Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek bespreek je jouw arbeidsvoorwaarden met je toekomstige werkgever. Denk aan zaken als werktijden en -dagen, salaris, vrije dagen en secundaire arbeidsvoorwaarden zoals scholing of een auto van de zaak.
In dit gesprek worden de belangrijkste voorwaarden van het werk besproken, zoals salaris, werkdagen, verlofregelingen en eventuele extra's. Of je nu hebt gesolliciteerd voor een nieuwe baan of al een tijdje bij hetzelfde bedrijf werkt: een arbeidsvoorwaardengesprek is altijd belangrijk.
Hoeveel hoger tegenbod salaris? Het is gebruikelijk om een tegenbod van zo'n 10 tot 20% bovenop het voorstel te doen.
Een arbeidsvoorwaardengesprek is een gesprek waarbij de werkgever en de potentiële werknemer overeenstemming bereiken over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit gesprek wordt soms ook salarisonderhandeling genoemd en is de laatste stap in het recruitmentproces.
Zeg iets positiefs over het bedrijf, het wervingsproces of de functie, om je nog steeds enthousiast te tonen voor de vacature. Vertel daarna waarom je de vacature weigert. Toon bijvoorbeeld aan hoe het gemiddelde loon in de sector hoger ligt, of benadruk dat je vindt dat het salaris niet overeenstemt met je ervaring.
Laat zien dat je dankbaar bent door iets positiefs te zeggen over het proces, over het bedrijf of over het gesprek dat je hebt gehad. Leg uit dat je besloten hebt het aanbod af te wijzen, omdat je het salaris niet competitief vindt. Vertel eventueel ook dat je onderzoek hebt gedaan naar salarissen. Eindig positief.
Communiceer open en positief
Ook al ben je teleurgesteld in het aanbod, laat dat niet te sterk doorschemeren. Blijf positief in je reactie. Vertel wat je aanspreekt in het bedrijf, het selectieproces, de mensen. Laat eerlijk weten waarom je het aanbod weigert.
Weigering om je loonstrook af te geven is geen geldige reden om je af te wijzen voor een functie. Wanneer een potentiële werkgever je afwijst, zal de reden dan ook niet zijn dat je te duur bent, ook al is dat wel het geval. Als je de beste kandidaat bent, is dat een gemiste kans voor de andere partij.
Houd je overtuiging vast en reageer met: “Ik begrijp waarom je mijn salaris-indicatie graag zou willen hebben. En ik geloof dat mijn huidige salaris irrelevant is voor het salaris van de functie die ik bij jullie kan vervullen, simpelweg omdat deze positie net even anders is dan wat ik momenteel doe.
Tijdens de salarisonderhandeling is het belangrijk om te weten wat je waard bent. Maar hoe bepaal je dat? Denk aan je opleidingsniveau, werkervaring, huidige verantwoordelijkheden, behaalde doelen en eigenschappen die bij de functie passen. Zorg ervoor dat het gevraagde salaris past bij jouw waarde én de functie.
De meest bekende arbeidsvoorwaarden zijn arbeidsduur, salaris en vakantiedagen. U spreekt deze voorwaarden af met uw werkgever en laat deze vastleggen in een arbeidsovereenkomst. Vaak staan er ook arbeidsvoorwaarden in een cao. Bovendien staan in sommige wetten regels op het gebied van arbeidsvoorwaarden.
Een nieuwe baan biedt de beste kans om je salaris op te schroeven. Onderhandelen over je loon bij een nieuwe werkgever is de normaalste zaak van de wereld. Maar niet iedereen is een kei in onderhandelen.
Op je loonstrook staat vermeld welk minimumloon voor jou van toepassing is. Als je loon lager is dan het minimumloon, betekent dit dat je onderbetaald wordt. In zo'n geval moet je werkgever je loon verhogen en achterstallig loon betalen.
Geef als tegenbod het hoogste salaris dat je met redelijke argumentatie kan onderbouwen. Geef eerst de argumenten voor je startbod en houd andere geschikte argumenten nog even achter voor andere arbeidsvoorwaarden. Vraag naar de motivering van je werkgever voor bepaalde keuzes. En houd te allen tijde de sfeer goed.
Hoe accepteer ik een aanbod? Accepteer zowel mondeling als schriftelijk, vóór of op de overeengekomen uiterlijke datum. Zodra je een aanbod hebt geaccepteerd, moet je alle andere afspraken voor sollicitatiegesprekken afzeggen. Terugkomen op een al geaccepteerd aanbod maakt een slechte indruk.
Met de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden is ook de informatieverplichting vanuit de werkgever uitgebreid. Dit betekent dat u als werkgever verplicht bent om bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst uw medewerker schriftelijk te informeren over de arbeidsvoorwaarden.
Het lijkt steeds vaker voor te komen: werkgevers die vragen om een salarisstrook van de huidige of meest recente werkgever. Voor de werkgever handig, want hij kan in een oogopslag zien wat het bruto maandsalaris van de sollicitant is en daar zijn salarisvoorstel op baseren.
Reageer altijd snel op een aanbod. Laat de werkgever weten dat u het aanbod heeft ontvangen en waardeert. Geef eerlijk aan dat u tijd nodig heeft om een goede beslissing te kunnen nemen en vraag wanneer de werkgever uiterlijk een antwoord van u wilt. Reageer vóór die datum.
Bel de organisatie en vertel dat je de uitnodiging afslaat + de korte versie van je reden daarvoor. Stuur de organisatie een mail en leg kort uit waarom je je terugtrekt uit de sollicitatieprocedure.
Je opleiding, kennis en/of ervaring sluit onvoldoende aan op de functie-eisen. Je bent overgekwalificeerd voor de functie. Je voldoet aan de eisen, maar een andere kandidaat matcht nóg beter. Een andere kandidaat 'past beter in het team'.