Zo kunt u het gerecht verdunnen met water, melk of room. Maar net wat erbij past. Ook citroen, azijn of suiker helpen om de smaak te neutraliseren.
Neutraliseer de smaak met zetmeel
Je kunt zetmeel gebruiken om de smaak van je gerecht te neutraliseren. Zetmeel zit onder andere in granen, zoals rijst en pasta, maar ook tarwe of maïs.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Limoensap
Net als zuur, helpen een paar kneepjes citroensap ook om de pittigheid van het eten te verminderen. De pittigheid van het citroensap werkt samen met de extra kruiden om een perfecte balans van smaak en aroma's te verkrijgen.
Suikervrije snoepjes, muntjes of kauwgom
Door te kauwen of zuigen, stimuleer je de speekselaanmaak. Heb je meer speeksel, dan heb je een minder droge mond en heb je een minder droge mond, dan heb je minder kans dat bacteriën in je mond feestvieren en heb je dus ook minder kans op een vieze smaak in je mond.
Verwijder aanslag op je tong met een tongschraper, gebruik kauwgum bij een te droge mond (met xylitol) en gebruik een goed, niet te scherp of agressief mondwater. Gebruik een effectieve neusspray bij een luchtweginfectie en verzorg je gebit en tandvlees goed door dagelijks te stokeren, rageren en flossen.
Wanneer je last hebt van obstipatie, verstopping van de darmen, kan een slechte adem ontstaan. Als ontlasting namelijk lang in de darm zit, ontstaat er gasvorming als gevolg van gisting. Deze gassen worden in het bloed opgenomen en die adem je vervolgens uit via de longen. Ook hier zit een niet zo lekker luchtje aan.
Zoete verslaat hitte
Iets zoets toevoegen aan een te pittig gerecht is een andere geweldige manier om de pittigheid te verminderen . Een snufje suiker of honing zou moeten werken. Of voeg een vleugje zoete ketchup toe. Als het een saus op basis van tomaten is, roer er dan nog wat tomatensaus en misschien een vleugje suiker door.
Bitterheid helpt intense zoetheid in evenwicht te brengen.Zuurheid werkt zoetheid en hitte tegen . Zure smaak vermindert zoetheid. Een zoet ingrediënt of snufje zout kan zuurheid verminderen.
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Droog je tong met een papieren handdoek om je speeksel op te nemen , wat een groot deel van de invloed op je smaak heeft. Drink koud water of een sterke alcoholische drank vlak voordat je eet. Deze verdoven allebei je smaakpapillen, waardoor de smaak van een voedingsmiddel of drank afneemt.
Azijn is een goed middel om de geur te neutraliseren in huis. Azijn heeft de fantastische eigenschap om luchtjes te neutraliseren en absorberen. Breng een pannetje azijn aan de kook en de stank van bijvoorbeeld bak en braadlucht is binnen een mum van tijd verdwenen.
Bij veruit de meeste coronapatiënten herstellen de reuk- en smaakzin zich spontaan na gemiddeld tien dagen. Een minderheid blijft er echter last van hebben. Als je na vier weken geen verbetering merkt, ga je het best naar een neus-keel-oorarts.
Samen met zout is azijn een van de meest gebruikte smaakmakers in de keuken. Het corrigeert flauwe soepen, geeft een intense smaak aan stoofschotels en vrolijkt basissauzen of gemarineerd vlees met een paar eetlepels op.
Het 'tegenovergestelde' van zuur is niet zoet, zoals je misschien zou verwachten, maar basisch. Basische oplossingen kennen de meeste mensen minder goed omdat ze nauwelijks in ons voedsel voorkomen. Toch heb je er thuis wel veel mee te maken: veel schoonmaakmiddelen zijn basisch, bijvoorbeeld ammonia, soda en zeep.
Wetenschappers hebben een mogelijke zevende smaak geïdentificeerd: een gevoeligheid voor koolhydraten . Deze smaak zou de oorzaak kunnen zijn van het verlangen naar zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals brood, pasta en rijst.
Voeg een zuur ingrediënt toe
Het zal het natriumgehalte van uw gerecht niet verlagen, maar het toevoegen van een zuur ingrediënt, zoals citroensap, azijn of zelfs een tomatenproduct , kan de zoutheid van een gerecht neutraliseren. Begin met een scheutje of een kneepje, roer goed om te mengen en proef het voordat u er meer aan toevoegt.
Umami in balans brengen: Te veel umami kan een gerecht zwaar maken, dus breng het in balans met een scheutje zuur of een vleugje zoet .
Melk en zuivelproducten bevatten een proteïne genaamd caseïne dat zich kan binden met capsaïcine voordat het onze tong bereikt, zodat het minder receptoren kan bereiken en de sensatie van pittigheid vermindert. Als uw gerecht te pittig is, probeer dan slagroom, yoghurt, zure room of boter toe te voegen om het te verzachten.
Zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals rijst, brood en aardappelen kunnen helpen de pittigheid van curry te verdunnen . Voeg een klein bolletje brood of aardappelen toe, dit kan ook helpen de pittige smaak van de curry's te verminderen. Tomaten kunnen een beetje zoetheid en zuurheid toevoegen, wat kan helpen de pittigheid van curry in evenwicht te brengen.
Om de pittigheid van gekookte biryani te verminderen, kun je yoghurt of een scheutje citroensap toevoegen om de pittigheid te verzachten.
Schraap je tong met een lepel of tongschraper en ruik
Bacteriën die een vieze geur uit je mond veroorzaken, zitten vaak op het achterste deel van je tong. Om erachter te komen of de bacteriën op dat deel van je tong stinken, moet je dus een beetje tongschraapsel van de achterkant gebruiken.
Door te eten en te drinken daalt iedere keer de pH-waarde in de mond, waardoor bacteriën problemen kunnen veroorzaken. Met een speciale spray en alkalische mondspoeling kun je de pH-waarde direct neutraliseren waardoor de ademgeur op een prettig niveau blijft.
Geur van ontlasting op adem: wat het betekent en wat u eraan kunt doen. Adem die naar poep ruikt, kan veel oorzaken hebben. Enkele van de meest voorkomende oorzaken kunnen zijn: slechte mondhygiëne, een darmobstructie, een sinusinfectie, braken, GERD, ketoacidose of leverfalen .