De techniek van glas in lood is al zeer oud. Stukken gekleurd of gebrandschilderd glas worden naar het patroon van de gewenste voorstelling gesneden en gevat in H-vormige loodlijsten, die op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar worden gesoldeerd.
Als ze glas willen maken doen ze zand, soda en kalk door elkaar in een oven. Niet een oven die je thuis hebt, maar één die 2300 graden kan bereiken. Dan smelt het en wordt het een dik mengsel: vloeibaar glas. Je drinkt bijna elke dag wel uit een glas.
Glas-in-lood: Gebruik de 100 watt (of 200 watt) soldeerbout en 60/40 soldeertin. Soldeervet is het vloeimiddel om het glas-in-loodraam kunnen solderen. Wordt het raam niet gekit, druk dan voor het solderen de kruispunten aan. De kruisingen van het lood worden aangetipt met soldeervet, gebruik een kwastje.
Antiek mondgeblazen glas. (meest gebruikt bij glas-in-lood) Antiekglas is de meest authentieke glassoort voor glas-in-lood. Kijkend door dit glas vertekent de achtergrond, maar men kijkt er toch doorheen. De luchtbellen, structuur en verschillende diktes in het glas zijn de bijzondere kenmerken van dit glas.
Glas in lood is uniek en bijna niet te vergelijken met andere soorten ramen. Ook daarom is het aan te raden om je eerst goed in te lezen over dit type raam. Glas in lood is erg mooi, maar het is ook vrij duur om te zetten en heeft een relatief lage isolatiewaarde.
Gekleurd glas (denk aan groen glas – rood glas of geel glas) wordt gemaakt door andere grondstoffen erin te verwerken. Om rood glas te maken heb je bijvoorbeeld goudkorrels nodig. Dat is ook meteen de duurste kleur glas om te kopen!
Universele glas-in-lood kit is speciaal ontwikkeld voor het duurzaam afdichten van nieuw vervaardigde en gerestaureerde glas-in-loodramen. Doordat er veel minder druk tijdens het verwerkingsproces nodig is ten opzicht van de andere kitten, is het ook zeer geschikt voor kwetsbaar gebrandschilderde glas-in-loodramen.
De meest effectieve manier van glas in lood isoleren, is de glas-in-loodruit tussen dubbelglas te zetten. Daarbij wordt de bestaande ruit in zijn geheel luchtdicht tussen twee glasplaten gezet. Om een bestaande glas-in-loodruit te isoleren is het noodzakelijk om deze in zijn geheel te renoveren.
Wat is glas-in-lood? Het zetten van glas-in-lood is een eeuwenoude techniek, waarbij kleine stukken glas in loden profielen worden geplaatst. Het lood wordt vervolgens aan elkaar gesoldeerd. Deze techniek is ontstaan doordat men vroeger nog niet de mogelijkheid had om grote glasplaten te maken en te bewerken.
Potas of soda zijn lang noodzakelijk geweest voor de productie van glas. Om van kwarts of zand glas te kunnen maken, moet het smeltpunt namenlijk aanzienlijk worden verlaagd. Dit kan door toevoeging van potas, soda of glauberzout.
Om glas te maken, zijn er verschillende grondstoffen nodig. Deze zijn hoofdzakelijk zand, soda en kalk. Alvorens deze samen te mengen, worden ze goed afgewogen. De juiste hoeveelheid van elke grondstof in de mengeling zorgt ervoor dat de beste beglazingen kunnen worden gemaakt.
In het smeltproduct (glas) wordt altijd als grondstof zand (siliciumoxide SiO2) gebruikt. Aan dit basisproduct kunnen vele stoffen worden toegevoegd, zoals borosilicaat, germanium, fosfor, arsenicum, lood en metalen of metaaloxiden.
De oudste glas-in-loodramen dateren uit de negende eeuw. Zij hadden vooral een religieuze betekenis en werden voornamelijk in kerken en kathedralen geplaatst. De Romeinen hebben het glas-in-lood op de kaart gezet. Zij verbonden stukjes gekleurd glas aan elkaar in een daarvoor speciaal vervaardigd kozijnraamwerk.
(meest gebruikt bij glas-in-lood) Antiekglas is de meest authentieke glassoort voor glas-in-lood. Kijkend door dit glas heen vertekend de achtergrond, maar je kijkt er toch doorheen. De luchtbellen, structuur en verschillende diktes in het glas zijn de bijzondere kenmerken van dit glas.
Glas in lood is een zeer oude techniek om stukken glas met elkaar te verbinden tot een raampaneel. Tegenwoordig doet men dit als kunstuiting: met glas in lood kan men fraaie ontwerpen in een veelheid van kleuren maken voor bijvoorbeeld serredeuren en bovenlichten.
De uitstraling van een glas-in-loodraam in dubbel glas verschilt van een enkele glas-in-lood raam. De prijzen voor het tussen dubbelglas zetten ligt om en nabij de € 200,00 m2 (incl. BTW en vanaf minimaal 0,6 m2 per raam). Deze prijzen komen bovenop het vervaardigen van het glas-in-lood raam.
Voor tussendeuren hoeft het glas in lood niet te worden geïsoleerd. De deuren staan immers binnenshuis en worden daardoor goed beschermd tegen de elementen. Je moet alleen oppassen dat ze niet beschadigen doordat iemand er met kracht tegenaan stoot. Een glas-in-loodraam is redelijk sterk maar het blijft glas.
Om blauw glas te kunnen maken wordt er kobaltoxide toegevoegd. Kobalt is een andere naam voor de kleur blauw. Bruin glas wordt gemaakt door een scheikundige verbinding van ijzer en zwavel. Als de juiste hoeveelheid van deze twee stoffen worden toegevoegd wordt het glas een beetje bruin-geel.
Het is de aanwezigheid van ijzeroxiden in de samenstelling van het basisglas (floatglas geheten), die deze licht groene tint aan het glas geeft. Er zijn glastypen die zo weinig metaaloxiden bevatten dat deze licht groene esthetiek kan worden geëlimineerd. Dit is het gamma extra-blanke beglazingen.
Verven op glas vraagt om speciale glasverf, waarmee je mooie decoraties kunt maken of de glazen delen een andere kleur kunt geven. Zoals glazen deuren of het glas van buiten. Te verven met latex en met glasverf, die je eenvoudig online kunt bestellen. Tip: de verf voor op glas is er in twee soorten.
Rond het begin van de jaartelling maakten de Romeinen de eerste vlakke glasplaten: kleine plaatjes die wel licht doorlieten, maar nauwelijks doorzichtig waren. Dit glas werd geproduceerd door de gesmolten glasmassa uit te gieten op een stenen tafel. De glasplaatjes die zo ontstonden, werden gebruikt als vensterglas.
Om één kilo vlakglas te produceren, is 8,0 tot 9,5 megajoule aan primaire energie nodig. Toch valt die energiebehoefte en de ermee gepaard gaande CO2-uitstoot, mee in vergelijking met de energie die glas bespaart. Isolatieglas bespaart negen keer meer CO2 dan er bij de productie vrijkomt.