Wij raden aan om onder het kunstgras een kunstgras zandbad van 3 tot 5 cm straatzand, rijnzand, instrooizand of brekerszand te leggen. Als de huidige grond slecht water afvoert, is het verstandig om een laag van 10 tot 15 cm aan te brengen.
Aarde als ondergrond voor kunstgras
Op de grond moet altijd een goede fundering gelegd wordt van zand. Zand zorgt ervoor dat de grond niet zal verzakken waardoor kunstgras egaal blijft liggen. Daarnaast groeit er onkuid in grond, niet in het zand. Zand zorgt ook voor een goede waterafvoer.
Drukverdeeldoek of stabilisatiedoek onder kunstgras zorgt voor steun. Een worteldoek is een geweven product, dit voegt niets toe aan de ondergrond onder kunstgras. Een drukverdeeldoek, stabilisatiedoek, geovlies en geotextiel zijn allemaal soorten non-woven. Dit betekend dat ze geperst zijn en dus super sterk.
Het zand valt namelijk tussen de spriet verstevigt de spriet waardoor de vezels omhoog blijven staan. Het verlengt dus de levensduur van de grasspriet van het kunstgras. Daarnaast verzwaard zand het kunstgras zodat er minder snel kreukels of vouwen ontstaan en dat het goed op de juiste plek blijft liggen.
Kunstgras op aarde leggen
Je kan kunstgras gemakkelijk op aarde plaatsen. Maar je moet wel met enkele zaken rekening houden. Zo is aarde minder stevig dan stabilisé en is er dus een grotere kans dat je kunstgras wat gaat golven. Daarnaast is aarde zeer waterdoorlatend.
Hoe lang kunstgras meegaat is afhankelijk van een aantal factoren. Goed onderhouden kunstgras gaat gaat langer mee dan kunstgras waarbij dit niet het geval is. Ook de intensiteit van het gebruik en de kwaliteit van het gekozen kunstgras spelen een rol. Daarom is de levensduur van kunstgras tussen de 10 en 15 jaar.
Kunstgras kan statisch worden. Een mol kan niet door je kunstgras, maar hij kan wel gangen in de grond maken waardoor er oneffenheden ontstaan. In het najaar moet je alle bladeren weghalen om schimmel te voorkomen. Kunstgras heeft wel wat onderhoud nodig.
Wij raden aan om onder het kunstgras een kunstgras zandbad van 3 tot 5 cm straatzand, rijnzand, instrooizand of brekerszand te leggen. Als de huidige grond slecht water afvoert, is het verstandig om een laag van 10 tot 15 cm aan te brengen.
Weerbestendig, waterdicht. Ongevoelig tegen hitte of koude. Binnen en bouten te gebruiken, bijv. op de balkon, in de wintertuin of op het terras.
De Kunstgrasbezem is een speciaal ontworpen bezem voor het vegen en borstelen van kunstgras. Door de speciale gebogen lange en flexibele borstelharen, kan het kunstgras snel en makkelijk opgeborsteld worden. De slim gebogen haren 'grijpen' de bladeren en tuinafval.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Jutematten. Nog een hulp tegen vervelende onkruiden zijn jutematten of jute gronddoek. Deze kan je net als anti-worteldoek gebruiken in borders en plantvakken zodat er minder tot geen onkruid zal groeien.
Worteldoek, ook wel anti-worteldoek genoemd of gronddoek, is een doek dat onkruid tegen houdt.Het laat wel water door, maar geen licht en onkruid. Worteldoek/ antiworteldoek/ gronddoek is daardoor ideaal voor in de tuin, onder de bestrating, onder houtsnippers of onder grind.
Kan ik kunstgras leggen op beton? Je kunt kunstgras plaatsen op beton, maar het is wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat regenwater weg kan lopen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van drainagematten of valdemping. Een valdempende laag zorgt er direct voor dat het kunstgras prettiger loopt.
Dit voorkomt dat er kuilen in het gazon ontstaan, de grasmat gaat verzakken of dat het kunstgras gaat golven. Bovendien heb je minder snel last van onkruid in je kunstgras.
Kunstgras is snel droog
In de lente is lopen op het door het eerste zonnetje verwarmde kunstgras heerlijk. U zult merken dat de ochtenddauw snel is verdampt, sneller dan bij natuurgras. Maar in een hele hete zomer is het een ander verhaal. In de volle zon kan de temperatuur van het kunstgras oplopen tot ruim 40 graden.
Er wordt bij de aanleg daarom vaak instrooizand gebruikt. Dit fijne kwartszand zal na verloop van tijd wat inklinken, zeker bij intensief gebruik. Het is daarom aan te raden eens per jaar een beetje zand bij te strooien.
Sneeuw is voor het product kunstgras in principe geen probleem. Bespelen van een licht besneeuwd veld vormt voor een kunstgrasveld dus geen risico, maar mogelijk wel voor de sporter omdat het glad kan worden.
De benodigde hoeveelheid zand is afhankelijk van het soort kunstgras dat u heeft. Vaak ligt de benodigde hoeveelheid tussen de 6kg en 20kg per m2. Gemiddeld rekenen wij met 10kg per m2.
De beste hoogte van kunstgras is dan tussen de 20 en 25 millimeter. In deze categorie hebben wij kunstgras Truda met een hoogte van 20 millimeter en kunstgras Dianne, Alaine en Pauline met een vezelhoogte van 25 millimeter.
De benodigde hoeveelheid zand is afhankelijk van het soort kunstgras. Hierbij adviseren we circa 5 – 10 kg per m² ter ondersteuning van de grassprieten, waardoor de sprieten minder snel plat gaan liggen.
Verwijder eenvoudig met een bladblazer viezigheid en tuinresten uit het kunstgras. Spoel kleine afvalresten zoals zand af en toe weg met een tuinslang. Een mengsel van water en azijn, half om half, is zeer geschikt om bacteriën te verwijderen en tegen te gaan.
Kunstgras is goed bestand tegen extreem weer, regen, hagel, vorst en hitte.