Toch zijn boodschappen bij Jumbo en Albert Heijn in België vaak goedkoper dan bij de Nederlandse winkels. De verschillen zijn groot, een zak diepvriesbloemkool is bijvoorbeeld twee euro goedkoper en voor een fles shampoo betaal je drie euro minder in België.
In België betalen we gemiddeld 9% meer. Dat prijsverschil geldt echter enkel voor internationale merken. Voor de goedkoopste eigen merken van de supermarkten ben je goedkoper af in België. Denk dus twee keer na voor je de grens oversteekt, want ook vlees, groenten en fruit zijn in ons land duidelijk het goedkoopst.
Het is geen verrassing: Colruyt is opnieuw de goedkoopste supermarkt in de jaarlijkse prijsvergelijking van Test-Aankoop.
Oorsprong van Belgische snacks
Veel van de typische Belgische snacks hebben hun oorsprong in de frituurcultuur, waarbij gerechten zoals frieten, frikandellen en bitterballen populair zijn. Daarnaast zijn er ook snacks die specifiek zijn voor bepaalde regio's, zoals Luikse wafels en Gentse neuzen.
De overheidsuitgaven zijn er lager, maar de investeringen in infrastructuur hoger. Op internationale rankings voor zowel klimaatbeleid en concurrentiekracht scoort Nederland beter. En de Nederlanders hebben meer vertrouwen in hun staat dan de Belgen.
België is op cultureel gebied een van de meest dynamische Europese landen. Het land is reeds vanaf de middeleeuwen een centrum van belangrijke artistieke stromingen, maar heeft ook veel gerechten en etenswaren geïntroduceerd in de Europese cultuur.
Voor kleding en elektronica zijn de prijsverschillen minder groot. Kleding is het goedkoopst in Hongarije (75%) en het duurst in Zweden (130%). België (106%) komt voor kleding op de vijfde plaats. Ook in onze buurlanden is kleding iets duurder dan het EU-gemiddelde.
België doet het in ieder geval goed op vlak van groenten en fruit: in supermarkten in ons land zijn die producten gemiddeld 17 procent goedkoper dan Frankrijk en 12 procent goedkoper dan in Duitsland. Vlees en vis waren in 2022 in België goedkoper dan in Frankrijk en Duitsland, maar duurder dan in Nederland.
Stoofvlees met frieten
Jullie bevestigden het nog maar eens: het favoriete gerecht van de Belgen is stoofvlees met frieten. Een klassieker die altijd even goed smaakt.
Jumbo is goedkoper in België dan in Nederland. Vooral huismerken kosten minder bij ons, blijkt uit een beperkte vergelijking in Nederland.
Producten als melk, koffie, rijst en aardappelen werden de afgelopen maanden gemiddeld 3 procent goedkoper. De lichte daling volgt op een periode waarin de boodschappen steeds duurder werden. Al bijna twee jaar is de inflatie aan de supermarktkassa duidelijk merkbaar.
De prijzen van alcoholische dranken in ons land liggen gemiddeld zes procent hoger dan gemiddeld in de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van de Europese dienst voor statistiek Eurostat.
Het zijn lang niet altijd de Belgen die dieper in de buidel moeten tasten. Pizza, pastasaus, tissues en snelkookrijst zijn in België aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Wie alle 32 producten in een Belgische winkel koopt, is wel 2,09 euro meer kwijt dan wie dezelfde boodschappen in Nederland doet.
Het gemiddeld financieel vermogen van Nederlanders bedraagt 176.510 euro. Daarmee zijn ze de rijkste burgers van de Europese Unie. Op de tweede plaats staan Belgen maar die hebben fors minder geld: 121.000 euro. Dat is ruim dertig procent minder.
Over het algemeen is wonen in België iets goedkoper dan in Nederland. Vooral de huurprijzen liggen er een stuk lager, of je nou binnen of buiten het centrum woont. In restaurants en supermarkten zijn de prijzen vergelijkbaar met hier.
Een van de bekendste voorbeelden van Belgisch gebak is de Belgische wafel, die al sinds de middeleeuwen wordt gemaakt. Andere populaire Belgische gebakjes zijn de éclair, de praline en de speculaas. Belgisch gebak staat bekend om zijn ambachtelijke bereiding en hoogwaardige ingrediënten.
Belgische maaltijdgewoontes
Het ontbijt is meestal een broodmaaltijd met zoet en hartig beleg, melkproducten zoals kaas en ontbijtgranen. Als lunch gaan Belgen vaak voor de traditionele boterhammen met hartig beleg zoals kaas of hesp, samen met soep.
Lidl is gemiddeld 16% goedkoper voor groente en fruit dan andere supermarkten. Dit blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond onder 15 supermarktketens. Spar is de duurste supermarkt voor groente en fruit.
Testaankoop ontdekte ook dat de prijzen van Delhaize en Carrefour Hyper terug tot het gemiddelde behoren. "Als je groenten en fruit vermijdt, kun je zelfs geld besparen op je winkelkar bij Delhaize (SuperPlus-kortingen werden niet meegerekend)", aldus de consumentenorganisatie.
Bij de grote twee ketens, Jumbo en Albert Heijn, schommelen de prijzen rond het gemiddelde. Spar is dus de duurste. Basisproducten zijn hier 20 procent duurder dan wat je gemiddeld kwijt bent in een supermarkt. De gemiddelde prijzen komen overeen met wat de twee marktleiders Albert Heijn en Jumbo voor hun waar rekenen.