Laat het slachtoffer zitten in een zelfgekozen houding en laat diegene niet eten of drinken. Controleer regelmatig het bewustzijn. Neem contact op met de huisarts als het slachtoffer of een omstander aangeeft dat iemand korte tijd klachten heeft gehad die leken op een beroerte.
Onder een gezonde levensstijl verstaan we: niet roken, een gezond gewicht krijgen of behouden, matig alcoholgebruik en beweging. Verder is het belangrijk dat u regelmatig uw bloeddruk en bloedsuikers (voor diabeten) laat controleren, en in sommige gevallen uw medicatie volgens afspraak inneemt.
Als je een beroerte bij iemand herkent zorg dan dat de patiënt zo snel mogelijk in het ziekenhuis komt. Bij een beroerte telt vaak elke seconde, bel daarom alarmnummer 112. Wanneer je zelf kenmerken van een beroerte krijgt, bel dan zelf direct alarmnummer 112.
Als iemand in uw omgeving (of uzelf) vermoedelijk een beroerte heeft, moet u onmiddellijk 112 bellen. Of iemand een beroerte heeft kunt u snel vaststellen met de FAST-test van de Nederlandse Hartstichting. Wacht dus nooit af of de klachten misschien weer spontaan bijtrekken.
Spreek liever niet voor uw naaste. Gun hem of haar de tijd om op het volgende woord te komen. Maak geen zinnen af en gebruik geen stemverheffing. Uw naaste begrijpt misschien niet altijd meteen wat u zegt, maar hoort u meestal wel.
Ongeveer 9 op de 10 mensen vertoont minstens één van de onderstaande symptomen bij een beroerte. Scheve mond: de mondhoek hangt plotseling naar beneden. Verwarde spraak: iemand praat ineens verward of kan de woorden moeilijk uitspreken. Lamme arm: plotseling ontstaat er krachtsverlies of verlamming van een arm.
Dit is een tijdelijke doorbloedingsstoornis in de hersenen. Het is eigenlijk een kortdurend herseninfarct. De klachten van een TIA zijn dezelfde als die van een “gewone” beroerte maar duren meestal niet langer dan twintig minuten. In elk geval zijn de klachten binnen vierentwintig uur weer volledig verdwenen.
Ruim 80% van een beroerte is een herseninfarct en 20% een hersenbloeding.
Een beroerte wordt ook wel 'stroke' genoemd. Globaal zijn er twee vormen van een CVA te onderscheiden: een herseninfarct en een hersenbloeding.
Het deel van de hersenen dat beschadigd is. Als bijvoorbeeld het deel waar de spraak wordt geregeld beschadigd is, kan iemand minder goed uit de woorden komen of spreekt iemand onduidelijk. Hoe groot het beschadigde deel is in de hersenen. Hoe groter het beschadigde deel, hoe meer verschijnselen iemand heeft.
'We gaan praktisch te werk, zodat de patiënt straks zo goed mogelijk kan functioneren als hij weer thuis is,' zegt Marike Jansen, die als ergotherapeut in een revalidatiecentrum werkt. Een revalidatietraject kan gemiddeld vier weken tot drie maanden duren.
“Mensen die veel zitten hebben veertig procent meer kans binnen drie jaar na hun beroerte te overlijden.” Jaarlijks krijgen zo'n 43.000 mensen een beroerte. Van de mensen die een beroerte overleven, krijgt één derde binnen vijf jaar een nieuwe beroerte of overlijdt.
Een herseninfarct heeft blijvende gevolgen. Hoe ernstig die zijn hangt samen met de plek en grootte van het infarct. De meest zichtbare gevolgen zoals verlammingen of niet goed kunnen praten vallen als eerste op. Maar er kunnen ook veranderingen zijn in het denken, doen of gedrag die minder duidelijk zijn in het begin.
Een TIA en een herseninfarct ontstaan op dezelfde manier. Er loopt een stolsel vast in een bloedvat. Bij een TIA lost dit stolsel vanzelf op, bij een herseninfarct niet.
Na een beroerte komt u op de stroke unit. Dit is een onderdeel van de afdeling neurologie in het ziekenhuis. De meeste mensen blijven daar ongeveer 2 dagen.
Uw huisarts kan u doorsturen naar een revalidatiearts of een ouderen-specialist als dat nodig is. Een fysiotherapeut kan helpen met oefeningen met bewegen. Een logopedist kan helpen met oefeningen met praten en slikken. Met een gezonde manier van leven en medicijnen kunt u de kans op een nieuwe beroerte kleiner maken.
De essentie van functionele neurologie is het inzetten van de plasticiteit (aanpassingsvermogen) van het brein om herstel op te laten treden. Neuroplasticiteit is dus essentieel voor het herstel van hersenen en zenuwen. Door het brein op de juiste wijze te stimuleren, kan het brein zichzelf herstellen.
De resultaten laten zien dat patiënten in de jaren na hun beroerte een hoger risico lopen te overlijden. Hoe hoog dit risico is, hangt onder meer af van de aard van de beroerte. Bij mensen met een herseninfarct is het risico op overlijden 5 keer hoger.
TIA's geven geen blijvende verschijnselen, waardoor het moeilijk kan zijn om vast te stellen of je inderdaad een TIA hebt gehad. Het komt er immers op aan dat de arts uit je verhaal kan afleiden dat er een TIA is geweest. Als je verlammingen hebt gehad kun je dat vaak wel duidelijk vertellen.
Volgens de wet mag u minimaal 2 weken of 3 maanden niet rijden. Hoe lang u niet mag rijden, hangt af van de klachten die u heeft na het infarct. Als u geen klachten heeft, is het verstandig om na 2 weken een Gezondheidsverklaring in te vullen.
Bewegen. Als u uw lichaam dagelijks voldoende beweging geeft, verkleint u de kans op een TIA of beroerte.
In tegenstelling tot een zware beroerte leidt een stille beroerte niet direct tot lichamelijke klachten. Een stille beroerte wordt veroorzaakt door een bloedpropje in de hersenen dat de doorstroom van bloed belemmert. Dit gebeurt in een zeer korte tijd en vaak heeft de patiënt dit niet door.