Höga Kusten: de hoogste kustlijn ter wereld
Als we het hebben over de mooiste plekken van Zweden, dan mogen we de Höga Kusten zeker niet overslaan. Met een plekje op de UNESCO-werelderfgoedlijst en een vermelding als hoogste kustlijn ter wereld is deze Zweedse regio een waar vakantieparadijs voor natuurliefhebbers.
De beste reistijd voor Zweden is juni t/m september. In het noorden is het in deze periode gemiddeld 18ºC. Als je hoger de bergen in gaat, moet je rekenen op temperaturen rond de 15ºC. Van begin juni t/m halverwege augustus kun je genieten van de middernachtzon.
De oostkust van Zweden ligt het verst weg van de bergen in Noorwegen. Dat betekent dat hoe oostelijker, hoe minder regen er valt. Als je dichtbij de oostkust blijft, heb je vrij stabiel weer en vele zonuren.
Waar zitten er muggen in Zweden? De meeste muggen zitten in het noorden van Zweden, in Lapland. Aan de kust vind je minder muggen dan in het binnenland.
Zweden is duur. Tenminste dat denken veel mensen. Maar eigenlijk valt dat hartstikke mee. Sterker nog, Zweden is gemiddeld een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Denemarken, Noorwegen en Zwitserland.
De enige echte officiële fjord van Zweden bevindt zich bij Lysekil. Vlakbij de stad is het zo'n 40 meter diep, maar verderop wel 120 meter. Dit zorgt voor een bijzondere biodiversiteit die meer past bij een locatie dieper in zee.
Is wildkamperen in Zweden gevaarlijk? Nee wildkamperen in Zweden is niet gevaarlijk. Het is een algemeen gebruik en je merkt met name in het hoogseizoen dat de Zweden er zelf ook met regelmaat op uit trekken de natuur in. Ze zijn dus gewend om tenten en/of motorvoertuigen in de natuur tegen te komen.
De meeste kans maak je tussen begin september en eind maart in Swedish Lapland. Het noorderlicht, of aurora borealis, verschijnt begin september in en rond de stad Kiruna in het uiterste noorden van Zweden. De lucht komt tot leven terwijl strepen roze, groen en paars hoog boven je dansen.
Uw bezoek aan Zweden is niet compleet zonder een echte Kanelbulle bij je koffie gegeten te hebben. Ieder Zweeds koffietentje is dan ook met gemak te herkennen aan de heerlijke geur van deze verse kaneelbroodjes. De Kanelbulle is zelfs zo populair onder de Zweden, dat ze er een speciale feestdag voor ingeluid hebben.
Het water is bovendien zo zuiver dat je overal zonder problemen kan zwemmen. Je kan kiezen tussen het Mälarmeer, de Baltische zee of een van de honderden andere meren. Zit je momenteel in Stockholm en kan je wel wat verkoeling gebruiken, dan vind je hier alle zwemplekjes van Stockholm op een rijtje.
Voor velen is Noorwegen het mooiste Scandinavische land. Het is een groen en ruig gebied, met hoge watervallen, steile fjorden, uitgestrekte hoogvlakten en prachtige bergen.
Øresund tussen Kopenhagen en Zweden
De tol (2019*) wordt geheven aan de Zweedse kant. Voor een auto is de prijs 450 DKK of 620 SEK (Zweedse Kronen) of € 62. Als de auto (met of zonder trekhaak) langer is dan 6 m, of als het voertuig een caravan trekt, is het tarief* 900 DKK of 1240 SEK (€ 124).
Kortweg is Zweden een prachtig land wat veel diversiteit biedt. Vooral de omvangrijke natuur maakt het land erg bijzonder. In de prachtige gebieden zijn ook talloze activiteiten te beleven, van een safari tot kanoën in de helderblauwe meren.
Door het allemansrecht mag je in principe overal in de natuur van Zweden en Noorwegen wildkamperen, tenzij er anders wordt aangeven. Zie je een mooi plekje en bevind zich dit op privé grond, vraag de eigenaar dan wel altijd om toestemming.
Enkele gemeenten erkennen de euro als officieel betaalmiddel; daarbuiten wordt de euro vooral geaccepteerd in toeristische gebieden. Invoering van de euro laat op zich wachten, Zweden tracht al jarenlang onder zijn verplichting uit te komen.
In Zweden is de fooi voor bediening en service in hotels en restaurants vaak al verrekend met de prijs. In restaurants wordt wel gerekend op een fooi van ongeveer 7 tot 10% van de totale rekening. Portiers en ander personeel rekenen eveneens op een kleine fooi.
Alhoewel 'mooist' natuurlijk heel relatief is, vermoed ik dat de meeste mensen Noorwegen landschappelijk gezien als mooier dan Zweden bestempelen. De Noorse fjorden zijn natuurlijk de belangrijkste trekpleister, gevolgd door de gletsjers en de noordelijke Lofoten en Vesterålen.
Nachtenlang wakker liggen door het gezoem, de jeuk die niet over lijkt te gaan en ontelbaar veel bulten: een groot nadeel van de zomer is toch de hoeveelheid muggen. Daar heb je op het eiland Kunfunadhoo in de Malediven dus geen last meer van.
Wering en bestrijding
Wat dan helpt is het lichaam goed te bedekken en in beweging te blijven. Ook het creëren van een luchtstroom door middel van een ventilator helpt bij het op afstand houden van de knutten. Verder kunnen de knutten buiten gehouden worden door het plaatsen van fijnmazige horren voor ramen en deuren.
Het meestgenoemde middeltje tegen midges is Skin So Soft van producent Avon. De eerste versie van dit middel was gek genoeg een algemeen huidverzorgingsproduct, dat toevallig ook goed tegen midges bleek te werken. Avon zag het gaatje in de markt, dook erin en introduceerde een nieuwe versie, de Skin So Soft Bug Guard.