Studeer je af, dan is het belangrijk om je zo snel mogelijk in te schrijven als werkzoekende bij VDAB. Doe je dit, dan helpen we je in je zoektocht naar werk en start je beroepsinschakelingstijd van een jaar. Heb je na dat jaar geen werk, dan kan je een uitkering aanvragen als je aan de nodige voorwaarden voldoet.
Ben je afgestudeerd? Dan geef je tijdens het uitschrijven de einddatum van je opleiding op. Stop je tussendoor met je studie, dan kan je stoppen op de eerste dag van de volgende maand. Regel jij bijvoorbeeld op 5 maart je uitschrijving, dan kan jij per 1 april uitgeschreven staan voor je studie.
Als u uw diploma behaalt, schrijft u zich uit bij uw opleiding. Hebt u voortgezet onderwijs of mbo gedaan, dan regelt u dit bij school. Hebt u hbo of universiteit gedaan? Dan moet u zich uitschrijven via Studielink Link opent externe pagina .
Op tijd stopzetten
Zet uw studiefinanciering uiterlijk stop op de 1e dag van de maand waarin u geen studiefinanciering meer wilt of mag ontvangen.
Langer dan 8 maanden buiten Nederland
Verblijft u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden buiten Nederland?Dan moet u zich altijd uitschrijven bij uw gemeente in Nederland. Wanneer u dit niet doet, kunt u een boete krijgen.
Als je je vergeet in te schrijven of je niet uitschrijft, riskeer je een boete. Als je dit namelijk niet doet draag je (on)bewust bij aan onjuiste informatie in de BRP. Je bent dit dan ook wettelijk verplicht. Zeker als je een uitkering krijgt is het belangrijk om te zorgen dat je goed ingeschreven staat.
Studenten die zich hebben aangemeld voor een studie, kunnen ook nog veranderen van keuze. Hebben ze zich uiterlijk op 1 mei voor het eerst aangemeld?Dan kunnen zij zich tot 1 september van een studiejaar voor die andere studie aanmelden. Ze behouden dan hun toelatingsrecht.
Na deze 360 dagen stopt zijn recht op kinderbijslag definitief. Als je kind was ingeschreven als werkzoekende schoolverlater, kan hij vanaf dan recht hebben op een werkloosheidsuitkering via de vakbond of de hulpkas voor werkzoekenden .
Schrijf je snel in bij VDAB als werkzoekende. Zo start je beroepsinschakelingstijd.
baccalaureus (bc./bacc.) · doctorandus (drs.) · graduaat · ingenieur (ir.) · kandidaats (cand.)
Wil een student écht stoppen, dan is het slim te stoppen met de studie voor 1 februari. Als je voor 1 februari de studiefinanciering stopzet hoef je de basisbeurs, de OV kaart en de aanvullende beurs, als je die kreeg, niet terug te betalen.
Te laat stopzetten kost geld
Dan krijgt u een boete. In de 1e maand nadat uw recht op het studentenreisproduct is afgelopen, is de ov-boete € 89,54 per halve maand. Gebruikt u het ná die 1e maand, dan is de boete € 179,10 per halve maand. De 1e helft van de maand loopt daarbij tot en met de 15e van de maand.
Heb ik recht op een bijstandsuitkering? Nee, in principe hebt u geen recht op een bijstandsuitkering als u studeert. U kunt immers studiefinanciering aanvragen.
Nee, dat is niet mogelijk. Het is wel mogelijk om de gemeente te verzoeken om een adresonderzoek te starten. De gemeente kan controleren waar de persoon daadwerkelijk woont of ingeschreven is. Wanneer dat niet het geval is zal de gemeente de gegevens wijzigen of uit uitschrijven uit de Basisregistratie Personen.
De gemeente mag niet zomaar iemand uitschrijven. Eerst moet de gemeente een adresonderzoek doen. Vraag dit aan bij de gemeente Amersfoort of de gemeente Leusden. Als na het onderzoek niet bekend is waar iemand woont, dan wordt die persoon uitgeschreven.
U hebt geen recht op financiële ondersteuning van de overheid, zoals huurtoeslag, studiefinanciering of een uitkering. U kunt geen parkeervergunning krijgen. U mag niet stemmen. Bij een ramp of noodsituatie kunnen hulpdiensten zoals de politie of de brandweer niet vaststellen of u op een bepaald adres woont of niet.
Hoelang duurt het
Binnen 2 weken staat uw vertrek in de Basisregistratie Personen (BRP). Uw aanvraag moet dan wel compleet zijn. De vertrekdatum is de datum waarop de aanvraag bij de gemeente is ontvangen.
Wanneer het (vaste) woonadres ontbreekt, dan is het mogelijk om een zogenaamd briefadres aan te vragen. Wanneer er geen woonadres is en er geen briefadresgever beschikbaar is, dan is de gemeente per 1 januari 2022 wettelijk verplicht iemand 'ambtshalve' in te schrijven op een briefadres .
Als je je uitschrijft, blijf je in principe gewoon Nederlander.Je behoudt je paspoort en BSN-nummer.Na uitschrijving zul je in de Registratie Niet ingezetenen (RNI) worden opgenomen. Op die manier blijf je toch bekend in de registratie van de Rijksoverheid.
Vanaf de 1e van de maand waarin je bent uitgeschreven voor je studie heb je geen recht meer op studiefinanciering. Een voorbeeld: je bent per 31 juli uitgeschreven bij je studie. Je hebt dan per 1 juli geen recht meer op studiefinanciering.
Zodra je bent gestopt met je hbo-opleiding, hoef je geen collegegeld meer te betalen. Maar misschien heb je aan het begin van het studiejaar het hele bedrag in een keer overgemaakt. Dan is het vaak mogelijk om het collegegeld voor de resterende maanden terug te krijgen.
Over de prestatiebeurs loopt rente, vanaf de eerste maand dat u de prestatiebeurs krijgt. Haalt u op tijd uw diploma, dan wordt ook deze rente een gift. Lukt het niet om op tijd uw diploma te behalen?Dan moet u uw prestatiebeurs terugbetalen, inclusief deze opgebouwde rente.