Voedsel in de maag
Een volle maag remt en een lege maag versnelt de opname van alcohol in het bloed. Vooral voedsel dat rijk is aan koolhydraten vertraagt de opname. Maar ook voedsel dat rijk is aan vetten en eiwitten kan de opname vertragen. Brood, pasta, aardappelen en rijst bevatten veel koolhydraten.
Bij het gebruik van onderstaande medicijnen moet u in ieder geval extra oppassen met alcohol: Pijnstillers zoals acetylsalicylzuur, ibuprofen, diclofenac en naproxen hebben als bijwerking dat ze het maagslijmvlies irriteren. Alcohol kan ervoor zorgen dat dit sneller gebeurt.
Als je pijnstillers of ontstekingsremmers (NSAID's zoals bijvoorbeeld asprine of ibuprofen) gebruikt, kun je alcohol beter vermijden. Zowel de alcohol als de medicijnen worden verwerkt in de lever waardoor de afbraak van het medicijn kan worden vertraagd.
Je mag alles eten en drinken, ook alcohol. Wees wel voorzichtig met alcohol in combinatie met paracetamol. Overmatig alcoholgebruik in combinatie met hoge doses paracetamol kan je lever ernstig schaden. Het effect van alcohol wordt overigens niet versterkt door gebruik van paracetamol.
Mensen die overmatig alcohol gebruiken hebben door paracetamol meer kans op leverbeschadiging. U mag eten en drinken zoals u normaal doet.
Hoe lang blijft alcohol in je bloed? 40 dagen maar liefst. Omdat het zo lang duurt voordat de alcohol uit je lichaam verdwijnt, is het belangrijk om helemaal te stoppen met alcohol als je drankverslaafd bent.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken. Bij meerdere glazen heeft het dus langer de tijd nodig.
Ook als je veel alcohol drinkt, kun je beter een pijnstiller gebruiken met een veel lager risico op maagklachten, bijvoorbeeld paracetamol. Maar gebruik je eens een keer ibuprofen, dan is alcohol drinken in principe niet gevaarlijk mits het bij 1–2 glazen blijft.
Paracetamol Het dagelijks drinken van alcohol, in combinatie met een regelmatig gebruik van paracetamol kan op termijn leiden tot leverschade. Af en toe een glas alcohol vormt geen probleem. Als je dagelijks drinkt, dan moet je minimum 8 uur interval laten tussen twee geneesmiddelinnamen.
Drink daarom liever geen alcohol. U kunt alles eten wat uw maag verdraagt. Bepaalde soorten voedsel zijn echter af te raden als u last heeft van uw maag.
Alcohol is een verdovende drug. Bepaalde medicijnen kunnen deze verdovende werking versterken of juist verslappen, dit kan risico's met zich meebrengen. Ook kan alcohol andersom de werking van het medicijn veranderen. Je lever wordt zwaar belast door alcohol.
Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe. Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag, neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Om de risico's van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Wil je geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol. Als je wel alcohol drinkt, spreid je dit gebruik best over meerdere dagen in de week en drink je een aantal dagen niet.
Er bestaat geen enkel middeltje om sneller nuchter te worden. De lever heeft zijn tijd nodig om alcohol af te breken en werkt in zijn eigen onverstoorbare tempo van gemiddeld anderhalf uur per standaardglas alcohol dat je gedronken hebt. Niets kan dat proces versnellen.
Als je veel en vaak alcohol drinkt, kan je lever ernstig beschadigd raken. Het duurt dan maanden voordat je lever helemaal schoon is en weer normaal zijn werk kan doen.
Leververvetting en beginnende leverontsteking (hepatitis) kunnen genezen door volledig en definitief te stoppen met alcoholgebruik. Bij fibrose en levercirrose kan het proces worden afgeremd door te stoppen met alcohol. Levercirrose kan niet genezen. De levercellen zijn bij levercirrose onherstelbaar beschadigd.
Afbraak van alcohol in het lichaam
Na opname in de maag en darmen gaat alcohol via het bloed naar de lever, waar het grootste deel van de alcohol wordt afgebroken (90-95%). Ook in de maag wordt al een kleine hoeveelheid alcohol afgebroken, maar deze hoeveelheid is verwaarloosbaar vergeleken met de lever (1-5%)3.
Zoals eerder werd verteld kan een gezonde lever twee tot drie glazen alcohol per dag verwerken zonder schade op te lopen. Dit ligt duidelijk anders bij patiënten die al om een andere reden leverschade hebben. In dat geval kan reeds een kleine hoeveelheid alcohol de toestand van de lever verslechteren.
Je reactiesnelheid neemt sterk af en je lichaamscoördinatie verslechtert. Het praten gaat moeizamer, je struikelt soms over je woorden. Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid.
Drink zo weinig mogelijk alcohol of drink het liever niet. Door dit medicijn reageert u veel sterker op alcohol dan u gewend bent. Ook versterkt alcohol de bijwerkingen van dit medicijn, zoals sufheid en een verminderde coördinatie. U mag eten en drinken zoals u normaal ook doet.
Gevolgen van een overdosis paracetamol
Deze lopen uiteen van misselijkheid, overgeven en pijn in de onderbuik, tot leverbeschadiging, nierbeschadiging en in sommige – zeer ernstige – gevallen zelfs coma of de dood. Vaak duurt het even voordat de eerste symptomen zich voordoen.
Paracetamol en ibuprofen zijn niet hetzelfde. Paracetamol werkt pijnstillend koortsverlagend en ibuprofen werkt pijnstillend, koortsverlagend én ontstekingsremmend. Paracetamol is dus een minder zware pijnstiller dan ibuprofen.