Kan ik (veilig) borstvoeding geven na een borstvergroting? Ja. De kans dat je borstvoeding kan geven na een borstvergroting neemt niet af door de operatie wanneer de protheses geplaatst zijn via een litteken in de borstplooi.
In principe is het nog steeds mogelijk om borstvoeding te geven na een borstverkleinende ingreep. Niet elke vrouw kan echter borstvoeding geven, zelfs indien er nooit een operatie is geweest.
Vervanging op termijn nodig
Het is wel bekend dat na 10-15 jaar de kans op scheuren en lekken van de implantaten toeneemt. Geen enkel implantaat gaat een leven lang mee. Daarom moeten ze op den duur vervangen worden.
Bij een borstverkleining wordt een deel van het klierweefsel verwijderd en soms ook de tepel verplaatst. Hoe meer klierweefsel is verwijderd, hoe kleiner de kans dat je (volledig) borstvoeding kunt geven, omdat de melkkanaaltjes ook worden weggehaald. Als de tepel is verplaatst, zijn de zenuwen beschadigd.
Lekkende borstimplantaten. Dit komt vooral voor bij protheses die voor of in de jaren 90 geplaatst zijn. In principe vindt er altijd kapselvorming plaats bij een borstimplantaat, maar bij overmatige kapselvorming voelt de borst hard aan, vervormt deze en/of voel je pijn.
De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, waarvan vrijwel alle plastisch chirurgen in Nederland lid zijn, is van mening dat een borstvergroting met siliconen borstimplantaten een verantwoorde medische ingreep is.
Niet alleen. Een op de vijf vrouwen wordt ziek van haar implantaten, luidt het in de media.
Je kunt in principe alles doen wat geen pijn doet. Als je geen lichamelijk inspannend werk hebt, kun je na ongeveer 2 weken ook weer aan het werk.
Kapselvorming zorgt ervoor dat de borst abnormaal stevig aanvoelt en pijn kan veroorzaken. De kans op kapselvorming neemt doorgaans toe naarmate u uw implantaten langer hebt. Kapselcontractuur is een risicofactor voor het scheuren van het implantaat en het is een van de meest voorkomende redenen voor een heroperatie.
Het zal waarschijnlijk niet in je opkomen zo vlak na de operatie, maar de eerste zes weken na je borstvergroting mag je absoluut niet op je buik slapen. Ook op je zij slapen mag niet. Buikslapers moeten even afzien. Het beste slaap je op je rug met een extra kussen in je rug zodat je iets meer rechtop ligt.
De eerste 4 weken mag je niet zwaar tillen; Na 6 weken mag je weer rustig opbouwen met sporten; Je kunt in principe alles doen wat geen pijn doet. Als je geen lichamelijk inspannend werk hebt, kun je na ongeveer 2 weken ook weer aan het werk.
De eerste dagen voelt u een lichte stuwing in uw borsten en ook uw armen kunnen extra gevoelig zijn. Met de dual-plane methode, waarbij de prothese deels achter en deels op de borstspier komt, kunt u de eerste dagen iets meer napijn hebben. Ook dit gaat vanzelf over. De hechtingen lossen in principe vanzelf op.
Operatie. Een borstverkleining duurt gemiddeld twee uur en vindt plaats onder algehele verdoving (narcose). Er bestaan diverse operatietechnieken voor een borstverkleining. Uw plastisch chirurg informeert u vóór de operatie over de techniek van zijn keuze.
Als dat vlies in de loop der tijd steviger wordt en gaat krimpen, wordt de ruimte voor de prothese kleiner en kan de borst steeds vaster aan gaan voelen, soms zelfs keihard. Dit proces noemen we “kapselvorming”.
In het algemeen geldt dat het lichaam 6 weken nodig heeft om bij te komen van een operatie. Bij een borstvergroting betekent dat in deze 6 weken de protheses vast moeten groeien (inkapselen) in hun pocket die operatief gemaakt is zodat ze niet kunnen verplaatsen tijdens bewegen.
Een prothesen kan zich ook verplaatsen. Dit komt dikwijls voor bij prothesen geplaatst achter de spier door de werking van spier. Dikwijls ziet men de prothese naar buiten toe verschuiven. Ook anatomische of druppelvormige prothesen kunnen zich draaien wat vervelend is doordat de volumeverdeling in de borst wijzigt.
Vervanging van een borstprothese
Een borstprothese gaat ongeveer 2 jaar mee. Is uw prothese aan vervanging toe? Neem contact op met een leverancier met een contract. De leverancier beoordeelt of u een nieuwe borstprothese kunt krijgen.
Bij het lekken en zweten van de borstimplantaten wordt het materiaal door het lichaam afgebroken en komen er kleine siliconenmoleculen los van het implantaat en die gaan door het lichaam zwerven. Deze deeltjes bevatten veel giftige stoffen die dan vrij komen in het lichaam.
De meest gemelde klachten zijn vermoeidheid, gewrichtspijn en pijn in de borst(en), maar ook concentratiestoornissen en geheugenvermindering. Dat staat in de jaarrapportage 2019 van het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM.
Breast Implant Illness is een term die gebruikt wordt door vrouwen met borstprotheses die zelf een scala aan symptomen hebben opgemerkt en beschreven zoals moeheid, borstpijn, borstkaspijn, haaruitval, hoofdpijn of migraine, chronische pijn, overgevoeligheid voor licht, uitslag, angst, slaapstoornissen, veranderde ...
De eerste dagen na de ingreep kan u ook een gespannen gevoel hebben in de borsten. Ze voelen vrij hard aan, en zijn wat pijnlijk bij aanraking. Deze klachten zullen geleidelijk aan verminderen. De huid dient zich de volgende weken aan te passen aan de nieuwe borstomvang.
We adviseren u zoveel mogelijk op de rug te slapen, in ieder geval de eerste vier weken. De dag na de operatie mag u weer douchen.
Van nature zijn de meeste borsten ongelijk en ook na de operatie kan er een klein verschil zijn tussen beide borsten. De borstimplantaten kunnen voelbaar zijn. Dit komt met name voor wanneer er weinig weefsel zit tussen jouw huid en het implantaat. Ook kan in deze situatie de huid over de borsten gaan plooien.