Proteïne, vezels en gezonde vetten zijn allemaal voedingsstoffen die de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Daarnaast activeren ze hormonen die je een vol gevoel geven, waardoor je minder trek hebt in ongezonde dingen. Vul je bord dus bijvoorbeeld met groentes, avocado en vette vis.
Zorg ervoor dat je genoeg water en groene thee drinkt na je suiker-uitspatting om zo je lichaam te doorspoelen en de ontgifting makkelijker te maken. Na een suiker feestje moeten we ons lichaam trakteren op gezonde dingen om te herstellen.
Wat gebeurt er in je lichaam als je suikers eet? In het lichaam worden koolhydraten in het maagdarmkanaal door verteringsenzymen afgebroken tot hun afzonderlijke bouwstenen. Kristalsuiker wordt bijvoorbeeld afgebroken tot glucose en fructose, melksuiker tot glucose en galactose.
Binnen 1 tot 4 uur na een maaltijd zijn bijna alle zetmelen en suikers verteerd. Een klein deel van de zetmelen en de (onverteerbare) vezels bereiken de dikke darm.
Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor. Sommige mensen ervaren heftigere afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen, slaapproblemen en koude rillingen.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.
Een suikervrij dieet betekent dat je stopt met het eten van geraffineerde suikers en bewerkte producten. Dit zijn de bewerkte suikers die als smaakversterkers in producten worden gebruikt. Een suikervrij dieet zorgt dat je bloedsuikerspiegel weer in balans komt.
Mensen die zeggen last te hebben van suikerovergevoeligheid ervaren klachten als: hyperactiviteit, maag-darmklachten, gedragsklachten of extreme vermoeidheid.
Suiker heeft niet alleen effect op je hersenen, maar ook op je spieren. Suiker levert de energie die je spieren nodig hebben om goed te kunnen werken. Maar let op: suiker die niet door je spieren wordt gebruikt of niet kan worden opgeslagen als reserve, wordt door je lichaam opgeslagen als vet.
Hoge bloeddruk
Suiker vormt een risico voor hart-en bloedvaten. Soms met hartkloppingen.
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
Minder suiker betekent vaak meer energie.Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.
Cafeïne verstoort je bloedsuikerspiegel
Onderzoek wijst uit dat cafeïne je bloedsuikerspiegel enorm verstoort. Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam minder goed de suikers in het ontbijt kan verdragen. Je bloedsuikerspiegel stijgt na je ontbijt met wel 50% meer wanneer je daarvoor cafeïne nuttigt1.
Bij een suikerdip ervaar je weinig energie en een drang naar voedsel met (veel) suiker. De verleiding om naar iets zoets te grijpen is groot. Als je hieraan toegeeft, ervaar je een snelle, maar korte energie boost. Ook wel de suikerpiek genoemd.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
De suikerinname zorgt voor pieken van insuline en daarna adrenaline, waardoor er steeds meer spanning in de spieren optreedt. Door de stressreactie die de adrenaline veroorzaakt, raken de spieren uitgeput. Met als gevolg pijnklachten, vermoeidheid en spanning.
Dit kunt u herkennen aan: zweten, trillen, duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Bij een hyper is er juist te veel suiker in het lichaam. U moet vaker plassen, voelt zich moe en heeft enorme dorst.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2.
Voedingscoaches die een ontbijt zonder suiker aanbevelen, geven vaak de volgende voorbeelden: 'Havermoutpap met (ongezoete plantaardige) melk, boekweitpannenkoekjes met banaan of een gezonde granola met yoghurt'.
Volledig suikervrij eten is niet mogelijk, want je hebt suiker (energie) nodig om te kunnen leven. Deze energie kun je het beste halen uit producten die van nature aanwezige suikers bevatten. Het advies van de Gezondheidsraad is om de inname van toegevoegde en vrije suikers zoveel mogelijk te beperken.
Het beste alternatief voor suiker is het gebruik van natuurlijke zoetstoffen zoals stevia, erythritol en xylitol. Deze zoetstoffen hebben een lagere calorie-inhoud en hebben minder impact op de bloedsuikerspiegel.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Maaltijd met te veel koolhydraten. Sterk gesuikerde voeding. Onvoldoende insuline ingespoten of vergeten te spuiten. Het niet innemen van bloedsuikerverlagende tabletten (type 2)
Je maag kan het prima aan, alleen het voelt misschien wat minder aangenaam. Onderzoek laat zien dat koffie een deel van onze maag, de zogenaamde onderste slokdarmsfincter, te veel kan laten ontspannen. Hierdoor kan voedsel omhoog worden gestuwd waardoor je last krijgt van brandend maagzuur.