Voor de bevalling moet je op de linkerzijde (staand aan het voeteneinde en kijkend naar het hoofdeinde) van het bed liggen, maak dit deel van het bed dus op met matrasbeschermer. 2 kraammatrassen of onderleggers van 60×90 cm, beschermen het matras tijdens de bevalling en vangen bloed en vruchtwater op.
Bedklossen zijn te huur bij een thuiszorgwinkel van Vegro. Het is slim om aan het einde van de zwangerschap een bedzeil/matrasbeschermer op je matras te leggen om deze te beschermen tegen vruchtwater. Het is namelijk mogelijk dat de vliezen breken als je in bed ligt. Bij Hema of Ikea zijn waterdichte moltons te koop.
Vrouwen worden sneller naar het ziekenhuis verwezen als bijvoorbeeld de bevalling langzaam op gang komt. De helft van de bevallingen die thuis beginnen, eindigt alsnog in het ziekenhuis.
0-2 weken. ▸ De eerste dagen na de bevalling is het advies: rusten, rusten en nog eens rusten. Blijf vooral veel plat liggen omdat op die manier de bekkenbodem goed kan herstellen. ▸ 4 dagen na de bevalling mag je starten met kraambedoefeningen.
Het is belangrijk dat je goed rust en ook vooral de eerste weken na de bevalling jezelf de tijd geeft om aan elkaar te wennen. Houd hier rekening mee als je bezoek wilt uitnodigen overdag, een middagdutje is belangrijk de eerste week/weken. Neem de tijd om te wennen aan je kindje en jullie nieuwe rol als ouders!
Het algemene advies is dat je weer mag beginnen met sporten (nog niet hardlopen!) na zes weken, als je een vaginale bevalling hebt gehad.Voor hardlopen na een keizersnede geldt acht weken.
Je bent je nog bewust van wat er in je omgeving gebeurd. De latente fase duurt gemiddeld 8 uur bij je eerste kind, maar kan ook meer dan 12 uur duren. We spreken van de actieve fase vanaf 3-4 centimeter ontsluiting. De weeën komen nu vaker, om de 2 tot 3 minuten, duren een minuut en worden krachtiger.
Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat een thuisbevalling niet gevaarlijker is dan een bevalling in het ziekenhuis. Er zijn ook vrouwen die een duidelijke voorkeur voor een thuisbevalling hebben omdat ze dan in hun eigen vertrouwde omgeving zijn.
Het aantal vrouwen dat thuis bevalt schommelt al jaren rond de 13 à 14 procent – met uitzondering van de coronatijd, toen lag het percentage hoger. In de jaren negentig gebeurde het echter veel vaker. Toen koos bijna 40 procent van de vrouwen voor een thuisbevalling.
Waarom moet het bed op klossen? Tijdens de bevalling en in de kraamweek moet je bed een hoogte hebben van 80-90 cm, gemeten vanaf de vloer tot de bovenkant van de matras. Dit is zodat de verloskundige (bij een thuisbevalling) en de kraamverzorgende je beter kan verzorgen, zonder haar eigen rug geweld aan te doen.
Kom in de eerste zes weken na de bevalling via zijligging uit/in bed. Na de bevalling kunt u al vrij snel met bekkenbodemspieroefeningen beginnen. Span uw bekkenbodemspieren rustig aan en ontspan weer. Hiermee stimuleert u de bloedsomloop, wat het herstel van de bekkenbodem bevordert.
Het beste wat je kunt doen is rustig blijven en in bed blijven liggen, zelfs als je niet kan slapen. Je lichaam heeft namelijk hoe dan ook de rust nodig om bij te komen na de bevalling. Als de hormonen weer wat tot rust komen, zal je de nachten en dagen erna waarschijnlijk wel kunnen slapen wanneer je baby slaapt.
Kenmerken thuis bevallen
Je hebt minder kans op inknippen tijdens de bevalling. Vrouwen die thuis beginnen aan de bevalling bevallen vaker spontaan, zonder vacuümpomp of keizersnede. De baby en jezelf komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën. Je hoeft niet op pad met weeën: De verloskundige komt naar jou toe.
Heel veel onderzoeken hebben al aangetoond dat blijven bewegen helpt om je bevalling te bespoedigen en ervoor zorgt dat je minder pijn voelt. Loop rond, hang om de nek van je partner, heupwieg, kwispel als een hond op handen en knieën, alles wat jou helpt.
Je leent de bedverhogers vanaf week 37 van je zwangerschap, tot een maand na je bevalling. Heb je een medische indicatie?
Ga je thuis bevallen zijn hier geen kosten aan verbonden. In het basispakket van je zorgverzekeraar zit verloskundige zorg en kraamzorg.
De meeste kinderen worden in het ziekenhuis geboren: gemiddeld drie kwart van de bevallingen. Een kwart vindt thuis plaats, 0,5 procent elders, bijvoorbeeld in een geboortehotel of in de auto op weg naar het ziekenhuis. Vergeleken met andere landen is het aandeel thuisbevallingen hoog.
Afstand tot de kraan. De ruimte rondom is belangrijk voor de verloskundige, maar daarnaast dien je ook rekening te houden met de afstand tot een kraan. De waterslang om het bevallingsbad mee te vullen heeft namelijk een bereik van 10 meter*. Dat betekent dus dat je bad binnen 10 meter van een kraan dient te staan.
'Zo'n snelle bevalling noemen we wel een stortbevalling', vertelt verloskundige en Ouders van Nu expert Karlijn Janssen. 'Er bestaat geen harde definitie voor, maar ik zou spreken van een stortbevalling als de bevallingsduur bij een eerste kind minder is dan zo'n drie tot vier uur', zegt ze.
Wanneer ze ongeveer om de 4 à 5 minuten komen en een minuut duren, spreken we van ontsluitingsweeën. Je bevalling is nu echt begonnen! Met deze weeën bereik je vaak zo'n 3 tot 4 centimeter ontsluiting.
Deze fase van bevallen begint al tijdens de laatste weken van je zwangerschap en eindigt dan ook als de actieve fase van de bevalling begint. Dit kun je merken doordat je krampen in je onderbuik voelt, maar soms merk je er niets van. Normaal gesproken is de baarmoedermond een stug tuutje en staat deze wat naar achter.
Binnen een aantal uur na de bevalling is het lekker om te douchen. Doe dat rustig en voorzichtig, onder begeleiding van de kraamverzorgende. Soms adviseert zij of wij om het douchen nog even uit te stellen. Zorg in ieder geval dat je vooraf wat gegeten hebt (beschuit met muisjes bijvoorbeeld).
In de eerste drie maanden na de bevalling moet je bekkenbodem nog herstellen, vandaar dat je dan beter low-impact oefeningen kunt doen. Begin je te vroeg met springen en rennen, dan loop je het risico dat de bekkenbodem niet goed herstelt, waardoor (blijvende) klachten zoals bijvoorbeeld incontinentie kan optreden.
Een natgemaakt maandverband uit de vriezer kan helpen tegen de zwelling en zorgt voor een goede doorbloeding. Ook verdooft koude een beetje wat (tijdelijke) opluchting geeft. Ga regelmatig op een harde stoel zitten. Hiermee voorkom je dat er extra vocht in het wondgebied ophoopt wat voor extra zwelling en pijn zorgt.