Veruit de meeste hoornaars worden gezien worden op afstanden van minder dan 1 km tot het nest. Afstand van een waarneming van een Aziatische hoornaar tot het zomernest (voor locaties waar het nest uiteindelijk gevonden is).
Een nest kan wel een doorsnee van 80 cm bereiken, waarin zich tot wel 1000 hoornaars bevinden. In het nest worden de jongen groot gebracht.
Meestal zijn ze te vinden in holle bomen, dicht bij de voet.Of in schoorstenen, of vogelnesten. Soms hangen nesten van de Europese hoornaar in schuren. Dan zijn ze wel min of meer bolvormig.
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om hoornaars op afstand te houden: Houd je tuin opgeruimd en zorg ervoor dat er geen stilstaand water is waar hoornaars op af kunnen komen. Plaats vliegengaas voor open ramen en deuren om te voorkomen dat hoornaars naar binnen vliegen.
Er is één ding waar hoornaars absoluut niet tegen kunnen: dat je te dicht bij hun nest komt. Als dat gebeurt, kunnen ze wél heel agressief reageren. Liever blijf je op minimaal vijf meter van het nest, om een aanval te voorkomen.
De Aziatische hoornaar komt van nature niet voor in Europa, maar verspreidt zich zeer snel dankzij het feit dat er nauwelijks natuurlijke vijanden zijn. In het voorjaar vliegen jonge koninginnen uit en maken zij een nest.
Probeer voorzichtig een foto te maken van het nest en meld het via Vespawatch. De melding zal worden gevalideerd om te bevestigen of het om een Aziatische, dan wel Europese hoornaar gaat.
De mannetjes en nieuwe koninginnen vliegen uit en paren, waarna de mannetjes sterven en de koninginnen zich verspreiden en een plekje zoeken om te overwinteren. De laatste werksters zullen in de loop van oktober en november sterven.
Leefwijze. De hoornaar is vooral actief als het wat warmer is. Dit betekent dat we de hoornaar veelal zien in de periode april tot september.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
De Aziatische hoornaar staat sinds augustus 2016 op de lijst van de Europese invasieve exoten. Lidstaten van de EU zijn verplicht om de soort bij waarneming te vernietigen. De website www.waarnemingen.be heeft een speciaal meldpunt om gevallen in kaart te brengen.
Zij zijn in staat om een nest te bouwen en dat kan duizenden nieuwe hoornaars opleveren. Als het lukt, probeer het beestje te vangen en in een pot te bewaren.Het beste is dan om een foto te maken en een melding te doen op Waarneming.nl.
Hoornaars overleven de winter niet, ze leven net als andere wespensoorten slechts één seizoen. Alleen de koningin die aan het eind van het seizoen werd geboren, overwintert om het volgende jaar een nieuw nest te maken. Zij komt rond eind april tevoorschijn uit haar winterslaap.
Het bestrijden van een hoornaarnest gebeurt op dezelfde wijze als bij een wespennest met poeder gif. Onder hoge druk wordt deze in het nest gespoten waarna de hoornaar het gif verspreiden doordat het achter hun vleugels blijft kleven.
De vrouwtjes bezitten een angel en kunnen verschillende keren steken. De hoornaar (Vespa) is 35 mm groot. Hij kan meerdere keren steken.
Hoornaars zijn wespachtige insecten (twee keer zo groot als een wesp) die flink kunnen steken. Het gaat om de Europese Hoornaar; deze insecten zijn beschermd en wij mogen ze dus niet bestrijden.
De Aziatische hoornaar kan naar verwachting overleven in het Nederlandse klimaat. Als het buiten tussen de 10 en 45°C is, kunnen ze het het broed op temperatuur houden. Honingbijen zijn hier nog beter in: zij kunnen tegen een temperatuur tussen de -40 en 40°C.
De Aziatische hoornaar is op zich niet agressief naar mensen toe, maar kan net zoals alle andere wespen steken. Zeker wanneer ze zich bedreigd voelt. De Aziatische hoornaar is groter dan onze gewone wesp en dus is ook de angel groter. Dit maakt de steek pijnlijker maar niet automatisch gevaarlijker.
Uit ervaring is gebleken dat een Aziatische hoornaar die een bij heeft gevangen en ontleedt, bijna altijd rechtstreeks terugvliegt naar hun nest. Met die info kan je het zoekgebied al heel wat kleiner maken. Een hoornaar vliegt tot 2 km ver van zijn nest.
Wat zijn de kosten van het verwijderen? De kosten voor het verwijderen van een hoornaar nest ligt tussen de €60,- en €99,-. Het kost je wat geld maar dan wordt het nest wel veilig en professioneel bestreden. De kosten zijn inclusief voorrijkosten, inspectie, bestrijdingsmiddelen en btw.
Hoewel hoornaars beduidend minder agressief zijn dan de gewone wespen, kunnen ze wel steken wanneer ze zich in het nauw gedreven voelen.
Wespen, horzels en hoornaars maar ook zilvervisjes, vinden de geur van kruidnagelolie zeer onaangenaam en verdwijnen snel als ze deze kruidnagel geur waarnemen. dat maakt deze olie een bekende verdrijver van insecten. U kunt de kruidnagelolie gebruiken in een verdamper of aromalamp of met een diffuser.
Het is heel erg belangrijk om waarnemingen van de hoornaar te melden en de nesten op te sporen, voordat de nieuwe koninginnen uitvliegen. Dus mocht je een Aziatische hoornaar zien, maak een foto en plaats deze op waarneming.nl. Het is hierbij heel belangrijk dat je een foto toevoegt voor validatie.
De verdelging van de Aziatische hoornaar is gratis. Bel 112 wanneer je na een steek van een insect in acuut levensgevaar verkeert door een allergische reactie.
Hoornaars vallen niet zomaar mensen aan uit zichzelf, maar enkel als ze zich bedreigd voelen. De nesten bevinden zich doorgaans in holle bomen.