Vlees op kamertemperatuur laten komen voordat je het gaat bakken is een ander verhaal. Je laat het maar een half uur tot een uur buiten de koelkast. Dit is een volkomen veilige periode – mits er geen hittegolf is, hou het dan korter – om het vlees buiten de koelkast te houden.
- Wanneer je weinig tijd hebt, kan je het goed verpakt in een schaal koud kraanwater, gewoon op het aanrecht laten ontdooien (in ruim een uur); - Als je een ontdooiplaat hebt kan je die prima gebruiken voor platte lapjes. Deze ontdooien dan redelijk snel, ook gewoon op het aanrecht (vaak al binnen een half uur).
Op een hele warme zomerdag verandert dit advies naar niet langer dan een uur. Door het voedsel langere tijd ongekoeld te bewaren geef je ziekmakende bacteriën een kans. Het Voedingscentrum adviseert daarom om voedsel in ieder geval nooit te laten ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of met warm water.
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water.Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Rundvlees, varkensvlees en lamsvlees: Deze vleessoorten kunnen tot twee uur buiten de koelkast worden bewaard voordat ze worden bereid. Na twee uur neemt het risico op bederf aanzienlijk toe, vooral bij warm weer. Gevogelte (kip, kalkoen): Gevogelte is gevoeliger voor bacteriële groei dan rood vlees.
Het vlees moet op kamertemperatuur komen door het minimaal 20 minuten buiten de koeling te bewaren. Bij ontdooien, vlees in verpakking een nacht ontdooien in koelkast of 30 minuten in koud stromend water. Daarna uit de verpakking halen, deppen en op kamertemperatuur laten komen.
Op kamertemperatuur is ontdooid eten doorgaans niet veel langer dan 24 uur houdbaar.In de koelkast is dat aanzienlijk langer, zo rond de 2-3 dagen. Herinvriezen van zulk eten is dus geen goed idee omdat daarmee ook meer (schadelijke) bacteriën worden ingevroren.
Volgens de Food Standards Agency (FSA) is het ontdooien van vlees in de koelkast de veiligste methode. Grote stukken vlees, of hele vogels (zoals een kip), hebben over het algemeen een hele dag nodig om veilig te ontdooien. Daarom is een algemene regel om 10 - 12 uur per kilogram vlees toe te staan.
De tijd dat vlees bevroren blijft in een koelbox hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de koelbox, de isolatie, de buitentemperatuur en de hoeveelheid vlees. Over het algemeen kan bevroren vlees in een goed geïsoleerde koelbox tot 24 tot 48 uur bevroren blijven.
Het koken van bevroren items is niet moeilijk. Het duurt alleen langer. Over het algemeen moet u 50% meer aan de kooktijd toevoegen als u bevroren vlees kookt in plaats van ontdooid vlees . Als bevroren, ontdooid vlees dat 20 minuten zou koken, moet het 30 minuten worden gekookt.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Het Voedingscentrum adviseert eten buiten de koelkast en vriezer niet langer dan 2 uur te bewaren.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Bacteriën zijn slapend in bevroren vlees, maar worden actief als vlees ontdooit. Vlees twee uur of langer op kamertemperatuur laten staan, stimuleert de groei van bacteriën en micro-organismen die u en uw gezin ziek kunnen maken.
Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging.
Na het ontdooien, gebruik gehakt vlees, gevogelte en vis binnen een of twee extra dagen, en gebruik rundvlees, varkensvlees, lam of kalfsvlees (gebraad, biefstuk of koteletten) binnen drie tot vijf dagen . Voor meer informatie over ontdooien, zie The Big Thaw.
Wat je dan zeker niet moet doen is het vlees ontdooien buiten te koeling. De reden hiervoor is dat het ontdooide gedeelte aan de buitenzijde van het vlees veel te warm wordt wat zorg voor de groei van bacteriën. Kort gezegd ontdooi vlees nooit buiten de koeling!
Hierdoor wordt het vlees droger en minder mals. Dit hogere vochtverlies treedt ook op bij ontdooien van vlees in de magnetron en in warm water. Vlees op kamertemperatuur laten komen voordat je het gaat bakken is een ander verhaal. Je laat het maar een half uur tot een uur buiten de koelkast.
Zorg ervoor dat er genoeg ijs is om eten in de koeler te houden bij 40 °F (4,4 °C) of lager. Voeg meer ijs toe aan de koeler zodra het begint te smelten. Een volle vriezer houdt de temperatuur ongeveer 48 uur vast (24 uur als hij halfvol is) .
Bij grote stukken vlees moet je het ijswater om de 30 minuten verversen zodra de temperatuur van het water te hoog wordt (als het ijs volledig weggesmolten is). 0,5 kg vlees kun je zo in minder dan een uur ontdooien. Bij grotere stukken vlees reken je best op een half uur per 0,5 kg vlees.
Vergeet niet om 24-72 uur te laten ontdooien voordat u het kookt, afhankelijk van de grootte van uw prime rib. Restjes kunnen tot 2 dagen in de koelkast worden bewaard.
Vlees, gevogelte en zeevruchten kunnen in hun verpakking worden ontdooid. Het zou niet langer dan een dag moeten duren om een pond vlees volledig te ontdooien; grotere stukken vlees zullen langer duren. De meeste zeevruchten kunnen in slechts 12 uur worden ontdooid. Moeten snel ontdooid worden — vacuümverpakte producten moeten 30 tot 60 minuten in koud water worden gelegd .
Vlees bewaren
Eenmaal ontdooid vlees mag je niet opnieuw invriezen. Bereid vlees kun je in de koelkast maximaal drie tot vier dagen bewaren. Open verpakkingen vers (of ontdooid) rund- of varkensvlees kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.
In het algemeen: maak er geen gewoonte van om je eten 's nachts buiten de koelkast te laten staan. Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden.Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden.Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.