Stilstaan na het lopen helpt niet omdat de klachten zelfs optreden na lang staan. Terwijl men vroeger gewend was om rechtop te lopen, gaat men wat voorovergebogen lopen, omdat in deze houding de klachten beter te dragen zijn.
Behandeling stenose
Zelf helpt vaak het naar voren buigen, op uw zij gaan liggen of uw benen optrekken. Soms kunnen fysiotherapie of pijnstilling verder helpen. Langdurige beknelling kan leiden tot onherstelbare schade.
Een stenose is een 'vernauwing' of van het wervelkanaal of van het foramen. Als gevolg van de vernauwing kan het ruggenmerg of de zenuw afgeklemd worden, dit kan leiden tot pijn welke houdingsafhankelijk is.
De verergering van de stenose klachten zijn het gevolg van houdingsafhankelijke vernauwing van het wervelkanaal. Tijdens lopen en staan heeft men over het algemeen een holle rug. Dit heeft tot gevolg dat het wervelkanaal nauwer wordt, waardoor dan na enige tijd een stuwing en beknelling optreedt van de zenuwwortels.
Bij een lumbale stenose is er vaak sprake van een moe, zwaar en pijnlijk gevoel in beide benen. Soms gebeurt dit maar in één been. De benen lijken minder krachtig te werken, en er is sprake van tintelingen of juist een doof gevoel in de voeten en/of bovenbenen. Deze klachten zijn niet altijd aanwezig.
Zoals bij elke operatie zijn er ook bij een operatie van een vernauwing van het wervelkanaal bepaalde risico's, maar de kans op complicaties is klein. Een enkele keer ontstaat er een ontsteking of nabloeding in het operatiegebied.
Een vernauwing kan soms na vele jaren wel weer terugkomen of op een nieuwe plaats ontstaan.
De wondpijn is een geheel andere pijn dan zenuwpijn. Als u uw lichaam weer rustig gaat belasten en bewegen, is dit goed voor de wondgenezing. De totale wondgenezing duurt zo'n zes weken. Het herstel van het zenuwweefsel kan veel langer duren (tot enige maanden).
Een stenose is niet zomaar te genezen. Maar je kan wel voorkomen dat het minder pijnlijk is door bijvoorbeeld lange wandelingen of lang stilstaan te vermijden. Eventueel kan je in overleg met de huisarts ervoor kiezen om pijnmedicatie te gaan gebruiken.
Fysiotherapie of manuele therapie behandeling van stenose klachten. Fysiotherapie of manuele therapie kan voldoende zijn bij een beginnende stenose. Tijdens de fysiotherapie of manuele therapie behandeling wordt met name ingezet op het vergroten van de ruimte tussen de wervels.
De oefeningen die hierbij werden uitgevoerd waren gericht op de romp en de onderste extremiteit; plank, zijwaartse plank, back extension, squats. Dit werd uitgevoerd in 2-3 sets van 10 herhalingen. Het rekken werd 3 keer gedaan met een duur van 30 seconden.
Bij lumbale kanaalstenose komen de volgende verschijnselen voor: pijn laag in de rug. uitstraling van de pijn in één of beide benen. geen gevoel in de benen.
De wervelkolomchirurgen in Isala voeren in principe alle vormen van operaties aan de wervelkolom uit. Voor de behandelingen aan de wervelkolom wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van internationaal erkende richtlijnen. Het operatiepallet omvat de volgende operaties: decompressie (bij hernia en kanaalstenose)
In principe gaat u na twee tot drie dagen na de operatie naar huis. Houd er rekening mee dat u na de operatie een aantal activiteiten niet mag uitvoeren (zie de folder 'Fysiotherapie bij een rugoperatie'). Het is daarom belangrijk om voor de operatie te bepalen welke hulp nodig is.
Stenose klachten lijken op herniaklachten, het grote verschil is dat de houding bepalend is voor stenosepijn. Heeft u een stenose en gaat u zitten of buigt u voorover, dan verdwijnen vaak de uitstralende klachten naar uw benen. Bovendien komen stenose klachten en stenose symptomen vaak op latere leeftijd voor.
Bij een cervicale kanaalstenose kunnen zenuwwortels en/ of het ruggenmerg ter hoogte van de halswervelkolom in de knel komen. Eén en ander is het gevolg van artrose waardoor het kanaal in de wervelkolom nauwer wordt.
Komt door narcose zeggen ze, kan weken of maanden duren. Geef jezelf de tijd en neem die eerste 6 weken echt de tijd om veel te rusten heel erg gezond te eten. Eventueel een vitamine en mineraal kuur erbij.
Een beknelde zenuw in de rug wordt ook wel zenuwcompressie genoemd. Dit resulteert in pijn rondom de aangedane zenuw en uitstralende pijn, afname in kracht en tintelingen in het gebied dat de zenuw aanstuurt. De locatie van de beknelde zenuw bepaalt waar de klachten optreden.
Een beknelde zenuw is eigenlijk een fysieke belemmering van het bedradingssysteem van het lichaam. De symptomen zijn onder andere een verdoofd gevoel, scherpe pijn, tintelingen, spierspasmen en spierzwakte. Meestal wordt een beknelde zenuw geassocieerd met scherpe pijn in het getroffen lichaamsdeel.
Bij een lumbale kanaalstenose is er sprake van een vernauwing (stenose) van het wervelkanaal ter hoogte van de (lumbale) lendenwervels. Deze aandoening komt met name bij ouderen vaak voor. Patiënten met een lumbale kanaalstenose hebben klachten van lage rugpijn die uitstraalt in één of beide benen.
Bij een spinaal stenose bestaat er door artrose een vernauwing van het ruggenmergkanaal. Deze vernauwing (stenose) geeft een druk op de zenuw(en) die doorheen het ruggenmergkanaal loopt/lopen.