,5 liter per dag. Bijvoorbeeld water en thee. Neem geen eten of drinken waar u klachten van krijgt. Bijvoorbeeld alcohol, pepermunt, vet eten, eten met veel kruiden, ui, chocola, zure dranken of frisdrank.
Een acute maagslijmvliesontsteking geneest meestal spontaan, zodra de oorzaak wordt weggenomen. Afhankelijk van de oorzaak is het, in overleg met jouw huisarts, verstandig om te stoppen met alcoholgebruik, aspirine of ontstekingsremmende pijnstillers. Paracetamol is in de aanbevolen dosering niet schadelijk.
Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
5. Yoghurt. Tenzij je lactose-intolerant bent, helpt een kommetje natuurlijke yoghurt - vanwege de probiotica - om de balans in je maag te herstellen als je misselijk bent. Je kunt dan het beste kiezen voor naturel yoghurt, op die manier komen er weer meer gezonde bacteriën in je maag.
Volgens Tim Spector, professor Genetische Epidemiologie aan Kings College in Londen, is rode wijn, chocola en ongepasteuriseerde kaas gezond voor de maag vanwege de polyfenolen die erin zitten. Deze antioxidanten, want dat zijn het, hebben invloed op je darmflora.
Wees voorzichtig met vet- en vezelrijk eten Vet en vezels kunnen de maagontlediging remmen. Wees daarom voorzichtig met vette en vezelrijke producten. Eet vloeibaar voedsel als de klachten heel erg zijn Vaste voeding blijft langer in de maag dan vloeibare voeding.
Vermijd voedingsmiddelen en dranken die maaglast uitlokken of verergeren, zoals: vette of sterk gekruide gerechten; zure of koolzuurhoudende dranken; koffie, chocolade, alcohol of pepermunt.
Heeft u last van brandend maagzuur of maagpijn en heeft u een pijnstiller nodig? Kies dan bij voorkeur paracetamol. Andere pijnstillers kunnen de maag irriteren, waardoor de pijn verergert.
De meest voorkomende symptomen van een maagontsteking zijn: Verminderde eetlust. Misselijkheid en overgeven. Brandende pijn in het bovenste deel van de buik.
Een maagontsteking ontstaat als het slijmvlies van de maag ontstoken of geïrriteerd raakt. Vaak is het maagslijmvlies ook opgezwollen. Bij de acute vorm kan de maagontsteking een korte tijd duren. Een chronische maagontsteking kan maanden tot jaren duren.
Een chronische gastritis treedt op wanneer de maagwand ontstoken raakt. Bacteriën, te veel alcohol of andere irriterende voedingsmiddelen consumeren, bepaalde medicijnen, chronische stress of andere problemen met het immuunsysteem kunnen leiden tot ontstekingen.
Doordat koolzuur de maag prikkelt en cafeïne de stoelgang bevordert gaan mensen boeren en poepen, wat nou precies handig kan zijn bij misselijkheid of een voedselvergiftiging.
De banaan kalmeert de maag en met de hulp van de honing verlaagt ze het bloedsuikerniveau. De melk kalmeert en herbevochtigt uw systeem. BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur.
Maagklachten door brandend maagzuur
Wanneer het maagslijmvlies dunner wordt, bijvoorbeeld door stelselmatig roken, vet eten of alcohol, neemt ook de beschermende werking van het maagslijmvlies af. Hierdoor dringt maagzuur makkelijker door het slijmvlies heen, waardoor het de maagwand plaatselijk kan irriteren.
Verboden. Vette vissoorten zoals sardines, makreel, haring, paling, ansjovis, sprot, tonijn, zalm. Ingeblikte vis, gerookte vis. Gemarineerde vis zoals rolmops, pekelharing.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Probeer daarom rustig te eten en goed te kauwen tijdens de maaltijden. Daarnaast zorgen gasvormende voedingsmiddelen zoals peulvruchten, ui, prei, koolsoorten en koolzuurhoudende dranken voor extra lucht in de maag. Deze kunnen beter vermeden worden. Eet rustig en kauw goed.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
De chronische variant kan er op de lange termijn voor zorgen dat het maagslijmvlies blijvend dunner wordt, met een vitamine B12- tekort als gevolg. Wanneer je kampt met een maagslijmvliesontsteking, ook wel gastritis genoemd, dan is het slijmvlies aan de binnenzijde van je maag ontstoken.
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.
Vis is veel lichter verteerbaar dan vlees. Kies bijvoorbeeld voor schol, schelvis, tong, snoek, tarbot, wijting, kabeljauw, tonijn, forel, garnalen, mosselen en kreeft. Ook vette vis zoals zalm, makreel, haring en ansjovis hoef je niet te mijden.
De beste manier om het branderige gevoel te verminderen is het innemen van rauwe honing. De kleverigheid van honing zorgt namelijk voor een extra beschermlaagje over het maagslijmvlies, waardoor de zure oprispingen afnemen. Daarom is honing nuttig bij de behandeling van maagklachten.