Bij baby's komt vaak na het voeden een klein deel van de voeding weer naar boven. Dit noemen we spugen of reflux. Het kan komen doordat de baby te snel, te veel of gulzig drinkt. De sluitspier van de maag werkt vaak ook nog niet zo goed.
Als het overgeven eenmalig is, hoef je je geen zorgen te maken en kun je het kind laten eten en drinken wat het wil. Ook de meeste kinderziekten en infecties gaan gepaard met braken. Deze infecties zijn meestal onschuldig maar kunnen ook ernstig zijn (bv. hersenvliesontsteking).
Je baby kan dan veel spugen of de voeding komt terug naar het mondje. De helft van alle gezonde baby's spuugt minimaal 1 keer per dag. Het verschilt van mondjes teruggeven tot hele golven voeding die terugkomen. Als je kindje verder goed groeit, is er geen probleem.
Neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau. Je baby spuugt vaak zo krachtig dat de melk met een straal uit het mondje komt. Dit heet ook wel projectielbraken. Je baby groeit niet goed, of komt juist heel erg veel aan.
Bij buikgriep kan uw kind deze klachten hebben: diarree. overgeven. misselijkheid.
Daardoor ontstaat waterdunne ontlasting, soms met spoortjes bloed. De meeste kinderen met diarree poepen veel vaker en veel meer dan anders. Het spugen duurt meestal 1-2 dagen. De diarree duurt 5-7 dagen, in ieder geval minder dan 2 weken.
Dan weet je zeker dat het virus gedood wordt! Als je zelf buikgriep hebt, laat het verzorgen van je baby dan grotendeels aan iemand anders over. Dit is misschien lastig, maar wel belangrijk omdat buikgriep bij je baby gevaarlijk kan zijn.
Baby's geven heel makkelijk wat voeding terug, dat komt doordat het maagklepje bij baby's de maag nog niet goed afsluit.
Neem altijd voldoende tijd voor een boertje . Een baby die vaak oprispingen heeft, heeft minder last als hij of zij 20 tot 30 minuten rechtop gehouden wordt na de voeding. Huilt je baby een tijdje na de voeding nog of blijft hij of zij onrustig, probeer dan opnieuw om hem te laten boeren.
Je baby heeft er weinig last van: hij eet goed, groeit goed en ook de ontwikkeling verloopt geruststellend. Oprispingen zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf in de loop van het eerste levensjaar. Er is geen behandeling nodig. Wees niet ongerust over de hoeveelheid of het aantal keren dat je kind teruggeeft.
Veel voorkomende oorzaken
De reden voor reflux en het teruggeven van melk zijn uiteenlopend. Heel vaak gaat het om lucht die de baby met de melk heeft ingeslikt. Misschien heeft de moeder een sterke toeschietreflex en kan de baby de sterke melkstroom niet verwerken.
Enkele symptomen die je baby dan zou kunnen hebben zijn: Frequent teruggeven, vaak met pijn. Kokhalzen, verslikken/stikken, hoesten, boeren of frequent hikken. Een adem die ruikt (stinkt).
Als je baby een mondje teruggeeft, is dat nooit veel, hoewel het voor veel moeders vaak wel veel lijkt. Het slokje melk dat terugkomt lijkt op melk of op dunne yoghurt. Als je baby soms, of zelfs altijd een mondje teruggeeft, hoef je er niks aan te doen. In de loop van de weken of maanden zal het vanzelf minder worden.
Je baby spuugt veel
Veel moeders maken zich daar zorgen over, ze zijn bang dat de baby niet voldoende voeding binnenkrijgt. Maar in principe is het onschuldig. De melk stroomt bij een baby gemakkelijk terug de slokdarm in. Zeker baby's van 1, 2, 3 of 4 weken spugen veel.
Hoe krijgt je baby buikgriep? Je baby raakt besmet door contact met iemand die de ziekteverwekkers bij zich heeft. Deze kunnen doorgegeven worden via ongewassen handen, hoesten en niezen. Ook deurklinken, handdoeken en dergelijke kunnen voor besmetting zorgen.
Op het buikje is niet zo'n veilig manier. In die positie zal je baby namelijk iets minder lucht inademen en kan de bloeddruk minder goed gereguleerd worden, wat kan leiden tot het Sudden Infant Death Syndrome, ofwel wiegendood. Dat risico bestaat vooral in de eerste drie maanden.
Het kan geen kwaad als je baby tijdens of na de voeding in slaap valt. Het is geen must om je baby eerst te laten boeren. De ene keer boert je baby wel na de voeding, de andere keer niet. Als je baby behoefte heeft aan het laten van een boer merk je dit wel, je baby wordt dan meestal onrustig of begint te huilen.
Mijn baby valt direct na de voeding in slaap
Dat is niet erg, hij heeft zijn slaap hard nodig. Dat boertje komt er waarschijnlijk tijdens het slapen wel uit.
Mijn baby boert niet, is dit normaal? Het is normaal als je baby niet altijd boert na zijn voeding. Niet iedere baby hoeft te boeren, en niet iedere baby heeft het nodig na iedere voeding. Je kleine boert namelijk alleen als hij (veel) lucht hapt of inslikt tijdens het drinken.
Als jij veel hebt gegeten in de avond kom je soms ook maar moeilijk in slaap. Dit kan bij baby's ook het geval zijn. Als je kindje maar moeilijk in slaap valt, kan dat komen door het overvoeden. Je baby ligt niet comfortabel (komt ook weer door de krampjes en boertjes) en zal een minder goede slaap ervaren.
Tekenen dat je baby vol zit
Het is de eerste dagen nog zo klein, dat er niet meer dan 10 ml in past. Na 2 maanden zit dit rond de 60 ml. Daarbij wordt je baby geboren met een natuurlijk gevoel voor honger en verzadiging. Hij voelt dus heel goed wanneer hij vol zit en geeft dit meestal zelf ook aan.
Iets spugen na de voeding is voor de meeste baby's normaal.
Soms loopt er een mondje vol voeding terug of komt er met een boertje wat voeding mee. Dit gebeurt bij baby's gemakkelijk, omdat de afsluiting tussen maag en slokdarm vaak nog niet goed werkt.
Verslikken in braaksel (refluxmateriaal). ? De arts noemt dit ook wel retrograde aspiratie. In braaksel zitten veel zuren die slecht zijn voor de longen. Het is daarom belangrijk dat een mogelijke reflux goed wordt behandeld.
Wat zijn de symptomen? De symptomen van rotavirus zijn koorts, misselijkheid, overgeven en waterdunne diarree. Na besmetting duurt het ongeveer 2 dagen voordat ziekteverschijnselen optreden. De klachten duren 4 tot 6 dagen.
Hersenvliesontsteking komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Mogelijke verschijnselen zijn: hoge koorts, een vlekkerige huid, een stijve nek, steeds overgeven, erge hoofdpijn en sufheid. Baby's willen niet drinken en huilen veel of kreunen.